Summamutikka

Matematiikan tiedeluokka Summamutikassa matematiikka näyttäytyy uusissa muodoissa ja yhteyksissä. Matematiikkaan tutustutaan leikkien, pelaten, piirtäen tai vaikka tanssien. Summamutikan varastosta löytyy askartelutarvikkeita, opetusvälineitä, pelejä ja palikoita joka lähtöön, mutta moni ongelma tai arvoitus ratkeaa myös kynällä ja paperilla – tai vaikka luokan piirtopöydille piirtämällä!

Summamutikassa kohtaavat yliopisto- ja koulumatematiikka, opetuksen kehitys, toiminnallinen matematiikka ja matematiikan nykytutkimus. Yliopistomatematiikkaakin voidaan pohtia lasten kanssa, kunhan kysymykset ja ideat tuodaan sopivalle tasolle vaikkapa tarinan tai pulmapelin kautta. Myös koulumatematiikan opetukseen kehitetään Summamutikan toiminnassa jatkuvasti uusia toiminnallisia lähestymistapoja. Opettajaopiskelijat pääsevät kokeilemaan opetusideoitaan, kun oppilasryhmät varhaiskasvatuksesta lukioon vierailevat luokassa.

Summamutikka-keskus perustettiin Helsingin yliopiston silloiselle Matematiikan laitokselle vuonna 2005 vahvan kouluyhteistyötoiminnan ja toiminnallisen matematiikan opetuksen kehitystyön pohjalle. Vuonna 2011 Summamutikka-keskus sai toiminnan tilakseen Origo-luokan. Vuodesta 2017 toiminta ja tiedeluokka on tunnettu nimellä Summamutikka.

Luokka on avoinna opettajien ja oppilaiden toiminnallisille opintokäynneille ja muulle matematiikan tiedekasvatustoiminnalle. Kun luokka ei ole vierailukäytössä, se toimii harjoitus- ja luentotilana yliopisto-opetuksessa.

Summamutikka-vierailulla tutustutaan matematiikkaan toiminnallisesti pelien, leikkien, askartelun tai erilaisten pulmatehtävien parissa. Lisäksi vierailu voi sisältää lyhyen esittelyn yliopistolla opiskelusta ja kierroksen kampusalueella.

Summamutikan suosikkitehtäviin ovat vuosien varrella kuuluneet muun muassa monenlaiset geometriset rakentelutehtävät, verkkoteorian pulmat ja tiimityöt, lukuisat salakirjoitusarvoitukset, matemaattiset taikatemput sekä taidetta ja matematiikkaa monin tavoin yhdistelevät luovat projektit.

Summamutikassa matematiikka on hauskaa, luovaa ja jännittävää. Kaikki saavat osallistua, onnistua ja oivaltaa!

Matikkaluokka Summamutikan blogista löydät esimerkkejä menneistä vierailuista »

Luokan toiminnassa kehitetyt ja testatut toiminnalliset ideat kootaan Summamutikan materiaalipankkiin, josta löytyy jo lähes sata erilaista ohjetta toiminnallisen matematiikan opetukseen. Sivulla on sekä opettajan ohjeita että valmista materiaalia oppilaille esimerkisi virtuaaliseen käyttöön.

 

Summamutikka järjestää syksyllä 2020 opintokäyntejä sekä virtuaalisina etävierailuina että lähivierailuina Kumpulan kampuksella.

Lähivierailuissa noudatamme Tiedekasvatuksen opintokäyntien poikkeusjärjestelyjä, joihin on tärkeä tutustua ennen vierailun varaamista ja vierailulle saapumista. Lähivierailujen maksimiosallistujamäärä on 22 mukaan lukien ryhmän mukana saapuvat opettajat.

Etävierailut toteutetaan Zoomilla ja vierailun edellytyksenä on, että luokassa on videotykki ja kaiuttimet tai muu järjestely, jolla kaikki oppilaat voivat seurata videolähetystä. Varauduthan siihen, että etävierailut saattavat vaatia pieniä esivalmisteluja luokan omalta opettajalta.

Summamutikan syksyn 2020 vierailukausi on 29.9.-11.12.2020. Varattavissa olevat vierailuajat löydät Summamutikan ja Linkin yhteisestä varauskalenterista. Summamutikan vapaat ajat on merkitty kalenteriin tekstillä "Summamutikka, tiedeluokka avoinna". Lähivierailuja voimme järjestää vain kalenterissa täsmällisesti nimettyinä aikoina. Etävierailuajoissa voimme joustaa puoli tuntia suuntaansa. Vierailut on varattava vähintään kaksi viikkoa ennen vierailuaikaa.

Summamutikan ja Linkin yhteinen varauskalenteri

Tutustuthan tarjolla olevien teemapakettien sisältöihin ennen varauksen tekemistä. Syksyn 2020 teemapaketit löydät täältä.

Syksyn 2020 vierailuja voit varata tällä verkkolomakkeella. Lomake avautuu maanantaina 7.9. klo 12:00.