Maantieteen ja geotieteiden tiedeluokka Geopisteen materiaalipankki
Tältä sivulta löydät maantieteen ja geotieteiden tiedeluokka Geopisteen valmiita työohjeita opetuksen tueksi.

Materiaalipankki päivittyy koko ajan ja lisäämme uusia sekä päivitettyjä materiaaleja vähitellen. Jos jokin aiemmin käyttämäsi harjoitusohje puuttuu vielä sivulta, tai sinulla on muita kysymyksiä materiaaleihin liittyen, voit ottaa meihin yhteyttä osoitteella geopiste@helsinki.fi

Paikkatieto ja kartat

Karttojen visualisoinnin ohjekortit sopivat kurssimateriaalien pohjaksi ja tueksi tai itseopiskelumateriaaliksi. Ohjekorttien avulla voi opettaa kartografia-, geomedia-, ja paikkatietotaitoja oppilaille. Avainsanat: paikkatieto

Tähän ohjeeseen on koottu perustietoja Paikkatietoikkuna -sivuston käytöstä, ja annettu joitain opetukseen soveltuvia esimerkkejä.
Avainsanat: paikkatieto

Tässä harjoituksessa tutustutaan Paikkatietoikkuna-sivuston käyttöön ja erilaisiin väestöä kuvaaviin aineistoihin, kuten väestöruutuaineistoon sekä väestöteemakarttaan.
Avainsanat: paikkatieto, ihmismaantiede
Kesto: 45min

Harjoituksessa tutustutaan Maanmittauslaitoksen Paikkatietoikkuna-sivuston käyttöön ja sen tarjoamiin analyysityökaluihin (mm. puskurit ja clip-työkalu)
Kesto: 45min

Ohje siihen, kuinka EpiCollect5 -sovelluksen avulla luodaan projekteja ja kerätään paikkatietoa kännykän avulla (Android ja iPhone)

Harjoituksessa opitaan hakemaan netistä paikkatietoaineistoja eri tietokannoista, lisäämään niitä erilaisiin sovelluksiin ja tekemään visuaalisia analyysejä datasta. Harjoituksessa käytetään Google Earth -työpöytäsovellusta sekä Paikkatietoikkunaa.
Avainsanat: paikkatietoikkuna
Kesto: 60+ min

Tämän ohjeen avulla voit tutustuaGoogle Earth -ohjelman tarjoamiin mahdollisuuksiin opetuskäytössä.

Ohje siihen, kuinka Google Earthissa tallennetaan ja jaetaan kohteita

Tässä harjoituksessa tarkastellaan maapallon koralliriuttoja, niiden vaalenemista ja merten lajidiversiteettiä. Harjoituksessa tutustutaan QGIS –paikkatieto-ohjelmiston yleistoimintoihin, erityisesti erilaisiin datan visualisointitapoihin
Avainsanat: paikkatieto, luonnonmaantiede
Kesto: noin 60min
Ohjelma: QGIS

Luonnonmaantiede

Harjoitusohje itsenäiseen työskentelyyn, jossa opiskelijat tutkivat ilmaston vaikutuksia maisemaan valistemallaan alueella.
Avainsanat: luonnonmaantiede, paikkatieto
Kesto: 60-75min

Tässä toiminnallisessa harjoituksessa tutustutaan auringon säteilyn vaikutuksiin pienellä skaalalla laboratoriotyön kautta ja globaalilla tasolla karttatehtävien avulla.
Avainsanat: luonnonmaantiede
Kesto: 120min

Kaksiosainen harjoitus, jossa tehdään kokeellinen oppimisaktiviteetti "tulva pesuvadissa" ja tutkitaan tulvien esiintymistä Suomessa.
Avainsanat: luonnonmaantiede, paikkatieto
Kesto: 2h

Ihmismaantiede

Tehtävä opettaa tarkastelemaan kaupunkitilan ulottuvuuksia karttojen avulla
Avainsanat: ihmismaantiede, paikkatieto
Kesto: 45-75min

Muut ohjeet ja sovellukset

Libre Office Calc (taulukkolaskenta) ohjeita
Päivitetty 12/2021

Tämän ohjeen avulla voit tehdä mindmap- tai muita kaavioita käyttäen netissä toimivaa Lucidchart-palvelua. Palvelu on ainoastaan englanniksi.

Opi luomaan verkkopohjainen tietovisailu Socrativen avulla.

Tutustu WolframAlpha hakukoneeseen. WolframAlpha on tiedon haku-ja laskentakone, joka käyttää valtavia tietokantoja ja laskennallisia algoritmeja löytääkseen oikean ja täsmällisen vastauksen annettuun kysymykseen. Palvelu on vain englanniksi.

Maantieteen harjoituskoe Abitti-palvelussa

In­struk­tio­ner på svens­ka

Uppgiftspaket om kulturgeografi och utvecklingsgeografi runtom i världen på Gapminders hemsida. Det finns skilda uppgiftsbeskrivningar för gymnasiet och högstadiet.
Avainsanat: ihmismaantiede, paikkatieto

Karteringsuppgift för GE4-kursen om geomedia. Anvisningar för hur man karterar icke-karterade områden med hjälp av OpenStreetMap.
Avainsanat: paikkatieto

Uppgift på QGIS om användningen av kollektivtrafik i huvudstadsregionen med hjälp av data från HRT. Resultatet blir en karta på var i huvudstadsregionen kollektivtrafiken används mest.
Kesto: 60min

Uppgift på QGIS om världens korallrev och korallblekning. Resultatet blir en karta på världens korallrev, biodiversitet-hotspots och blekningens utspridning.
Avainsanat: luonnonmaantiede, paikkatieto
Kesto: 60min

Tässä käytännön harjoituksessa tutkitaan, mistä kaikkialta maailmasta kaupan HeVi-osaston tuotteet ovat peräisin.
Kohderyhmä: 7. luokka

Wet Cityn avulla voit selvittää minne kotitalosi katolle satanut vesi päätyy tai mistä hanasta ottamasi vesi oikein tulee. Wet Cityssä käsitellään eri aihepiirejä kuten sadevettä, kaupunkipuroja tai kaupunkilampia. Jokaisesta jaksosta löytyy erilaisia tutkimusideoita. Voitte myös valita luokan kanssa koulun lähellä sijaitsevan kaupunkiveden ja ryhtyä tutkimaan sitä tarkemmin.  Löydä kaupunkivesi ja astu Wet Cityn maailmaan!

Wet City oppimateriaali on tarkoitettu Helsingin 7.-9. luokkalaisille ja sitä voidaan soveltaen käyttää myös lukioissa maantiedon, biologian ja kemian opetuksessa.  Oppimateriaali koostuu oppilaan vihkosta ja erillisestä opettajan materiaalista.

Wet City materiaalin kirjoittajat:
Olli Ruth (olli.ruth@helsinki.fi) ja Sanna Vaalgamaa Helsingin yliopiston Geotieteiden ja Maantieteen osastolta.

Tämän materiaalin avulla voidaan opettaa kartan korkeuskäyrien lukemista

Globaali salapoliisipeli.
Pelinappulat kiertävät ympäri maapalloa etsien tuotteita, jotka on valmistettu hyvissä työoloissa ja reilussa hengessä. Kuka löytää tuotteensa kotimaan nopeimmin?
Peliin tarvitset kaikki viisi viereistä pdf -tiedostoa.