Miten koronatesti tehdään? Miltä ihmisen sisällä näyttää? Onko banaani radioaktiivinen? Värkkää ja törkkää -tapahtumassa haetaan vastauksia mm. näihin kysymyksiin – ja sinä pääset hyppäämään tutkijansaappaisiin! Tule Tiedekulmaan 13.4. klo 16–19 kokeilemaan ja tutkimaan tutkijoiden ja tiedekasvattajien avulla, miten tiedettä tehdään!
Tapahtuma on tarkoitettu kaikenikäisille, ja kokeilupisteet ovat avoinna klo 16–19. Tapahtumassa voi vierailla koska tahansa tuolla aikavälillä.
Kokeilupisteet
Koronatestauksen kemiaa
Miten koronatestaus toimii? Tule kokeilemaan käytännössä! Tässä toimintapisteessä esitellään koronatestauksen kemiaa ELISA-menetelmän avulla näytteestä (ei sisällä aitoa virusta) tehtynä! Pisteellä pääset myös itse turvallisesti pipetoimalla testaamaan ELISA-menetelmän eri vaiheita ja tunnistamaan positiivisia ja negatiivisia tuloksia. Pienemmille osallistujille on varattu pipetointia varten elintarvikeväreillä värjättyjä liuoksia. Pisteen järjestää Kemianluokka Gadolin.
Eläinten, ihmisten ja ympäristön yhteinen terveys
Opi tunnistamaan hyttysen sukupuoli ja punkin eri kehitysvaiheet! Tällä pisteellä pääset itse kokeilemaan tutkijan työvälineitä mikrobiologian laboratoriossa ja saat lisää varmuutta sinilevän tunnistamiseen uimarantavedestä. Pisteen järjestää Helsingin yliopiston eläinlääketieteellinen tiedekunta ja HOH Helsinki One Health. Mukana ovat FoodHealth tutkijakoulun tohtorikoulutettava Annastiina Rytkönen, tutkijatohtori Essi Korhonen ja toisen kauden apulaisprofessorit Tarja Pitkänen ja Tarja Sironen opastavat tällä tällä pisteellä.
Molekyylilääketiede yhteistä terveyttä edistämässä
Miltä DNA näyttää? Miten mikroskoopin voi rakentaa itse? Suomen molekyylilääketieteen instituutin (FIMM) toimintapisteessä pääsee tutustumaan molekyylibiologian tutkimusmenetelmiin ja mahdollisuuksiin. Tule rakentamaan suosikkieläimesi DNA-ketjua mukaileva rannekoru ja kuulemaan lisää biopankkinäytteistä osana geenitutkimusta! Täällä kuulet myös, miten voit itse tukea geenitutkimusta lahjoittamalla biopankkinäytteen.
Useimmat molekyylilääketieteen tutkimuskohteet ovat kooltaan niin pieniä, että niitä ei pysty paljain silmin näkemään. Siksi laboratoriotutkimuksissa hyödynnetään monenlaisia laitteita, kuten sentrifugeja (erottelulaitteita) ja mikroskooppeja. Tiesitkö, että sentrifugin voi tehdä myös itse ja että toimivia mikroskooppeja pystyy valmistamaan muutamalla eurolla? Tässä työpajassa pääset kokeilemaan sekä paperista valmistettua sentrifugia että erilaisia mikroskooppeja! Pisteen järjestävät Suomen molekyylilääketieteen instituutista (FIMM) Mari Kaunisto sekä Katja Kivinen.
Kurkista ihmisen sisään
Haluaisitko kurkistaa ihmisruumiin sisään? Tällä pisteellä pääset toimimaan tutkija-kirurgina ja avaamaan virtuaaliruumiin kerros kerrokselta asiantuntijoiden ohjauksessa! Lisäksi pisteellä on esillä erilaisia opetusnukkeja, joilla voit harjoitella lääkärintaitoja. Pisteen järjestävät lääketieteen opiskelijat Helsingin yliopiston lääketieteellisestä tiedekunnasta sekä Hannu Sariola.
Säteilyn matematiikkaa
Onko banaani radioaktiivinen? Tässä toimintapisteessä on luvassa on muun muassa hauskaa tomografiavisailua, kuoriaisen tunnistusta 3D-rekonstruktioiden perusteella sekä ympäristön säteilyn tutkimista - pääset muun muassa mittaamaan uraanikuulien ja banaanin radioaktiivisuutta! Tomografialla eli viipalekuvauksella pystytään näkemään esineiden sisälle rikkomatta niitä. Tämän pisteen järjestävät matemaattis-luonnontieteellisesta tiedekunnasta Salla Latva-Äijö ja Siiri Rautio