Helsingin yliopiston Tiedekulma ja ulkoministeriön Arktinen tulevaisuus -tilaisuudet jatkuvat joulukuun alussa vuonna 2015. Tämän vuoden tilaisuuksissa käsitellään ympäristö- ja ilmastoasioita sekä ajankohtaisia arktisia alue-, alkuperäiskansa-, luonnonvara- ja turvallisuuskysymyksiä yhdessä asiantuntijoiden kanssa.

 

Haluatko tietää, miten voit saada aikaan isoja muutoksia hyvinvoinnissasi arjen pienten tekojen kautta? Lopeta arvailu ja tule kuulemaan asiantuntijoita! Keskipäivän tehokkaan puolituntisen aikana kuulet fiktion sijasta faktaa terveydestä ja hyvinvoinnista. Ihminen on kokonaisuus, jonka fyysistä, henkistä ja sosiaalista hyvinvointia on vaalittava. Hyvinvoinnin osa-alueiden voimistamiseen on olemassa käytännön työkaluja ja ratkaisuja, joita jokainen meistä voi soveltaa.  

Ensimmäinen puolituntinen (7.9. klo 12) keskittyy fyysiseen arkiaktiivisuuteen. Teemaa jatketaan henkisen hyvinvoinnin vahvistamisella (12.10. klo 12). Syksyn mittaan saat tietoa ja vinkkejä siitä, miten löydät ja rakennat tasapainoisen ja voimaannuttavan arjen. Tutkittua tietoa ja käytännön työkaluja tarjoaa Helsingin yliopiston ja Aalto-yliopiston liikunta- ja hyvinvointipalveluita tuottava UniSport.

Helsingin yliopisto ja Helsingin Taideyliopisto ovat jäseninä kansainvälisessä korkeakoulujen Scholars at Risk -verkostossa. Verkosto pyrkii suojelemaan uhattuina olevia tutkijoita ja taiteen tekijöitä ja edistämään akateemista vapautta ja ihmisoikeuksia.

Akateeminen vapaus ei toteudu kaikkialla, vaan osa tutkijoista joutuu hyökkäysten kohteeksi työnsä sisällön, ajatustensa tai yhteiskunnallisen asemansa takia. Taiteellinen vapaus taas voi muuttua taiteilijaan kohdistuvaksi vainoksi. Mitä akateeminen vapaus ja toisaalta taiteellinen vapaus tarkoittavat nykyaikana ja eri puolilla maailmaa? Mitä seurauksia niiden rajoituksista on yhteisöille ja yksilöille? Miten edistää ihmisoikeuksia ja sananvapautta akateemisen tutkimuksen ja taiteen parissa?

Scholars at Risk -keskustelut järjestetään 15.9., 13.10., 10.11. ja 8.12. klo 17-19 Tiedekulma Porthaniassa.

Euroopan historian professori Laura Kolbe tuo vuoden 2015 aikana Tiedekulmaan tuttuja esineitä ja asioita, joista keskustellaan yhdessä asiantuntijavieraiden kanssa.

Ensimmäisessä keskustelussa torstaina 26.2. aiheena oli leipä. Syksyllä 2015 järjestettävien keskusteluiden aiheet ovat luottokortti (20.8.), kirja (15.10.) ja vesilasi (3.12.).

Tule mukaan ja kerro oma näkökulmasi päivän aiheesta!

Käsityönopettaja- ja käsityötieteen opiskelijat johdattavat kädentaitoaiheiden maailmaan vaihtuvin teemoin kerran kuussa. Luvassa modernia käsityötiedettä kaikille kiinnostuneille!

Syksyn 2015 tilaisuudet järjestetään maanantaisin 19.10., 16.11. ja 14.12. klo 16–18. Järjestäjänä käsityönopettajaksi ja käsityötiedettä opiskelevien ainejärjestö Tekstiilarit ry.

 

Tunteet ovat erottamaton osa ihmisenä olemista. Ne kiinnittävät meidät todellisuuteen ja värittävät kokemuksemme siitä. Tunteet ovat myös vahvasti yhteiskunnallinen kysymys: ne ovat yhtä aikaa yksilöllisiä ja yhteisöllisiä. Olemmeko vapaita tuntemaan? Kuinka tunnenormit syntyvät? Entä onko tunne järjen vastakohta? Tutkijakollegiumin Kympin sarjassa kuullaan syksyllä 2016 ja keväällä 2017 kymmenen tarinaa tunteista. Kullakin kerralla illan teemasta keskustelevat kaksi aiheeseen perehtynyttä vierasta. Tervetuloa mukaan keskustelemaan!

Sarjan tilaisuuksien ajankohdat keväällä 2017 Tiedekulma Aleksilla ovat 18.1., 25.1., 1.2., 8.2. ja 15.2. klo 16.30–18.00.

Kympin sarjaa järjestää Helsingin yliopiston tutkijakollegium

Unisport järjestää 15 minuutin niskahartiaseudun heilutteluelämyksiä Tiedekulma Aleksilla perjantaisi kello 11.45–12.00 (20.1.2017 alkaen).

Tapahtuma on avoin ja maksuton kaikille kävijöille. Et tarvitse erillistä liikuntavarustusta. Voiko olla hauskempaa ja helpompaa taukoa?

UniSport on Helsingin yliopiston ja Aalto-yliopiston yhteinen liikunta- ja hyvinvointipalveluorganisaatio.

