“Olen äänekäs ja sosiaalinen kolumbialainen nainen”, naurahtaa Helsinki Incubators-mentori Elena Fadul häntä pyydettäessä esittelemään itsensä. Fadul on yrittäjyyden väitöskirjatutkija Aalto-yliopistossa, luksusbrändikehittäjä, kahden lapsen äiti sekä mentori Helsingin yliopiston kiertotalouteen ja kestävyyteen painottuvassa Biosphere-hautomo-ohjelmassa. Paraikaa Fadul suorittaa tutkintoaan ja pyörittää Inca Noir-nimistä luksusvaatemerkkiään, joka juhlistaa kolumbialaisten alkuperäiskansalaistaustaisten käsityöläismestarien työtä, kulttuuria ja maailmankatsomusta. Fadul on ollut mukana Helsinki Incubators-ohjelmissa monessa eri muodossa. Hän osallistui sosiaalisesti tietoisen TREMOR-yrityshautomo-ohjelman ensimmäiselle kierrokselle Inca Noir-ideallaan, minkä jälkeen häntä pyydettiin mentoriksi Biosphere-ohjelmaan. “En rehellisesti sanottuna miellä itseäni mentoriksi. Koen itseni ihmiseksi, joka on kykenevä ohjeistamaan ja tuomaan jotain hyödyllistä pöytään... Näen itseni tukipilarina, en niinkään mentorina”, hän selittää.
Bravuureinaan Fadul pitää brändin rakentamista sekä tarinankerrontaa. Autenttisen ja selkeän brändin selkeytyminen jäi Fadulille käteen arvokkaimpana oppina ajalta TREMOR-osallistumisestaan. Hän kertoo Inca Noirin brändipohjan muuttuneen hänen ymmärrettyään, että muodista kiinnostuneet eivät välttämättä ole huolissaan kestävyydestä. Hän oppi, että muodin tarkoitusperä ei ole kestävyydessä, vaan identiteetissä, kauneudessa ja estetiikassa. “TREMOR auttoi minua ymmärtämään, että Inca Noirissa ei ole kyse hyväntekeväisyydestä. Siinä on kyse kauneudesta ja ihmisyydestä. Se on meidän kaikkien inhimillisten ja taiteellisten kykyjen juhlistamista.”
Biosphere-ohjelmassa Fadul sai mentoroitavakseen itselleen juuri sopivan tiimin. Satyaki Roysta ja Jahnavee Baruahista muodostuva Umola-tiimi keskittyy myös korostamaan alkuperäiskansojen yhteisöjä, mutta Kolumbian sijaan Intiassa. “Odotan innolla näkeväni mihin Umola-projekti etenee. Uskon heidän olevan oikeilla jäljillä”, Fadul sanoo.
Toinen Fadulille tärkeä puoli mentoroinnissa on yhteys kanssamentoreihin. Fadul kertoo mentoriparinsa Martin Quanchin kanssa käydystä keskustelusta, jossa tämä haastoi häntä selittämään, miksi maailma tarvitsee yhtään enempää vaatemerkkejä. Keskustelu sai Fadulin kaivamaan esiin ydinarvonsa Inca Noirin taustalla: rakkauden ihmisten taitoon luoda asioita käsin. “Inca Noirin tuotteet eivät ole massatuotettuja, vaan niitä tekee oikeat ihmiset, jotka kutovat ja upottavat tuhansia vuosia vanhoja ajatuksia ja oppeja niihin. Nämä kulttuurit eivät paina kirjoja, vaan tietämys siirtyy sukupolvelta toiselle suullisesti ja esineiden kautta.” Tuotteet valmistetaan kestäviksi ja kunnostettaviksi. Fadul lainaa yhtä lempisiteeraustaan luksustuotelegenda Robert Dumakselta: “Luksusta on se, mitä voi korjata.”
Fadul kokee aikansa Helsinki Incubatorsissa olleen äärettömän hyödyllistä hänen kehityksessään sekä yksilönä että yrittäjänä. “Nämä ohjelmat ovat mahtavia luomaan yhteyksiä laajemmassa yrittäjäekosystemissä. Sen sijaan, että teet kokonaisen maisterintutkinnon yrittäjyydestä, kuten minä, pääset nopeutetusti käsiksi ratkaisuun ja opit paljon erittäin lyhyessä ajassa”, hän kertoo.
Etelä-amerikkalaisten alkuperäiskansojen elämänfilosofioiden pohjana on käsitys harmoniasta ja tasapainosta, minkä Fadul kertoo vaikuttaneen hänen omaan maailmankatsomukseensa. Fadul kertoo muotimaailman tyypillisesti painottavan kiirehtimistä ja tarkkaa ennakointia esimerkiksi mallistojen ja -sesonkien suhteen, mikä ei häntä enää miellytä elämäntapana. Sen sijaan hän on oppinut luottamaan asioiden tapahtuvan silloin kun niiden on tarkoitus tapahtua. “Asioita ei pidä kiirehtiä”, hän tokaisee. “Tiedän, että tämä on vastoin kaikkea mitä monissa yrittäjäpiireissä kerrotaan. Sitä, että aina on mentävä nopeammin ja kasvettava suuremmaksi. Mutta tämä filosofia on toiminut minulle paremmin, ja se on antanut minulle paljon mukavuutta ja sisäistä rauhaa”, hän jatkaa.
Lopuksi Fadul korostaa myös kokemuksen olevan sisäisen kasvun ytimessä. “Sinun täytyy saada äänesi kuuluviin. Kaikkea voi oppia, mutta eräänlaista sisäistä voimaa on varjeltava ja vaalittava. Vain se auttaa sinua eteenpäin”, hän toteaa. "Siksi nämä ohjelmat voivat olla niin opettavaisia. On ihmisiä, jotka ovat tehneet kaikki mahdolliset virheet, mutta jotka ovat nyt viisaampia niiden takia, ja jotka haluavat välittää tietonsa eteenpäin.”
Tämä on vain lyhyt tiivistelmä ja koko haastattelu on luettavissa englanniksi tästä!
The University of Helsinki's entrepreneurship programmes, the Helsinki Incubators, provides support and opportunities for bold thinkers in the Helsinki Metropolitan Area interested in taking their ideas and turning them into impactful ventures. Interested in getting involved in our pre-incubators and incubators? Subscribe to our newsletter for updates on when the next calls open.