Anti-Authoritarians – Hullu vuosi 1968

Tiedekulma - Anti-Authoritarians – Hullu vuosi 1968. Kuva: Colin Robins

MA 10.9. KLO 17
STAGE

Hullun vuoden 1968 tapahtumista tulee kuluneeksi 50 vuotta. Opiskelija-aktivismin, radikaalien poliittisten liikkeiden ja ihmisoikeuskamppailujen pyrkimyksenä oli vastustaa epäoikeudenmukaisuutta ja muuttaa maailmaa Meksikosta Pariisiin ja Prahasta Helsinkiin. Politiikasta-lehden ja Tiedekulman tilaisuudessa pureudutaan vuoteen 1968, sen aktivismiin, merkitykseen ja perintöön ja kysytään: mikä on muuttunut?

Tilaisuus avaa brittiläisen valokuvaaja Colin Robinsin valokuvanäyttelyn Anti-Authoritarians. West Berlin 1968-2018, jonka kuvat taltioivat vuoden 1968 länsisaksalaisten aktivistien erilaisia kokemuksia 1960-luvun opiskelija-aktivismista ja radikaalista poliittisesta toiminnasta. Näyttelyn ovat tuottaneet Robinsin kanssa German Historical Institute in London ja Freie Universität Berlin ja Helsingin yliopistossa Politiikasta-lehti ja Tiedekulma. Näyttely on esillä Tiedekulmassa 10.–23.9.

Illan aloittaa Colin Robins, joka kertoo näyttelystään ja vuoden 1968 aktivismin kontekstista Länsi-Saksassa. Vuodesta 1968 ovat keskustelemassa Jyrki Käkönen, Sirpa Kähkönen ja Johanna Vuorelma. Robinsin puheenvuoro on englanniksi, keskustelu on suomeksi. Tilaisuuden juontaa Joonas Aitonurmi.

Tapahtuma on osa Tiedekulman Crazy World -teemaa, joka tarkastelee maailman henkistä tilaa ja löytää kiristyneen kansainvälisen ilmapiirin ja vastakkainasettelujen keskeltä myös valopilkkuja ja ratkaisuja. Osallistu tapahtumaan paikan päällä, seuraa verkossa livestriiminä tai katso tallenteena! Klikkaa itsesi mukaan myös Facebookissa.

Keskustelijat

Tiedekulma - Anti-Authoritarians – Hullu vuosi 1968

Jyrki Käkönen, Sirpa Kähkönen, Johanna Vuorelma

Jyrki Käkönen on Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulun emeritusprofessori ja rauhantutkija. Tutkimustyönsä ohella hän toimittaa parhaillaan kansainvälisen tieteellisen verkkojulkaisun teemanumero maailman muutoksesta. Käköstä inspiroi tutkimus- ja opetustyössä kaksi asiaa: selvittää omaa suhdetta maailmaan jossa elää ja toisaalta vaikuttaa siihen maailmaan. Vinkki maailman muuttamiseksi: “Toisen erilaisen hyväksyminen ja kunnioittaminen.”

Sirpa Kähkönen on kirjailija ja Suomen kirjailijaliiton puheenjohtaja. Hän kirjoittaa historiallista fiktiota ja tietokirjoja sekä tutkii menneisyyttä. Kähköstä inspiroi taiteen mahdollisuus avata sanatonta ainesta ihmisten mielessä ja yhteiskunnan muistissa. Vinkki maailman muuttamiseksi: “Kuten Amoz Oz on todennut: fanaatikon voi kenties parantaa vain kertomalla tarinoita.”

Johanna Vuorelma on yliopistonlehtori ja politiikan tutkija Eurooppa-tutkimuksen keskuksessa. Hän tutkii muun muassa politiikan kieltä ja luottamusta kansainvälisessä politiikassa. Vinkki maailman muuttamiseksi: “Kannusta nuoria äänestämään.”

Colin Robins on valokuvaaja ja valokuvauksen lehtori Plymouth Universityssa, Englannissa. Hän on työskennellyt dokumentaaristen valokuvaprojektien parissa Euroopassa, Kiinassa, Brasiliassa, Ukrainassa ja Yhdysvalloissa. Hän on toinen tekijä Anthology of Rural Life -projektissa, jossa dokumentoidaan maalaisyhteisöjä eri puolilla Eurooppaa.