Henkilöt

Zoonoottinen mikrobilääkeresistenssi -tutkimusryhmään kuuluu ryhmän johtaja ELT Annamari Heikinheimo, neljä tohtorikoulutettavaa Venla Johansson, Ahmad Al-Mustapha, Reeta Nurminen ja Olga Tyni, kaksi post doc -tutkijaa TkT Kirsi-Maarit Lehto ja DVM, ELT Satu Olkkola, sekä laboratoriomestari Kirsi Ristkari.

Tutkimusryhmämme sijaitsee Viikin kampuksella.

Annamari Heikinheimo

Olen eläinlääketieteen tohtori Annamari Heikinheimo, Zoonoottinen mikrobilääkeresistenssi -tutkimusryhmän johtaja. Olen erittäin kiinnostunut mikrobeista. Yritän ymmärtää bakteerien käyttäytymistä hyvin monitahoisessa ilmiössä ja vakavassa, globaalissa terveysuhassa; mikrobilääkeresistenssissä (antimicrobial resistance, AMR). Olen innostunut bakteerien genotyypeistä ja fenotyypeistä, sekä lisääntyneen mikrobilääkeresistenssin takana olevasta ihmisten käyttäytymisestä. Miten säilyttää mikrobilääkkeiden teho ja estää bakteerien kehittyminen resistenteiksi?

Vaikka rakastankin työtäni, on jotain, mitä rakastan vieläkin enemmän – perhettäni. He tekevät minut onnelliseksi ja kiireiseksi töiden ulkopuolella. Pidän myös ulkoilmassa urheilusta, partiosta ja tanssimisesta.

Venla Johansson

Olen valmistunut eläinlääketieteen lisensiaatiksi Helsingin yliopistosta toukokuussa 2019. Ammatillisesti olen kiinnostunut globaaleista terveyskysymyksistä sekä epidemiologiasta. Ennen väitöskirjatyöni aloitusta työskentelin hetken kaupungineläinlääkärinä. Väitöskirjatyöni aloitin keväällä 2020. Väitöskirjani käsittelee moniresistenttien bakteereiden leviämistä sekä sitä edistäviä tekijöitä ihmisten, lemmikkieläinten ja elintarvikkeiden välillä kotiympäristössä.

Koen mikrobilääkeresistenssin tutkijana työni merkitykselliseksi ja antoisaksi. Vapaa-ajalla keskityn kuitenkin urheiluun ja ulkoiluun, kuten avovesiuintiin ja maantiepyöräilyyn.

Ahmad Al-Mustapha

I bagged my DVM in the year 2011. I obtained a Master's degree in Veterinary Public Health from the University of Ibadan, Nigeria in 2015. I was also an Erasmus+ Scholar who received the International MSc. In Infectious Diseases and One Health (IDOH) in 2020. My research interests are in infectious diseases epidemiology, the molecular basis of Antimicrobial resistance, and in one-health control of zoonoses.

Currently, I work on the WASTPAN project evaluating the utility of wastewater-based surveillance as an Early Warning tool for bacterial disease detection and control.

Reeta Nurminen

Olen valmistunut vuonna 2023 eläinlääkäriksi ja aloittanut tohtoriopinnot Helsingin yliopistolla tammikuussa 2024. Mielenkiinnonkohteitani ovat zoonoottiset infektiosairaudet, sekä globaali yhteinen terveys (One Health). Väitöskirjatyöni keskittyy mikrobilääkeresistenssien bakteerien esiintymiseen ja taustatekijöihin erilaisissa koirapopulaatioissa globaalisti. Väitöskirjaprojektini näkökulmassa tulee vahvasti esille yhteinen terveys, eli ihmisten, eläinten ja ympäristön välinen yhteys. 

Pidän paljon työskentelystä ja tutkimuksesta, mutta näiden lisäksi aikani kuluu kolmen koiran kanssa harrastaessa ja urheillessa. Olen myös innokas kirjojen lukija ja rentoudun mielelläni kirjojen parissa.

