Uuden tiedon klubi

Hehkulamppu, jonka sähkölanka on perhosen muotoinen.

Uuden tiedon klubi pitää sinut ajan hermolla tieteen maailmasta. Kerran kuussa Helsingin yliopiston tutkijat nousevat Tiedekulman lavalle kertomaan tuoreimmasta tutkimuksestaan. Illan päätteeksi pääset testaamaan tietosi Uuden tiedon pubivisassa.

Tule yksin tai porukassa afterworkeille Tiedekulmaan ja opi samalla uutta! Klubi-illan eväät saat Tiedekulma Cafesta. Voit seurata tapahtumaa myös livestriimin välityksellä tai katsoa esitykset jälkeen päin YouTube-kanavaltamme.

Vuoden ensimmäinen Uuden tiedon klubi 16.1. on osa Tieteiden yön ohjelmaa.

Katso Uuden tiedon klubin aiemmat ohjelmat syksyltä 2019, keväältä 2019 ja vuodelta 2018.

Muumin seikkailut Nousevan Auringon Maassa

“Tutkin, miten kuuluisa Muumi-brändi otettiin aikoinaan vastaan Japanissa. Aineistonani käytän Japanissa tehtyjä Muumi-animaatioita. Suomalaisten tunteman sarjan lisäksi tarkastelen Muumin seikkailut Nousevan Auringon Maassa -animaatiota, jota ei Tove Janssonin toiveesta ole koskaan näytetty Suomessa.”

Eija Niskanen on tohtorikoulutettava humanistisessa tiedekunnassa. Hänen tutkimuksensa on ainutlaatuista, sillä suosiostaan huolimatta Muumi-animaatioita ei ole tutkittu aiemmin lainkaan.

Elinympäristön vaikutus kaupunkilaislasten terveyteen

“Teollisuusmaissa yhä useampi kärsii elimistön puolustusjärjestelmän häiriöistä, kuten allergioista ja astmasta. Tutkin elinympäristön biologisen monimuotoisuuden ja haitta-ainepitoisuuksien vaikutusta kaupunkilaislasten terveyteen. Tutkimuksessani kehitän myös ratkaisuja terveydentilan kohentamiseksi.”

Marja Roslund on tohtorikoulutettava bio- ja ympäristötieteellisessä tiedekunnassa. Työssään häntä motivoi mahdollisuus parantaa kaupunkilaislasten elämänlaatua.

Koulujen kapea käsitys normaaliudesta voi johtaa syrjintään ja kiusaamiseen

“Teen tutkimusta kahdessa yläkoulussa ja selvitän, miten kouluhenkilökunta rakentaa käsitystä “normaalista” oppilaasta. Keskeinen tulokseni on, että kouluissa opettajat voivat osallistua ei-normaaliksi määriteltyjen oppilaiden kiusaamiseen ja ulossulkemiseen.”

Ina Juva on kasvatustieteen tohtori kasvatustieteellisestä tiedekunnasta. Hän tarkastelee kriittisesti koulujen rakenteita, jotta oppilaiden välinen tasa-arvo voi toteutua.

Seuraa 16.1. Uuden tiedon klubin esityksiä livestriimistä tai katso jälkeen päin tallenteena!

Eija Niskanen, Marja Roslund,  Ina Juva

Eija Niskanen, Marja Roslund,  Ina Juva