Apurahoilla rahoitetaan pro gradu -tutkielmia ja väitöskirjatutkimuksia, usein keskittyen Evon alueeseen, Pääjärveen ja Vanajaveteen.
Esimerkkejä tuetuista tutkimusaiheista ovat muun muassa järvien ravintoverkot, täpläverkkoperhosen suojelututkimukset, kosteikkojen merkitys sekä metsän kasvillisuuden kehitys valaistusolosuhteiden muuttuessa.
Lammin säästöpankin viimevuotisella aseman toimintaan suoraan tehdyllä lahjoituksella Lammin biologiselle asemalle hankittiin pieniä äänitallentimia lintujen seurantaan. Keväällä 2024 nauhureita käytettiin harvinaisen vanhan metsän linnun, pohjantikan, pesintöjen ja duettorummutusten tutkimiseen Evon retkeilyalueella.
Juuri käynnistyneessä tutkimuksessa keskitytään pöllöihin, erityisesti varpuspöllöön ja helmipöllöön. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, kuinka näiden pienten pöllölajien suojelua voitaisiin tehostaa. Kevään aikana tutkijat pyrkivät äänitallenteiden avulla löytämään yksilöllisiä eroja pöllöjen huhuiluista, mikä mahdollistaisi yksilöiden ja niiden määrän tarkemman seurannan. Pöllöjen huhuilu on aktiivisimmillaan helmikuusta huhtikuuhun. Lammin biologinen asema ottaa mielellään vastaan havaintoja varpus- ja helmipöllöistä kevään pesimäkauden aikana.
Lahjoitusvaroilla hankittiin myös niittokone, jota käytetään niittyjen ja ketojen hoitoon. Niityt lisäävät luonnonmonimuotoisuutta etenkin silloin, jos niitä perustetaan hoitonurmikoiden tilalle tai lomaan. Kahdella asemalla käynnissä olevassa hankkeessa tutkitaan millaisin menetelmin nurmikko voidaan muuttaa niityksi, jotta monimuotoisuus lisääntyisi mahdollisimman paljon mutta menetelmä olisi myös taloudellisesti toteuttamiskelpoinen.