Henkilöt

Zoonoottinen mikrobilääkeresistenssi -tutkimusryhmään kuuluu ryhmän johtaja, ELT Annamari Heikinheimo, neljä tohtorikoulutettavaa, Venla Johansson, Viivi Heljanko, Ahmad Al-Mustapha ja Reeta Nurminen, kolme post doc -tutkijaa BVM, MSc, PhD Bridgit Muasa, TkT Kirsi-Maarit Lehto ja DVM, ELT Satu Olkkola, sekä maisteriopiskelija, LuK, Inka Ronkainen.

Ryhmä sijaitsee Viikin kampuksella.

Annamari Heikinheimo

Olen eläinlääketieteen tohtori Annamari Heikinheimo, Zoonoottinen mikrobilääkeresistenssi -tutkimusryhmän johtaja. Olen erittäin kiinnostunut mikrobeista. Yritän ymmärtää bakteerien käyttäytymistä hyvin monitahoisessa ilmiössä ja vakavassa, globaalissa terveysuhassa; mikrobilääkeresistenssissä (antimicrobial resistance, AMR). Olen innostunut bakteerien genotyypeistä ja fenotyypeistä, sekä lisääntyneen mikrobilääkeresistenssin takana olevasta ihmisten käyttäytymisestä. Miten säilyttää mikrobilääkkeiden teho ja estää bakteerien kehittyminen resistenteiksi?

Vaikka rakastankin työtäni, on jotain, mitä rakastan vieläkin enemmän – perhettäni. He tekevät minut onnelliseksi ja kiireiseksi töiden ulkopuolella. Pidän myös ulkoilmassa urheilusta, partiosta ja tanssimisesta.

Venla Johansson

Olen valmistunut eläinlääketieteen lisensiaatiksi Helsingin yliopistosta toukokuussa 2019. Ammatillisesti olen kiinnostunut globaaleista terveyskysymyksistä sekä epidemiologiasta. Ennen väitöskirjatyöni aloitusta työskentelin hetken kaupungineläinlääkärinä. Väitöskirjatyöni aloitin keväällä 2020. Väitöskirjani käsittelee moniresistenttien bakteereiden leviämistä sekä sitä edistäviä tekijöitä ihmisten, lemmikkieläinten ja elintarvikkeiden välillä kotiympäristössä.

Koen mikrobilääkeresistenssin tutkijana työni merkitykselliseksi ja antoisaksi. Vapaa-ajalla keskityn kuitenkin urheiluun ja ulkoiluun, kuten avovesiuintiin ja maantiepyöräilyyn.

Viivi Heljanko

Valmistuin eläinlääkäriksi vuonna 2019 jonka jälkeen toimin tarkastuseläinlääkärinä teurastamossa sekä pieneläinpraktiikan parissa. Opiskeluaikana erityisiä kiinnostuksen kohteitani olivat elintarvikehygienia ja kansanterveyteen liittyvät asiat. Olen myös kiinnostunut infrastruktuurin ja sen kehittymisen vaikutuksesta kansanterveyteen, etenkin kehittyvissä maissa. Aloitin väitöskirjaprojektini elokuussa 2021 ja keskityn väitöskirjassani karbapenemaaseja tuottaviin enterobakteereihin.

Ahmad Al-Mustapha

I bagged my DVM in the year 2011. I obtained a Master's degree in Veterinary Public Health from the University of Ibadan, Nigeria in 2015. I was also an Erasmus+ Scholar who received the International MSc. In Infectious Diseases and One Health (IDOH) in 2020. My research interests are in infectious diseases epidemiology, the molecular basis of Antimicrobial resistance, and in one-health control of zoonoses.

Currently, I work on the WASTPAN project evaluating the utility of wastewater-based surveillance as an Early Warning tool for bacterial disease detection and control.

Reeta Nurminen

Olen valmistunut vuonna 2023 eläinlääkäriksi ja aloittanut tohtoriopinnot Helsingin yliopistolla tammikuussa 2024. Mielenkiinnonkohteitani ovat zoonoottiset infektiosairaudet, sekä globaali yhteinen terveys (One Health). Väitöskirjatyöni keskittyy mikrobilääkeresistenssien bakteerien esiintymiseen ja taustatekijöihin erilaisissa koirapopulaatioissa globaalisti. Väitöskirjaprojektini näkökulmassa tulee vahvasti esille yhteinen terveys, eli ihmisten, eläinten ja ympäristön välinen yhteys. 

