Nykyaikaisilla laitteilla SARA voidaan diagnosoida tarkasti ja lehmää vahingoittamatta. SARA:n riskitekijöiden tutkimiseksi pötsin pH-arvojen ja lehmien käyttäytymisen, veriarvojen ja ruokinnan yhteyttä selvitetään.
Pötsissä on monimutkainen mikrofloora, joka vastaa lehmän nauttiman rehun hiilihydraattien ja osittain myös valkuaisen sulatuksesta. Jos mikroflooran hienovarainen vakaus häiriintyy, energia- ja valkuaisaineenvaihdunta ei ole optimaalista ja johtaa moniin lehmän terveyteen, tuottavuuteen ja hyvinvointiin liittyviin ongelmiin. Tämä pätee erityisesti poikimisen aikaan, jolloin lehmän terveys on haavoittuvinta. Subakuutti hapanpötsi tarkoittaa, että pötsin pH on laskenut optimaalisesta tasosta ja mikroflooran suorittama ravintoaineiden sulatus on epäoptimaalista. Myös pötsin epiteelissä on merkkejä tulehduksesta. Pötsin sisäisten bolusten ja langattoman internetin avulla pötsin pH on luettavissa lehmän ulkopuolelta.
Suomen Akatemia ja Walter Ehrströmin säätiö rahoittavat hanketta. Hanke tehdään yhteistyössä ProAgria Etelä-Pohjanmaan kanssa.
Päätutkijana toimii Mari Hovinen.