MSc Nanbing Qinin väitöstyössä tutkittiin kahta erilaista ruokintastrategiaa: poikimista edeltävä runsasenerginen ruokinta sekä poikimisen jälkeen maidon rasvapitoisuutta voimakkaasti vähentävä (milk fat depression, MFD) ruokinta. Runsasenerginen ruokinta sisälsi 130 % tiineiden lypsylehmien ruokintasuositusten mukaisesta energian saannista kuuden viikon ajan ennen poikimista. MFD-ruokinta toteutettiin joko lisäämällä ruokintaan konjugoitua linolihappoa (cis-9, trans-11 ja trans-10, cis-12 CLA) tai lisäämällä tärkkelyspitoiseen ruokintaan monityydyttymättömiä rasvahappoja (PUFA) öljyseoksena, jossa oli 2:1 auringonkukkaöljyä ja kalaöljyä.
Väitöstyön päätavoitteena oli tutkia ruokintastrategioiden vaikutuksia lypsylehmien energia-aineenvaihduntaan ja insuliiniresistenssiin. Lisäksi väitöstyössä tutkittiin maternaalisen insuliiniresistenssin ja fysiologisen sopeutumisen mahdollisia molekyylitason mekanismeja analysoimalla lipidomia ja transkriptomia poikimisen läheisyydessä.
Tutkimuksen päätuloksina todettiin, että poikimista edeltävän energiansaannin lisääminen (130 %:iin tiineen lypsylehmän energiantarpeesta) ei heikentänyt lypsylehmien maksan normaalia toimintaa tai insuliiniherkkyyttä poikimisen läheisyydessä. Lisäksi tällä ruokinnalla voitiin vähentää maksan tulehdustilaa tiineyden loppuvaiheessa. Sekä CLA-ruokinta että tärkkelys-PUFA -ruokinta mahdollisesti vähensivät lehmien metabolista stressiä vähentämällä kudosvarastojen käyttöä. Näillä kahdella MFD-ruokinnalla oli kuitenkin erilainen vaikutus lehmien tulehdustilaan. CLA-ruokinta saattoi vaimentaa systeemistä tulehdusta alkulaktaatiossa, kun taas tärkkelys-PUFA -ruokinta saattoi pahentaa tulehdustilaa laktaation myöhemmässä vaiheessa.
MSc Nanbing Qin väitteli 23.11.2018 kotieläintieteessä aiheesta "Effects of dietary management on the energy metabolism of periparturient dairy cows: regulation of lipidome and transcriptome
Vastaväittäjänä toimi professori Helga Sauerwein Bonnin yliopistosta ja kustoksena oli professori Aila Vanhatalo. Linkki väitöskirjaan