Loukkaantuneet luonnoneläimet

Jos löydät luonnosta huonokuntoisen tai orvon / orvoksi uskomasi eläimen, tarkistathan ensin, tarvitseeko se todella apua. Esimerkiksi oravanpoikaset, nuoret lokit, rannalla makaavat hylkeet ja yksin liikkuvat jäniksenpojat tarvitsevat vain harvoin ihmisen apua.

Lain mukaan sairasta, vahingoittunutta tai muutoin avuttomassa tilassa olevaa luonnonvaraista eläintä on pyrittävä auttamaan.

Kun luonnonvarainen eläin on kiireellisen avun tarpeessa tai tarvitset lisäohjeita eläimen avuntarpeen arvioimiseen, voi soittaa Korkeasaaren Villieläinsairaalaan (puh. 040 334 2954, avoinna talvikaudella noin klo 8-15, kesäkaudella eläintarhan aukioloaikoja mukaillen, puhelimeen vastataan eläintenhoitotyön lomassa).

Korkeasaaren Villieläinsairaala

Villieläinsairaala tarjoaa paikan, jonne loukkaantuneita tai orpoja luonnonvaraisia eläimiä voi tuoda saamaan ammattitaitoista hoitoa. Villieläinsairaalan sivuilta löydät myös ohjeita eri tilanteissa toimimiseen.

 

Soita hätänumeroon 112 eläimiin liittyvissä asioissa JOS,

  • Eläin aiheuttaa järjestyshäiriötä tai vaaraa ihmisille tai liikenteelle.
  • Eläin tarvitsee pelastamista paikasta, josta se ei pääse pois ilman apuvälineitä.
  • Kyseessä on akuutti eläinsuojelullinen asia, esim. meneillään oleva eläinrääkkäys.

Hätäkeskuslaitos arvioi tilanteen kiireellisyyden ja tilanteen hoitamiseen tarvittavan avun laadun, jonka jälkeen Hätäkeskuslaitos välittää tarvittaessa tehtävän vastuuviranomaiselle.

Lisätietoja hätänumeron 112 oikeasta käytöstä elämiä koskevissa sekä muissa tilanteissa saat Hätäkeskuslaitoksen nettisivuilta https://112.fi/elain-hadassa

Jos hätäkeskus ei välitä tehtävää viranomaisille, voit itse toimittaa loukkaantuneen luonnonvaraisen eläimen oman kunnan tai kaupungineläinlääkärin vastaanotolle. Eläimen tuomisesta klinikalle kannattaa sopia etukäteen puhelimitse eläinlääkärin kanssa. Helsingin alueelta löydetyt loukkaantuneet luonnonvaraiset eläimet toimitetaan Yliopistolliseen pieneläinsairaalaan.

Eläimiä voi viedä myös Korkeasaaren villieläinsairaalaan sen aukioloaikoina. Päivystysaikaan ainoana yhteydenotto- ja toimituspaikkana vakavasti loukkaantuneille luonnonvaraisille eläimille toimii Helsingissä Yliopistollinen pieneläinsairaala. Lisäksi pääkaupunkiseudun eläinsuojeluyhdistykset tarjoavat eläimiin liittyvää neuvontaa mahdollisuuksien mukaan.

Eläimiä käsiteltäessä tulee aina huomioida hyvä hygienia eläimistä ihmisiin tarttuvien tautien varalta. Kuolleiden tai sairaiden eläimien koskettelemista on syytä välttää ja käsiteltäessä tulee aina käyttää kertakäyttöisiä tai pestäviä hansikkaita ja hengityssuojainta. Tartuntojen ehkäisemiseksi käsittelyn jälkeen kädet on pestävä vedellä ja saippualla, tarvittaessa voi käyttää alkoholipitoista käsihuuhdetta. Rabiesriskin vuoksi lepakoiden kanssa kontaktissa ollessa tulee noudattaa erityistä varovaisuutta.

 

Linnut

Lintuinfluenssaa on syytä aina epäillä, jos todetaan luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemia. Yksittäistä kuolleena löydettyä lintua ei pääsääntöisesti pidetä lintuinfluenssaepäilynä, ellei kyseessä ole petolintu. Yleensä joukkosairastumisena tai -kuolemana voidaan pitää tilannetta, jossa samalta alueelta löytyy sairaana tai kuolleena useampi kuin yksi joutsen, viisi tai useampi muu vesilintu tai yli kymmenen muihin lajeihin kuuluvaa lintua. Lisätietoa löytyy Ruokaviraston omilta nettisivuilta.

Huonokuntoisen tai loukkaantuneen eläimen voi tuoda Yliopistolliseen pieneläinsairaalan itse, mutta huomioithan seuraavat asia:

  • Lintuja ei saa tuoda sisään sairaalan tiloihin (mikäli mahdollista, soita ensin joko ajanvaraukseemme tai päivystyspuhelimeen ja ilmoita tulostasi tai tule ilmoittautumaan aulan potilastoimistoon ilman lintua)
  • Varaudu siihen, että kysymme lisätietoja eläimen löytöpaikasta sekä yhteystietosi

Yliopistollisen pieneläinsairaalan ajanvaraus arkisin klo 8.15 – 15.30 p. 02941 57201 ja päivystys arkisin klo 16.00 -08.00 ja viikonloppuisin p. 0600 – 97411 (2,03 eur/min + pvm, jonotus on maksullista.)