Täsmäpapu - Onko härkäpavusta rypsirehujen korvaajaksi lypsylehmien ruokinnassa – prosessoinnin ja aminohappolisän mahdollisuudet?

Tutkimuksen taustaa:

 

  • Rypsirehut ovat  paras lypsylehmien valkuaistäydennys suomalaisessa, nurmisäilörehuun perustuvassa ruokinnassa
    • Kotimaisen rypsin viljely ei kata tarvetta → joudutaan tuomaan paljon ulkomailta
    • Euroopan unionissa täydennysvalkuaisrehujen omavaraisuus on alle 30%, Suomessa vain noin 15%
  • Härkäpapu (Vicia faba)
    • Palkokasvi, jolla biologinen typensidonta ja joka monipuolistaa viljelykiertoa → Kestävämpi kotieläintuotanto
  • Haitta-aineet visiini ja konvisiini eivät rajoita käyttöä märehtijöiden ruokinnassa, koska pötsimikrobit voivat hajottaa niitä
  • Soveltuu lypsylehmien valkuaisrehuksi, mutta ei rypsin veroinen
    • Härkäpapuvalkuaisella on suuri pötsihajoavuus
    • Härkäpapuvalkuaisessa on niukasti metioniinia
  • Voidaan korjata siemensadon sijaan myös kokoviljasäilörehuksi lypsylehmille, jos ei ehdi tuleentua kasvukauden aikana

Hankkeen tavoite:

Parantaa härkäpavun maitotuotosvastetta vähentämällä härkäpavun valkuaisen pötsihajoavuutta (teollinen prosessointi) sekä täydentämällä sen aminohappokoostumusta (metioniinilisä)

Toteuttaja: Helsingin yliopiston maataloustieteiden osasto vuosina 2017-2019

Tutkijat: Aila Vanhatalo (vastuullinen johtaja), Anni Halmemies-Beauchet-Filleau, Seija Jaakkola, Tuomo Kokkonen

Yhteistyökumppanit: Nordic Soya Oy ja Raisioagro Oy

Rahoittaja: MMM Makera