Ihmeelliset aivot

Tiedekulma Ihmeelliset aivot

MA 5.2. KLO 17
STAGE

Aivot ovat ihmeellisin asia ihmisessä. Niihin vaikuttaa moni asia, esimerkiksi uni, musiikki ja liike. Unisukkuloinnilla voi tarkastella teinien nurinkurista vuorokausirytmiä. Kuorolaulu taas voi auttaa aivovauriopotilaiden kuntoutuksessa. Tanssi puolestaan synnyttää flow-tilan, joka luo tilaa intuitiiviselle neuroniverkostolle. Tanssijan aivot myös reagoivat nopeammin musiikkiin kuin musiikin ammattilaisen, muusikon.

Aivojen ihmeelliseen maailmaan meidät johdattaa Anu-Katriina Pesonen, Teppo Särkämö ja Hanna Poikonen. Tapahtuman juontaa toimittaja Reetta Räty.

Tapahtuma on osa Tiedekulman Helsinki Health Weekia, joka vie sinut elämäntieteiden huippuosaamisen äärelle. Osallistu tapahtumaan paikan päällä, seuraa verkossa livestriiminä tai katso tallenteena tästä linkistä.

Tapahtuma Facebookissa.

Puhujat

Anu Katriina Pesonen, Hanna Poikonen ja Teppo Särkämö

Anu-Katriina Pesonen (vas.), Hanna Poikonen, Teppo Särkämö

Anu-Katriina Pesonen on kehitys- ja kliinisen psykologian professori, psykologian koulutusohjelman johtaja ja unta tutkivan Sleep & Mind -tutkimusryhmän vetäjä. Hän tutkii ryhmänsä kanssa muun muassa nuorten vuorokausirytmin ylläpitämiseen liittyviä haasteita. Tutkimuksen uusimmat tulokset liittyvät unisukkuloihin, jotka ovat unen aikana esiintyviä rytmisiä aktivaatiopyrähdyksiä aivoissa. Ne osallistuvat muun muassa unen ylläpitämiseen sekä muistijälkien vahvistumiseen unen aikana. Anu-Katriinan vinkki terveyden edistämiseen: “Arvosta uniaikaasi, ajattele untasi.”

Psykologian dosentti Teppo Särkämö työskentelee akatemiatutkijana Helsingin yliopistolla Kognitiivisen aivotutkimuksen yksikössä. Hän tutkii musiikin käsittelyä aivoissa ja sen käyttöä neurologisessa kuntoutuksessa. Erilaisissa aivosairauksissa, kuten aivoverenkiertohäiriöissä ja muistisairauksissa, musiikki tarjoaa ainutlaatuisen kanavan kommunikointiin, muistoihin ja sosiaaliseen vuorovaikutukseen ja sitä voidaan hyödyntää kuntoutuksessa ja hoidossa monin tavoin. Tepon terveysvinkki: “Musiikin harrastaminen tavalla tai toisella kannattaa ikääntyessä: kuuntele musiikkia, liity kuoroon vaikka et mielestäsi et koskaan ole erityisemmin osannut laulaa tai käy konserteissa.”

Hanna Poikonen on lääketieteellisen tekniikan diplomi-insinööri ja nykytanssija, joka viimeistelee väitöskirjaansa tanssin neurotieteestä Helsingin yliopiston Kognitiivisen aivotutkimuksen yksikössä. Musiikin ja liikunnan tiedetään muokkaavan aivoja monipuolisesti. Ne myös tutkitusti edistävät mielen ja kehon hyvinvointia. Tanssiessa musiikki ja liikunta yhdistyvät luovuuteen, itsensä kuunteluun ja yhteistyöhön. Siksi Hanna uskoo, että tanssin neurotieteellinen ymmärtäminen auttaa meitä voimaan paremmin. Hannan terveysvinkki: “Arjessasi anna itsesi pitkästyä ja inspiroitua. Pitkästyminen on ihana lepohetki mielelle ja keholle. Inspiraatio taas on monipuolista herkkua aivoille.”