Jännä kakka

Tiedekulma Jännä kakka

TI 6.2. KLO 17
STAGE & FÖNSTER

Kakkapäivässä asia on kovaa ja ilmapiiri jännä. Ihmisen suolistomikrobisto on monimuotoinen ekosysteemi, joka muodostuu triljoonista bakteereista. Suolistoamme asuttavat mikrobit ovat jokaisella yksilöllisiä ja vaikuttavat terveyteemme monin eri tavoin. Ihmisen kakka kertoo, miten hän voi. Kyse on vakavasta asiasta. Maailmassa kuolee joka vuosi ripulitauteihin puoli miljoonaa alle viisivuotiasta lasta. Helsingin yliopistossa kehitteillä oleva ripulirokote on vastaus tähän ongelmaan.

Suoliston toimintaa ja suolistomikrobiston koostumusta ja kehitystä avaavat Reetta Satokari, Anne Salonen, Jonna Jalanka ja Anne-Maria Pajari. Lisäksi suolistomikrobitutkimuksen guru Willem de Vos esittää videotervehdyksen. Tapahtuman toisessa osassa toimittaja Juulia Jaulimo haastattelee tutkija Anu Kanteletta ripulirokotetutkimuksesta. Illan päätteeksi katsotaan Ylen toimittaja Jussi Nygrenin Ripulireissu-dokumentti.

Tapahtuma on osa Tiedekulman Helsinki Health Weekia, joka vie sinut elämäntieteiden huippuosaamisen äärelle. Osallistu tapahtumaan paikan päällä, seuraa verkossa livestriimiä tai katso tallenteena tästä linkistä.

Tapahtuma Facebookissa.

Puhujat

Jonna Jalanka, Anne-Maria Pajari, Anne Salonen ja Reetta Satokari

Jonna Jalanka (vas.), Anne-Mari Pajari, Anne Salonen, Reetta Satokari

Reetta Satokari on mikrobiologi, tutkija ja tutkimusryhmän johtaja Helsingin yliopistosta. Hän tutkii suoliston mikrobistoa ja mikrobien vuorovaikutusta isännän kanssa. Reetan tutkimuksissa on selvinnyt esimerkiksi, että epätasapainoista suolistomikrobistoa voidaan muuttaa pysyvästi paremmaksi ulosteensiirrolla. Reetan terveysvinkki: “Yleisesti kohtuus kaikessa, myös siivouksessa – kaikkia pöpöjä ei tarvitse hävittää!”

Anne Salonen on mikrobiologian dosentti Helsingin yliopiston lääketieteellisestä tiedekunnasta. Hän on tutkinut suolistobakteereja viimeiset kymmenen vuotta, muun muassa miten suolistobakteeristo liittyy terveyteen ja miten ravinto ja muut ympäristötekijät vaikuttavat bakteeristoon, erityisesti ensimmäisinä elinvuosina. Annen terveysvinkki: “Silloin kun se on mahdollista, vauvan luonnollista suolistobakteeriston kehitystä voi tukea alatiesynnytyksellä, rintaruokinnalla ja välttämällä varmuuden vuoksi otettuja antibiootteja.”

Jonna Jalanka työskentelee tutkijana Helsingin ja Nottinghamin yliopistoissa. Hän tutkii suolistomikrobiston muutoksia ärtyvän suolen oireyhtymässä, jota sairastaa arviolta 10 prosenttia suomalaisista. Taudin syntymekanismia ei tunneta, mutta mikrobistolla ja sen muutoksilla on näytetty olevan merkitystä taudin kehityksessä. Esimerkiksi mikrobiston toimintaa muokkaava ruokavalio voi tuoda helpotusta potilaille. Jonnan terveysvinkki: ”Hellikää mikrobejanne syömällä kuitupitoista ravintoa ja välttämällä turhia antibioottikuureja.”

Anne-Maria Pajari toimii yliopistonlehtorina ja tutkijana Helsingin yliopiston ravitsemustieteen osastolla. Hän tutkii ravinnon vaikutuksia suoliston aineenvaihduntaan ja paksusuolisyövän kehittymiseen. Anne-Marian terveysvinkki: “Marjojen syöminen ilahduttaa sekä mieltä että suolta.”

Anu Kantele ja Jussi Nygren

Anu Kantele, Jussi Nygren

Anu Kantele toimii infektiosairauksien professorina Helsingin yliopistossa ja Helsingin yliopistollisessa sairaalassa. Hän on mukana tutkimassa lupaavalta vaikuttavaa rokotetta, joka on kehitetty suojaamaan yhdeltä ripulinaiheuttajalta, ETEC-bakteerilta. Anun terveysvinkki: “Vältä turhia antibioottikuureja. Matkaripuli kannattaa hoitaa ensisijaisesti muilla lääkkeillä kuin antibiootilla. Vakavissa infektioissa antibiootti voi pelastaa ihmisen hengen eli säästetään antibiootit niihin tauteihin joihin niitä oikeasti tarvitaan!”

Toimittaja Jussi Nygren tekee työkseen lyhyitä dokumentteja tieteestä Yle Tieteellä. Hän oli mukana ripulirokotetutkimuksessa Beninissä kahden viikon ajan ja dokumentoi kokemuksen minidokkarissa, joka julkaistiin Yle Areenassa. Jussin terveysvinkki: “Kasvispohjaiseen ruokavalioon siirtyminen lienee paras lahja, minkä suolistomikrobeilleen voi antaa. Olen tämän testannut eräässä tv-jutussa, jossa kokeilin eri ruokavalioiden vaikutusta suolistomikrobeihini.”