Pidän paljon työskentelystä ja tutkimuksesta, mutta näiden lisäksi aikani kuluu kolmen koiran kanssa harrastaessa ja urheillessa. Olen myös innokas kirjojen lukija ja rentoudun mielelläni kirjojen parissa.

Bridgit Muasa

Postdoc Bridgit Muasa is an Africa Early Career Mobility Program fellow from Kenya. She holds a BVM and an MSc in Veterinary Clinical Studies from the University of Nairobi, Kenya, and a PhD in Developmental Biology from the University of Edinburgh. She works at the National Veterinary Reference Laboratories in Kenya and is a fellow at The Center for Epidemiological Modelling and Analysis (CEMA) at the University of Nairobi. Bridgit will work with the Zanres group on zoonotic AMR in shelter dogs in Kenya and on AMR policies in Africa.

Kirsi-Maarit Lehto

Minulla on tohtorin tutkinto ympäristöbiotekniikasta ja olen kiinnostunut ympäristöhygieniasta ja globaaleista terveyskysymyksistä. Väitöskirjassani tutkin biohajoamista ja UV-säteilyn vaikutusta orgaanisiin haitta-aineisiin. Olen analysoinut myös infektioiden ja lasten kasvun välisiä yhteyksiä kehittyvissä maissa. Työni pääpaino oli huonon vedenlaadun, sanitaation ja hygienian (WASH) yhteys suoliston tulehdukselliseen tilaan, ympäristöenteropatiaan (EE). Viime vuodet olin mukana luomassa jäteveden epidemiaseurantajärjestelmää Suomeen. Nykyisessä työssäni tavoitteena on muun muassa kehittää mikrobilääkeresistenssin (AMR) seurantaa ja analysointia.

Rakastan työtäni tutkijana ja sitä, että saan oppia koko ajan uusia asioita. Vapaa-aikani vietän mieluiten luonnossa liikkuen yhdessä perheeni kanssa, johon kuuluvat mieheni, kolme lähes aikuista lasta ja persoonallinen kultainennoutaja.

Satu Olkkola

Valmistuin eläinlääkäriksi vuonna 2008, ja työskentelin sen jälkeen Prof. emerita Marja-Liisa Hännisen tutkimusryhmässä vuoteen 2016, jolloin väittelin kampylobakteerien resistenssimekanismeista. Tällä hetkellä työskentelen erikoistutkijana Ruokavirastossa. Tehtäviini kuuluvat mm. aineiston kerääminen ja vuosittaisen eläinten mikrobilääkeresistenssin seurantaraportin FINRES-Vetin kokoaminen. Lisäksi osallistun useisiin resistenssiin liittyviin tutkimusprojekteihin ja ylläpidän resistenssiin liittyviä laboratoriorutiineja.

Ammatilliset kiinnostuksenkohteeni ovat mikrobilääkeresistenssin epidemiologia ja mekanismit bakteereissa, ja olen onnekas, että saan työskennellä aikakautena, jona siirrytään perinteisistä fenotyypitysmenetelmistä moderneihin menetelmiin kuten kokogenomisekvensointiin.

Vapaa-ajallani nautin kahden lapseni seurasta. Lapseni myös estävät minua uppoutumasta liian syvälle mikrobilääkeresesistenssin kiehtovaan maailmaan.

Inka Ronkainen

Olen mikrobiologian ja mikrobibiotekniikan maisteriopiskelija Helsingin yliopistossa ja opinnoissani olen keskittynyt pitkälti lääketieteelliseen bakteriologiaan. Mikrobilääkeresistenssi kiinnostaa minua etenkin One Health -näkökulmasta ja olen aina innoissani labratyöskentelystä. Toimin tutkimusryhmässä ensin harjoittelijana ja keväällä 2024 aloitan gradutyöni.  

Vapaa-ajalla viihdyn parhaiten ryhmäliikuntatunneilla sekä aina keskeneräisten virkkausprojektieni äärellä.  

Zanres alumni - Ananda Tiwari