New Scientist -lehti julkaisi artikkelin jamna-kansasta

Kansainvälinen tiedelehti New Scientist julkaisi etusivun juttuna artikkelin jamnojen muuttoliikkeestä Eurooppaan. Artikkeli julkaistiin maaliskuun numerossa. Se kehittelee kuvaa jamnoista väkivaltaisina, miesjohtoisina maanosan valloittajina.

Genetiikan ja arkeologian alalla on julkaistu tutkimuksia, jotka mahdollisista epätarkkuuksista huolimatta antavat todisteita siitä, että jamna-kansan muuttoliike oli nopeaa. Vaikutukset näkyvät uusien innovaatioiden ja tapojen nopeana leviämisenä, mutta todisteiden mukaan myös yksilöt liikkuivat vauhdilla: jamna-miehet jättivät vahvan jäljen eurooppalaiseen DNA:han.

New Scientist -lehden artikkeli esittää, että neoliittinen Eurooppa oli kriisissä juuri ennen jamnojen levittäytymistä. Oletuksen mukaan tiiviisiin asutuskeskuksiin iski tuolloin ruttoa aiheuttava bakteeri, joka olisi helposti voinut levitä nopeasti ja laajalle pyörillä liikkuvien kulkuneuvojen matkassa. Kun muutamaa vuosisataa myöhemmin terveet, pitkäkasvuiset ja mahdollisesti väkivaltaiset jamant tulivat Eurooppaan, he olisivat tämän teorian mukaan kohdanneet heikkoa vastustusta alkuperäiskansojen taholta.

Koko englanninkielinen artikkeli on luettavissa maaliskuun 2019 numerosta. New Scientist -lehden tilaajille se on saatavilla verkossa lehden kotisivuilla.