Forskningsprojekt synar digitaliseringen inom det fria bildningsarbetet

Ett nytt projekt vid Helsingfors universitet kommer att undersöka digitaliseringens omfattning i institut för fritt bildningsarbete.

Nya digitala lärmiljöer möjliggör studier oberoende av tid och plats. Samtidigt kräver de resurser och kompetens av både personalen och studenterna.

I DIVASI-projektet vid Helsingfors universitets center för utbildningsevaluering HEA undersöker man digitaliseringens framsteg och funktion i medborgarinstitut, folkhögskolor, sommaruniversitet, idrottsutbildningscenter och studiecentraler.

– Till exempel är det nu möjligt att studera främmande språk och upprätthålla och utveckla kulturell kompetens i glesbygdsområden på ett mer jämlikt sätt tack vare de digitala nätverken, säger professor Risto Hotulainen.

– Det finns ingen omfattande och uppdaterad lägesbild av det fria bildningsarbetet. Tidigare utredningar har dock visat att färdigheterna för att organisera digital undervisning varierar särskilt inom grundutbildningen, så kartläggningen är viktig för att kunna erbjuda kvalitativ undervisning inom det fria bildningsarbetet.

Projektet innefattar en enkätstudie för att undersöka digitaliseringens aktuella status i institut för fritt bildningsarbete. Datainsamlingen är både geografiskt och språkligt omfattande och riktas till totalt 292 institut.

– Utredningen kommer att ge information om olika aspekter av digitaliseringen: användningen av digitala tjänster och hur de integreras i pedagogiken, hur digitaliseringen leds, utvecklingen av personalens kunskaper samt nätverksanslutningar och deras tillräcklighet. Baserat på den insamlade informationen kommer rekommendationer att tas fram för institutionerna.

Projektet startade i september 2024 och pågår till juni 2025, då slutrapporten med rekommendationer publiceras.

Utredningen genomförs av Centret för utbildningsevaluering HEA. Projektet finansieras av Undervisnings- och kulturministeriet och är en del av referensramen för småbarnspedagogik, förskoleundervisning, grundläggande utbildning och fritt bildningsarbete.

Mer information