Helsingin yliopistossa ja Tiedekulmassa pureudutaan syksyllä oppimisen saloihin. Tule kuulemaan, mitä mieltä asiantuntijat ovat koulutuksen kuumista kysymyksistä. Millaisia ovat tulevaisuuden päiväkoti ja koulu? Mitä on hyvien kouluarvosanojen ja -asenteiden takana? Miten oppilas löytää vahvuutensa ja lahjakkuutensa?

Tulevaisuuden oppiminen on yksi Helsingin yliopiston 375-juhlavuoden tiedeteemoista.

Eläinten viikon aikana Tiedekulmassa pohditaan eläinten hyvinvointia, terveyttä ja kuullaan eläinlääketieteellisen tiedekunnan eläinlääkäreitä ja eläinlääketieteen tutkijoita. Minkälaista tutkimusta eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa tehdään eläinten hyväksi? Miten eläinten hyvinvointia tutkitaan ja mitataan? Mitä Yliopistollisessa eläinsairaalassa tehdään ja kuka sinne voi tulla?

Sunnuntaina 4.10. on Maailman eläintenpäivä, josta alkaa myös 4.–10.10. Suomessa vietettävä Eläinten viikko. Vuonna 2015 juhlitaan lisäksi eläinlääketieteen suomenkielisen opetuksen merkkipäivää.

Millainen on globaali Helsinki? Kenelle se kuuluu? Entä mitä tarkoittaa globaali vastuu, globaali demokratia tai globaali talous? Nouseeko alueellinen identiteetti globalisaation myötä entistä tärkeämmäksi, vai pirstoutuuko se?

Kansainvälistyminen ja kaupungistuminen haastavat luonnon ja ihmiskunnan. Globalisaatio sitoo yhteen erilaisia paikkoja, lokaali ja globaali vaikuttavat toisiinsa. Lokaalit yhteisöt ja alueelliset rakenteet muuttuvat, ja muodostuu uusia sosiaalisia verkostoja. Erilaisten kulttuurien ja ihmisten kohtaaminen näkyy ihmisten arjessa myös Helsingissä.

Globaali Helsinki ja sen tutkijat liikkuvat siellä missä sinäkin elo–syyskuussa 2015.

Globaali Helsinki on yksi Helsingin yliopiston 375-juhlavuoden tiedeteemoista.

Ilmasto lämpenee. Ilmastonmuutos on vuosisadan kysymys. Uhka ei silti peitä muita ongelmia alleen, päinvastoin. Ilmastonmuutos sähköistää kysymykset resurssipulasta, eriarvoisuudesta, vesikriisistä: se käskee toimimaan heti. Eikä ilmastonmuutos ole vain ilmastotutkimuksen asia. Lämpeneminen muuttaa kalavedet ja sienimetsät, talouden ja politiikan, kuluttamisen ja moraalin. Ongelma on maailmanlaajuinen, sen seuraukset paikallisia, moninaisia ja vaikeasti ennustettavia. Ihminen muuttaa ilmaston, ja ilmasto muuttaa kaiken.

Toukokuussa 2015 Tiedekulma Aleksilla tutkijat keskustelevat ilmastonmuutoksesta ja sen seurauksista.

Ilmasto muuttaa kaiken on yksi Helsingin yliopiston 375-juhlavuoden tiedeteemoista.

Kosmos on täynnä valoa. Kaiku universumin alkuajoilta, kosminen taustasäteily, täyttää koko avaruuden. Yötaivaalla tähtien seassa kiitävät komeetat ja revontulet värjäävät pimeyden.  Vuosi 2015 on kansainvälinen Valon vuosi, joka kannustaa meitä ymmärtämän myös kosmoksen valoja. Miten näitä kaukaisia valoja havaitaan? Mitä ne kertovat meille maailmankaikkeuden ja aurinkokunnan synnystä? Tiedämme, kuinka Aurinko sytyttää revontulet, joten miksi niitä on niin vaikea ennustaa?

Millaisia maailmankuvia ihmiskunnalla on ollut? Miten isot muutokset muokkaavat niitä? Olemmeko menossa turvallisesta maailmasta uhkien maailmaan? Minkälaisia maailmankuvia löydämme eri ajoista ja paikoista? Muuttuvatko esimerkiksi alkuperäiskansojen maailmankuvat, kun maailma ympärillä muuttuu? Entä miten media, tiedon määrän kasvu ja internet vaikuttavat maailmankuvaamme?

Tiedekulmassa tehdään maalis–huhtikuussa 2015 matkoja erilaisiin maailmankuviin yhdessä tutkijoiden ja muiden asiantuntijoiden kanssa.

Uusi maailmankuva on yksi Helsingin yliopiston 375-juhlavuoden tiedeteemoista.

 

En ole sairas. Olenko siis terve? Vai eikö minua vain ole tutkittu riittävästi – olenko geenieni tai elämäntapojeni vuoksi Riskihenkilö? Kuka on tarpeeksi terve kunnon kansalaiseksi – voidaanko minulta evätä hoito tai voinko saada potkut töistä, jos en elä niin kuin terveysvalistajat neuvovat tai jos geeneistäni paljastuu huolestuttavaa tietoa? Kuka määrittää terveyden, sairauden ja erilaisuuden rajat?

Voiko jokainen pian itse hallita omaa terveyttään teknologian keinoin? Vai johtaako terveysteknologian huikea kehitys kaiken kattavaan terveyskontrolliin?

Ihminen on osa luontoa. Voiko ihmisen, eläinten ja ympäristön terveyttä erottaa toisistaan? Meillä on vain yksi yhteinen maapallo, onko meillä myös yksi yhteinen terveys?

Tarpeeksi terve on yksi Helsingin yliopiston 375-juhlavuoden tiedeteemoista.