Tätä et oppinut koulussa

Facebookin tykkäyspeukkuja

Ke 4.12. klo 17
Stage

Tiedekulman iltakoulussa tutkijat opettavat, mitä emme päässeet koulussa pänttäämään, vaikka olisi kannattanut. Opit muun muassa kuinka meitä huijataan netissä tekoälyn avulla, mitä isosta datasta voi saada irti pienellä visualisoinnilla ja miten vedät rajat työelämälle.

Tapahtuma on osa Smart as HEL -ohjelmasarjaa, jossa tutkitaan kiihtyvän digitalisaation ja ihmisen osaamisen rajapintoja. Osallistu tapahtumaan paikan päällä, seuraa livestriimiä tai katso tallenteena! Julkaisemme Smart as HELin sisältöjä myös Tiedekulman Youtube-kanavalla ja podcasteina.

Klikkaa itsesi mukaan Tätä et oppinut koulussa -tapahtumaan myös Facebookissa.

Tapahtuma on katsottavissa myös streamina ja tallenteena.

Oppitunnit

Datan visualisointia laatikoilla
Kimmo Vehkalahti, soveltavan tilastotieteen dosentti, yliopistonlehtori

Kuinka meitä huijataan netissä tekoälyn avulla
Antti Ukkonen, akatemiatutkija

Mitä jokaisen pitäisi tietää matemaattisista malleista
Samuli Siltanen, teollisuusmatematiikan professori

Näin vedät työlle rajat
Mira Karjalainen, dosentti, tutkija

Positiivisuuden voima työelämässä
Lotta Uusitalo-Malmivaara, erityispedagogiikan dosentti, yliopistonlehtori

Opettajat

Mira Karjalainen, Samuli Siltanen, Antti Ukkonen, Lotta Uusitalo-Malmivaara, Kimmo Vehkalahti

Helsingin yliopiston dosentti Mira Karjalainen (@MiraKarjalainen) työskentelee vuorovaikutusvastaavana ja tutkijana strategisen tutkimuksen neuvoston WeAll-hankkeessa, jossa tutkitaan tulevaisuuden yhteiskunnallisesti ja taloudellisesti kestävää työelämää. Tutkimusaiheessaan Miraa inspiroi työn ja minuuden suhde tässä ajassa. Tärkeä tieto tai taito tulevaisuuden varalle: “Meidän kaikkien tulisi osata määritellä oman työmme rajat niin, että työelämämme on kestävää pitkällä aikatähtäimellä.”

Samuli Siltanen (@SamuliSiltanen) on teollisuusmatematiikan professori Helsingin yliopistossa.

Antti Ukkonen on datamassojen analysointiin ja koneoppimiseen erikoistunut akatemiatutkija Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen osastolla. Nykyisin hän yrittää opettaa tietokoneita ymmärtämään puhuttua ja kirjoitettua kieltä. “On huikean hauskaa miettiä monimutkaista teknistä ongelmaa, keksiä siihen oivaltava ratkaisu, ja nähdä sen toimivan käytännössä juuri niin kuin teoria ennusti”, Antti kertoo. Tärkeä tieto tai taito tulevaisuuden varalle: “Kaikkien olisi tärkeää osata asioida digitaalisten järjestelmien kanssa. Tämä ei tarkoita ainoastaan sitä, että ihmisten pitäisi oppia uutta, vaan myös sitä, että järjestelmien pitää olla oikein suunniteltuja ja helppokäyttöisiä.”

Lotta Uusitalo-Malmivaara (@lottaum) on erityispedagogiikan dosentti ja yliopistonlehtori Helsingin yliopistossa. Hän toimii myös yrittäjänä positiivisen kasvatuksen alalla. Lottaa inspiroivat loputtomat mahdollisuudet nähdä hyvää ihmisessä. Tärkeä tieto tai taito tulevaisuuden varalle: “Respect eli katso uudestaan!”

Kimmo Vehkalahti (@KimmoVehkalahti) on soveltavan tilastotieteen dosentti ja yliopistonlehtori Helsingin yliopiston Yhteiskuntadatatieteen keskuksessa. Häntä kiehtovat tilastotieteen yhteydet kaikkiin muihin tieteenaloihin sekä niiden kiinnostaviin ilmiöihin ja ihmisiin. Tärkeä tieto tai taito tulevaisuuden varalle:  “Tilastollinen lukutaito, datan merkityksen ymmärtäminen, algoritminen ajattelu – siinä muutamia, joita niin nykyisessä kuin tulevaisuuden maailmassa ja yhteiskunnassa on lähes välttämätöntä osata.”