Tätä et oppinut koulussa

Tiedekulma - Tätä et oppinut koulussa

To 24.1. klo 17
Stage

Tiedekulman suosittu iltakoulu tulee jälleen! Iltakoulussa tutkijat opettavat, mitä emme päässeet koulussa pänttäämään, vaikka olisi kannattanut. Tällä kertaa oppituntien aiheet liittyvät terveyteen ja elämäntieteisiin. Opit muun muassa mitä ja miten eläimet tuntevat, voiko vanhenemisen pysäyttää ja kuinka nanolääketiede mullistaa lääkkeiden annostelun. Ennen tapahtumaa voit tutustua myös Helsingin biopankin toimintaan ja jättää näytteesi biopankkiin klo 11–16.30.

Tapahtuma on osa Tiedekulman Helsinki Health Weekiä, joka vie sinut elämäntieteiden huippuosaamisen äärelle. Osallistu tapahtumaan paikan päällä, seuraa livestriimiä tai katso tallenne! Klikkaa itsesi mukaan tapahtumaan myös Facebookissa.

Oppitunnit

Lääkeaineiden kemiaa
Katariina Vuorensola, farmaseuttisen kemian yliopistonlehtori

Voidaanko vanheneminen pysäyttää?
Pekka Katajisto, apulaisprofessori, kantasolututkija

Nanomedicines: The next generation of smart precision drugs
Hélder Santos, farmaseuttisen nanoteknologian apulaisprofessori

Mitä jokaisen tulisi tietää eläinten tunteista?
Outi Vainio, eläinlääketieteellisen farmakologian professori

Mitä kaikkea geenitutkimus meille paljastaa – laktoosi-intoleranssi esimerkkinä
Anu Loukola, molekyyligenetiikan dosentti, Helsingin biopankin laboraattori

Opettajat

Tiedekulma - Tätä et oppinut koulussa

Pekka Katajisto (@PekkaKatajisto) toimii apulaisprofessorina Helsingin yliopisto HiLIFE-instituutissa. Hän on kantasolututkija, jota kiinnostaa ikääntymisen biologia ja se, miksi vanhat kudokset menettävät kykynsä uusiutua. Ikääntymisen tutkimisessa häntä kiehtoo se, että ikääntyminen on tavallaan kaikille tuttua, mutta tiedämme sen syistä ja mekanismeista yllättävän vähän. Vinkki terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen: “Syö vähemmän!”

Anu Loukola on molekyyligenetiikan dosentti ja Helsingin biopankin laboraattori. Hän on tehnyt geenitutkimusta koko työuransa ja on tällä hetkellä rakentamassa infrastruktuuria, jolla mahdollistetaan potilaan parempaan hoitoon tähtäävä lääketieteellinen tutkimus. Työssään Anua inspiroi se, että tämän päivän tutkimus on huomispäivän hoitoa. Vinkki terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen: “Hakeudu sellaisten ihmisten seuraan jotka saavat sinut nauramaan.”

Hélder Santos (@Santos_Lab15) on farmaseuttisen nanoteknologian apulaisprofessori Helsingin yliopistossa. Hänen tutkimusintresseinä on nanolääkkeiden kehittäminen terveydenhuollon tarpeisiin. Hélderiä inspiroi ajatus siitä, että heidän tutkimuksensa voi jonain päivänä johtaa lääkkeiden uuteen sukupolveen, joka auttaa hoitamaan sairauksia ja parantaa potilaiden elämänlaatua. Vinkki terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen: “Tee töitä vähemmän, nuku enemmän ja opi vielä enemmän.”

Outi Vainio (@omvainio) on eläinlääketieteellisen farmakologian professori Helsingin yliopistossa. Hän tutkii koirien tunnekokemuksia ja kivun lievitystä lääkkeillä. Outin mukaan eläinten mielentilojen parempi ymmärtäminen auttaa meitä edistämään niiden terveyttä ja hyvinvointia. Vinkki terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen: “Koira ja muut eläimet oppivat paremmin palkitsemalla kuin rankaisemalla.”

Katariina Vuorensola (@KatariinaVuore1) on farmaseuttisen kemian yliopistonlehtori Helsingin yliopistossa. Hän opettaa farmaseutti- ja proviisoriopiskelijoille lääkeaineiden kemiaa ja analytiikkaa. Katariinan mielestä molekyylien parissa on mukava työskennellä, sillä ne käyttäytyvät tietyissä olosuhteissa aina samalla tavalla – toisin kuin ihmiset. Vinkki terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen: “Hyvät yöunet auttavat aina!”