Kilpisjärven Tiedepolut -applikaatio tarjoaa matkailijalle kurkistuksen maiseman taakse kiehtovan tiedesisällön kautta

Kilpisjärven maisemat ovat kokemisen ja näkemisen arvoisia jo itsessään. Kilpisjärven tiedepolut tarjoavat mahdollisuuden sukeltaa jään alle, tähyillä korkealle taivaisiin ja kurkistaa ajassa taaksepäin ymmärtääkseen näkemäänsä paremmin. Tiedepoluilla selviää, millaisia ilmiöitä mahtavien maisemien taakse kätkeytyy.

Helsingin yliopiston Kilpisjärven biologinen asema julkaisi digitaaliset tiedepolut kesäkuun alussa. Neljälle suositulle vaelluspolulle sijoitetut digitaaliset tiedepolut tarjoavat tiedesisältöä retkille 34 rastilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Sovelluksen sisältö on saatavilla myös luettuina äänitiedostoina. Lisäksi julkaistaan tiedepolkujen nettisivut ja podcast-sarja rastien teemoista. Kilpisjärven Tiedepolut -sovellus on ladattavissa ilmaiseksi sovelluskaupoista.

Tiedepolut syventävät matkailijan ymmärrystä matkakohteesta ja luovat uusia elämyksiä kokeneillekin kävijöille. Lisäksi tiedepolut hyödyttävät alueen matkailuelinkeinoa kehittämällä tiedematkailua alueella, tekemällä aluetta tunnetuksi ja houkuttelemalla uusia matkailijoita. 

Tiedepoluilla on monitieteellistä sisältöä taiteita unohtamatta. Mukana on ainakin biologiaa, geologiaa, fysiikkaa, arkeologiaa ja historiaa, joiden avulla retkeilijä pääsee tutustumaan maisemaan pintaa syvemmälle. Polkujen digitaalisuus mahdollistaa tutkimustiedon jakamisen yleisölle uudella tavalla.

Helsingin yliopisto tuottaa tiedepolut Kilpisjärvelle osana ”Polkuja tieteeseen ja tutkimusasemien TKI-palveluihin” -hanketta, jota rahoittaa Euroopan aluekehitysrahasto Lapin liiton kautta.

Lisätietoja tiedepoluista