Henkilöt
Zoonoottinen mikrobilääkeresistenssi -tutkimusryhmään kuuluu ryhmän johtaja, ELT Annamari Heikinheimo, neljä tohtorikoulutettavaa, Marie Verkola, Paula Kurittu, Venla Johansson ja Viivi Heljanko sekä post doc -tutkijat ELT Satu Olkkola ja PhD Ananda Tiwari.

Ryhmä sijaitsee Viikin kampuksella.

Annamari Heikinheimo

Olen eläinlääketieteen tohtori Annamari Heikinheimo, Zoonoottinen mikrobilääkeresistenssi -tutkimusryhmän johtaja. Olen erittäin kiinnostunut mikrobeista. Yritän ymmärtää bakteerien käyttäytymistä hyvin monitahoisessa ilmiössä ja vakavassa, globaalissa terveysuhassa; mikrobilääkeresistenssissä (antimicrobial resistance, AMR). Olen innostunut bakteerien genotyypeistä ja fenotyypeistä, sekä lisääntyneen mikrobilääkeresistenssin takana olevasta ihmisten käyttäytymisestä. Miten säilyttää mikrobilääkkeiden teho ja estää bakteerien kehittyminen resistenteiksi?

Vaikka rakastankin työtäni, on jotain, mitä rakastan vieläkin enemmän – perhettäni. He tekevät minut onnelliseksi ja kiireiseksi töiden ulkopuolella. Pidän myös ulkoilmassa urheilusta, partiosta ja tanssimisesta.

Annamari Heikinheimon Helsingin yliopiston TUHAT-profiili

Marie Verkola

Olen eläinlääkäri, ja olen valmistunut Helsingin yliopistosta vuonna 2016. Olen aloittanut väitöskirjatyöskentelyn Annamari Heikinheimon tutkimusryhmässä syksyllä 2016. Väitöskirjani käsittelee moniresistenttejä zoonoottisia bakteereita Suomessa, keskittyen molekyyliepidemiologiaan ja tuotantoeläimiin liitetyn Staphylococcus aureuksen (livestock-associated MRSA, LA-MRSA) CC398 torjuntaan. Olen hyvin kiinnostunut sekä ihmis- että eläinlääketieteestä, joten tämä One health -aihe on sydäntäni lähellä.

Olen myös valtiotieteiden maisteri ja intohimonani ovat kielet, historia ja kirjallisuus. Vapaa-ajalla nautin äänikirjojen kuuntelusta, ruoanlaitosta ja leipomisesta, pilateksesta ja ratsastamisesta.

Marie Verkolan Helsingin yliopiston TUHAT-profiili

Paula Kurittu

Olen valmistunut eläinlääketieteen lisensiaatiksi Helsingin yliopistosta kesäkuussa 2017. Jo opiskelujen aikana suurimmat kiinnostuksen kohteeni liittyivät ihmisten, eläinten ja ympäristön väliseen terveyteen. Aloitin väitöskirjatyöskentelyn muutama kuukausi ennen valmistumista, ja olen siitä lähtien pyrkinyt opettelemaan tiedemaailman kommervenkkejä. Väitöskirjassani keskityn plasmidivälitteiseen mikrobilääkeresistenssiin, kuten laajakirjoisia beetalaktamaaseja tuottaviin enterobakteereihin.

Vapaa-ajalla nautin kaikesta, mikä liittyy ulkoiluun ja urheiluun. Vaellus, lumilautailu, Hilma-koiran kanssa lenkkeily, kalastus… lista on pitkä!

Paula Kuritun Helsingin yliopiston TUHAT-profiili

Venla Johansson

Olen valmistunut eläinlääketieteen lisensiaatiksi Helsingin yliopistosta toukokuussa 2019. Ammatillisesti olen kiinnostunut globaaleista terveyskysymyksistä sekä epidemiologiasta. Ennen väitöskirjatyöni aloitusta työskentelin hetken kaupungineläinlääkärinä. Väitöskirjatyöni aloitin keväällä 2020. Väitöskirjani käsittelee moniresistenttien bakteereiden leviämistä sekä sitä edistäviä tekijöitä ihmisten, lemmikkieläinten ja elintarvikkeiden välillä kotiympäristössä.

Koen mikrobilääkeresistenssin tutkijana työni merkitykselliseksi ja antoisaksi. Vapaa-ajalla keskityn kuitenkin urheiluun ja ulkoiluun, kuten avovesiuintiin ja maantiepyöräilyyn.

Venla Johanssonin Helsingin yliopiston TUHAT-profiili

Satu Olkkola

Valmistuin eläinlääkäriksi vuonna 2008, ja työskentelin sen jälkeen Prof. emerita Marja-Liisa Hännisen tutkimusryhmässä vuoteen 2016, jolloin väittelin kampylobakteerien resistenssimekanismeista. Tällä hetkellä työskentelen erikoistutkijana Ruokavirastossa. Tehtäviini kuuluvat mm. aineiston kerääminen ja vuosittaisen eläinten mikrobilääkeresistenssin seurantaraportin FINRES-Vetin kokoaminen. Lisäksi osallistun useisiin resistenssiin liittyviin tutkimusprojekteihin ja ylläpidän resistenssiin liittyviä laboratoriorutiineja.

Ammatilliset kiinnostuksenkohteeni ovat mikrobilääkeresistenssin epidemiologia ja mekanismit bakteereissa, ja olen onnekas, että saan työskennellä aikakautena, jona siirrytään perinteisistä fenotyypitysmenetelmistä moderneihin menetelmiin kuten kokogenomisekvensointiin.

Vapaa-ajallani nautin kahden lapseni seurasta. Lapseni myös estävät minua uppoutumasta liian syvälle mikrobilääkeresesistenssin kiehtovaan maailmaan.

Viivi Heljanko

Valmistuin eläinlääkäriksi vuonna 2019 jonka jälkeen olen toiminut pääosin tarkastuseläinlääkärinä teurastamossa sekä pieneläinpraktiikan parissa. Opiskeluaikana erityisiä kiinnostuksen kohteitani olivat elintarvikehygienia ja kansanterveyteen liittyvät asiat. Olen myös kiinnostunut infrastruktuurin ja sen kehittymisen vaikutuksesta kansanterveyteen, etenkin kehittyvissä maissa. Aloitin väitöskirjaprojektini elokuussa 2021 ja keskityn väitöskirjassani karbapenemaaseja tuottaviin enterobakteereihin sekä Candida auris -hiivasieneen, joka on usein moniresistentti sienilääkkeille. Vapaa-aikani käytän kahden koirani kanssa metsässä. 

Ananda Tiwari

I am a postdoctoral researcher with a Ph.D. in water and health-related microbiology. My research interests include Antimicrobial-Resistant Microbes and Genes in Wastewater, Drinking Water and Surface Water; Wastewater-based Surveillance, Fecal Contamination, Fecal Indicators, Beach Water Quality, Drinking Water Quality, and SARS-CoV-2 in Wastewater.