Olga Tyni

Aloitin tohtoriopintoni vuoden 2025 alussa keskittyen mikrobilääkeresistenssiin teurastamojätevesissä. Tein aiemmin lisensiaattityöni tutkimusryhmässä osana WastPan-hanketta. Valmistuin eläinlääkäriksi vuonna 2024, jonka jälkeen työskentelin Yliopistollisen eläinsairaalan kliinisen mikrobiologian laboratoriossa.

Olen hyvin innostunut bakteereista ja mikrobilääkeresistenssistä, etenkin yhteisen terveyden näkökulmasta. Vapaa-ajallani nautin juoksemisesta ja joogasta.

Kirsi-Maarit Lehto

Minulla on tohtorin tutkinto ympäristöbiotekniikasta ja olen kiinnostunut ympäristöhygieniasta ja globaaleista terveyskysymyksistä. Väitöskirjassani tutkin biohajoamista ja UV-säteilyn vaikutusta orgaanisiin haitta-aineisiin. Olen analysoinut myös infektioiden ja lasten kasvun välisiä yhteyksiä kehittyvissä maissa. Työni pääpaino oli huonon vedenlaadun, sanitaation ja hygienian (WASH) yhteys suoliston tulehdukselliseen tilaan, ympäristöenteropatiaan (EE). Viime vuodet olin mukana luomassa jäteveden epidemiaseurantajärjestelmää Suomeen. Nykyisessä työssäni tavoitteena on muun muassa kehittää mikrobilääkeresistenssin (AMR) seurantaa ja analysointia.

Rakastan työtäni tutkijana ja sitä, että saan oppia koko ajan uusia asioita. Vapaa-aikani vietän mieluiten luonnossa liikkuen yhdessä perheeni kanssa, johon kuuluvat mieheni, kolme lähes aikuista lasta ja persoonallinen kultainennoutaja.

Satu Olkkola

Valmistuin eläinlääkäriksi vuonna 2008, ja työskentelin sen jälkeen Prof. emerita Marja-Liisa Hännisen tutkimusryhmässä vuoteen 2016, jolloin väittelin kampylobakteerien resistenssimekanismeista. Tällä hetkellä työskentelen erikoistutkijana Ruokavirastossa. Tehtäviini kuuluvat mm. aineiston kerääminen ja vuosittaisen eläinten mikrobilääkeresistenssin seurantaraportin FINRES-Vetin kokoaminen. Lisäksi osallistun useisiin resistenssiin liittyviin tutkimusprojekteihin ja ylläpidän resistenssiin liittyviä laboratoriorutiineja.

Ammatilliset kiinnostuksenkohteeni ovat mikrobilääkeresistenssin epidemiologia ja mekanismit bakteereissa, ja olen onnekas, että saan työskennellä aikakautena, jona siirrytään perinteisistä fenotyypitysmenetelmistä moderneihin menetelmiin kuten kokogenomisekvensointiin.

Vapaa-ajallani nautin kahden lapseni seurasta. Lapseni myös estävät minua uppoutumasta liian syvälle mikrobilääkeresesistenssin kiehtovaan maailmaan.

Zanres Alumni

Marie Verkola


Marie väitteli tohtoriksi vuonna 2022 aiheenaan tuotantoeläimiin liitetty metisilliiniresistentti Staphylococcus aureus.

Marien väitöskirjan sähköinen versio

Paula Kurittu


Paula väitteli tohtoriksi vuonna 2022 laajakirjoisia beetalaktamaaseja tuottavista enterobakteereista One Health -näkökulmasta kokogenomisekvensoinnin aikakaudella.

Paulan väitöskirjan sähköinen versio

Viivi Heljanko


Viivi väitteli tohtoriksi vuonna 2024 aiheenaan moniresistenttien patogeenien jätevesiseuranta ja genominen epidemiologia.

Viivin väitöskirjan sähköinen versio

Ananda Tiwari


Ananda työskenteli ryhmässämme vuonna 2022.

Bridgit Muasa


Bridgit työskenteli ryhmässämme vuosien 2023-2024 aikana.

Inka Ronkainen


Olen mikrobiologian ja mikrobibiotekniikan maisteriopiskelija Helsingin yliopistossa ja opinnoissani olen keskittynyt pitkälti lääketieteelliseen bakteriologiaan. 

Inka teki pro gradu -tutkielmansa tutkimusryhmässämme vuonna 2024.