Tiedekulma - Fresh from Campus: Arktinen ahtaalla

KE 18.4. KLO 17
STAGE

Pohjoisten alueiden elinolot muuttuvat nopeaa tahtia. Olemme luovineet kulkuväylän alueen luonnonvarojen äärelle, ja himoitsemme nyt saataville tulleita rikkauksia. Hiilipäästöt kiihdyttävät jäätiköiden sulamista ja ilmastonmuutos uhkaa kasvi- sekä eläinlajien selviytymistä. Mitä arktisen alueen luonnonvaroilla tulisi tehdä? Sopeutuuko luonto muutoksiin? Tiedekulma esittää tuoreita tutkimusnäkökulmia arktisen alueen ongelmiin.

Viiltävän uutta tiedettä Helsingin yliopistosta! Fresh from Campus tarjoaa napakassa paketissa tuoreinta tutkimustietoa eri aloilta. Tapahtuma on osa Tiedekulman Hope for Globe -teemaa, jossa tieto lisää toivoa. Osallistu tapahtumaan paikan päällä, seuraa verkossa livestriiminä tai katso tallenteena! Klikkaa itsesi myös mukaan tapahtumaan Facebookissa!

Ohjelma ja puhujat

Tiedekulma - Fresh from Campus: Arktinen ahtaalla

Daria Gritsenko (vas.), Maria Hällfors, Marttiina Rantala

Effective energy policy in remote Arctic communities

Daria Gritsenko is researcher, educator and assistant professor at the Faculty of Arts, University of Helsinki. She studies the digital transformation of state and society in Russia and beyond, as well as teach the new generation of humanities students how to apply digital methods to solving nontrivial research problems. Tip for more sustainable living: “Doing and making, repairing and mending, reusing and recycling - taking pride in making things last.”

How much is climate change affecting nature? – the story told by spring events

Maria Hällfors, PhD, is a postdoctoral researcher working at the newly established Research Centre for Ecological Change (REC) where we aim to bring together existing long-term research data to answer ecological questions pertaining to the effect of environmental change on species, their communities, and the ecosystem services they provide. Tip for a more sustainable living: “Adding more vegetarian food to one’s diet is a relatively easy and tasty way for a more sustainable way of living.”

Pohjoiset järvet ilmastonmuutoksen kanarialintuina

Marttiina Rantala on limnogeologi, paleoekologi ja tutkijatohtori Helsingin yliopistossa. Hän tutkii pohjoisten järviympäristöjen muutosta globaalin ympäristöpaineen alla hyödyntäen erityisesti järvien pohjalle kerrostuviin sedimenttiarkistoihin tallentunutta tietoa. Tutkimuksen keskiössä ovat ilmastonmuutoksen vaikutukset hiilen kiertoon järvien monituhatvuotisen historian aikana sekä Antroposeenin eli intensiivisen ihmistoiminnan vaikutuksen alla. Vinkki kestävämpään elämään: “Etsitään onnellisuutta läheltä: itsestä, ihmisistä ympärillä, ja luonnosta, jolloin turha kuluttaminen vähenee itsestään.”