Kissapotilas pieneläinsairaalassa: Käynnille valmistautuminen

Ohjeita kissapotilaan valmistautumiseen käynnille pieneläinsairaalassa.
Ajanvaraaminen

Ajanvarauksen yhteydessä käydään läpi potilaan ja omistajan tiedot sekä käynnin syy. Samalla on hyvä kertoa myös kissan luonteesta ja käsiteltävyydestä. Onko taustalla aiempia kokemuksia eläinlääkärikäynneistä ja millaisia ne ovat olleet kissasi mielestä? Osalla kissoista on käytössä rentouttava esilääkitys matkustukseen ja käyntiin liittyvää jännitystä lievittämään. Mikäli tällainen lääkitys on ollut kissallesi tarpeen, on siitä hyvä mainita ajanvarauksen yhteydessä.

Pieneläinsairaalan ajanvaraus puh. 02941 57201 klo 8.00–15.30 arkisin ma-pe.

 

Ennen matkustusta

Millainen on hyvä kuljetuslaatikko?

Kuljetuslaatikkoja on tarjolla valtavasti ja oikeanlaisen valitseminen ei ole aina helppoa. Tärkeintä on tietysti se, että laatikko on turvallinen ja kissalle sopivan kokoinen mahdollistaen pienimuotoisen liikkumisen sekä asennon vaihtamisen matkustaessa. Kissalle miellyttävimpiä ovat yleensä tukevat kuljetuslaatikot, joiden yläosan saa irrotettua ja jotka on helppo puhdistaa. Nämä ominaisuudet helpottavat myös kissaystävällistä käsittelyä. 

Matkustaminen on monille kissoille stressaavaa ja kissat tuntevat herkästi olonsa turvattomiksi oman ympäristönsä ulkopuolella. Osa kissoista alkaa jännittää käyntiä heti kuljetuslaatikon esille tuomisen jälkeen ja mahdollinen paasto lisää pahaa mieltä rutiinien rikkoutumisesta. 

Kissa onkin syytä totuttaa kuljetuslaatikkoon rauhassa. Kuljetuslaatikon voi pitää esillä jatkuvasti osana kissan tavanomaista ympäristöä. Jos tämä ei ole mahdollista, on kuljetuslaatikko hyvä ottaa esillä useita päiviä ennen sairaalakäyntiä (mikäli käynti on etukäteen tiedossa), jolloin kissa ehtii sopeutua muutokseen. 

Kuljetuslaatikkoon on hyvä laittaa tutunhajuinen peitto ja kuljetuslaatikkoon voi suihkuttaa feromonivalmistetta (esim. Feliway-suihke) noin puoli tuntia ennen kuljetuslaatikon käyttöä. Suihkeessa olevan alkoholin haihtumista tulee odottaa rauhassa, ettei se ärsytä kissan nenää tai silmiä. Kuljetuslaatikon päälle voi ottaa matkustuksen ajaksi ohuen peiton ulkoisia ärsykkeitä vähentämään.

Pieneläinsairaalaan saapuminen

 Pieneläinsairaalaan on hyvät julkiset yhteydet, joten saapua voi oman auton, kävelemisen tai pyöräilyn lisäksi linja-auton tai raitiovaunun avulla. Kissan kannalta on tärkeää, että kyyti on tasainen ja matka-aika mahdollisimman lyhyt. Ulkoiset ärsykkeet (muuttuvat hajut, kovat äänet, kirkkaat valot, liike) on hyvä minimoida miellyttävän matkustuskokemuksen varmistamiseksi. 

Mikäli saavut pieneläinsairaalaan omalla autolla ja sää on sopiva, voit harkita kissan jättämistä autoon odottamaan ilmoittautumisen ajaksi. Muiden lemmikkien hajut sekä äänet voivat aiheuttaa stressiä kissoille odotusaulassa. 

Pieneläinsairaalan osoite on Koetilantie 4, 00790 Helsinki ja se sijaitsee Viikissä.

Ilmoittautuminen ja odotusaula

Ilmoittautumisen yhteydessä voitte kertoa, mikäli kissanne on erityisen stressaantunut, jolloin pyrimme ottamaan potilaan odotusaulasta tutkimushuoneeseen mahdollisimman pian. Mikäli odotatte mieluummin autossa, voitte mainita siitä ilmoittautumisen yhteydessä ja henkilökunta soittaa teille, kun olemme valmiit vastaanottamaan teidät.

 Ilmoittautumisen jälkeen kissan kuljetuslaatikon päälle voi ottaa suojaksi feromonivalmisteella suihkutetun peiton, joita säilytetään kissojen odotusaulassa ja/tai vastaanotossa. Kissojen odotusaula sijaitsee pääovista sisään tultaessa ovien vasemmalla puolella. Kissan kuljetuslaatikon voi asettaa odotusaulassa oleville penkeille tai erillisille tasoille. Teidät vastaanotetaan kissojen odotusaulan kohdalla olevista lasiovista.

Kotiinpaluu monikissaperheessä

Erityisesti pidempien sairaalakäyntien ja leikkaustoimenpiteiden jälkeen potilaaseen voi tarttua sairaalaan hajuja. Poikkeavien hajujen seurauksena perheen muut kissat voivat suhtautua kotiin palaavaan potilaskissaan kuin muukalaiseen, mikä voi johtaa yhteenottoihin ja välien rikkoutumiseen. Tällainen tilanne voidaan onneksi pyrkiä estämään tietyin keinoin. 

Kissat on järkevää pitää erillään, kunnes kotiin palaavan kissan ominaishaju on palautunut ennalleen. Kotiin palaava kissa eristetään esimerkiksi makuuhuoneeseen. Eristysaika riippuu muun muassa siitä, kuinka pitkään kissa on ollut poissa ja kuinka voimakkaita hajuja iholle sekä turkkiin on jäänyt; yleensä aika vaihtelee muutamasta tunnista enintään puoleen vuorokauteen. Tämän jälkeen kissa siirretään pois makuuhuoneesta siirtämään omia hajujaan reviirilleen muualle asuntoon ja muut kissat siirretään haistelemaan makuuhuoneeseen jääneitä sairaalan hajuja; tällöin muut kissat eivät yhdistä sairaalan hajuja suoraan potilaskissaan. Hajujen vaihtoa voi parantaa silittämällä potilaskissan turkkia esimerkiksi lepopaikkojen peitteillä.