Opiskele teologiaa niin paljon kuin sielu sietää!

Avoimessa yliopistossa on nyt mahdollista opiskella lähes kaikki teologian ja uskonnontutkimuksen kandiohjelman opinnot.

Teologinen tutkimus ja opetus käsittelevät uskontojen merkitystä yksilölle, kulttuurille ja yhteiskunnalle niin menneisyydessä kuin tässä ajassamme. Teologinen tietämys auttaa hahmottamaan yhä monimuotoisempaa maailmaa sekä omassa arjessa että monilla työelämän aloilla.   

Helsingin yliopiston avoimessa yliopistossa on tästä syksystä alkaen ollut mahdollista opiskella lähes kaikki teologian ja uskonnontutkimuksen kandiohjelman opinnot. Opiskelija voi valita runsaasta tarjonnasta joko itseään kiinnostavia yksittäisiä kursseja tai opiskella laajempia opintokokonaisuuksia.  

Opiskelun voi aloittaa esimerkiksi maksuttomalla tutustumiskurssilla Johdatus teologiaan ja uskonnontutkimkseen. Muita teemaltaan hyvin ajankohtaisia kursseja ovat muun muassa Raamattu ja vähemmistöt, ja Ympäristötunteet. Teologian ja uskonnontutkimuksen avointen yliopisto-opintojen koko opintotarjonta löytyy sivulta Avoin yliopisto: Teologia ja uskonnontutkimus   

Avointa yliopisto-opetusta enemmän kuin koskaan 

Helsingin yliopisto haluaa tarjota yhä runsaampia ja monipuolisempia mahdollisuuksia jatkuvaan oppimiseen ja yliopisto-opintoihin kaikille niistä kiinnostuneille. Lukuvuonna 2023–2024 avoimen yliopiston opintotarjonnassa onkin jopa 1500 kurssia yli 50 eri koulutusohjelmasta ja yliopiston kielikeskuksesta.   

Teologinen tiedekunta on yksi opetuksen avaamisen edelläkävijöistä Helsingin yliopistossa. Se kehittänyt jo pitkään myös verkko-opetusta ja erilaisia digitaalisia oppimisratkaisuja. Opetuksen kehittäminen ja uuden innovointi kuuluvatkin vahvasti tämän yliopiston vanhimman tiedekunnan perinteisiin. 

Seurakuntapastori Minna Ohlis löysi tien kutsumusammattiinsa avoimesta yliopiston kautta

Avoimessa yliopistossa voi etsiä omaa alaansa, vahvistaa osaamistaan tai suunnata kokonaan uudelle uralle. Teologian maisteri, seurakuntapastori Minna Ohliksen uranvaihdos toteutui avoimien yliopisto-opintojen avulla. 
 
– Opiskelutaitojeni epävarmuudesta huolimatta päätin rohkaistua ja kokeilla opiskelua Helsingin yliopiston avoimessa yliopistossa. Teologian kurssi innosti ja imaisi mukaansa huomatessani sisällön rikkauden. Avoimen tuutoriopettajan kannustus auttoi eteenpäin. Tein teologian kandidaatin tutkintoon kuuluvat perusopinnot avoimessa työni ohella. Sain varmuutta ja uskoni myös opiskelutaitoihini vahvistui, joten päätin hakea Helsingin yliopistoon tutkinto-opiskelijaksi. Kaksi vuotta sitten minut vihittiin pappisvirkaan, enkä voisi olla onnellisempi. Olen kutsumusammatissani.

Lue Minnan opiskelijatarina kokonaisuudessaan: Tehohoidosta teologiksi 
 

Avoin yliopisto pähkinänkuoressa 

Avoimet yliopisto-opinnot ovat Helsingin yliopiston koulutusohjelmien ja kielikeskuksen opetussuunnitelmien mukaisia opintoja kaikille kiinnostuneille. Opintoihin ei ole ikärajaa eikä pääsääntöisesti myöskään pohjakoulutusvaatimuksia. 

Avoimessa yliopistossa on vuosittain tarjolla yli 1000 kurssia kaikista Helsingin yliopiston tiedekunnista. Opintoja alkaa ympäri vuoden, ja niihin ilmoittaudutaan kurssi kerrallaan. Ilmoittautuminen alkaa tavallisesti noin 1,5 kuukautta ennen kunkin kurssin alkua. 

Vuonna 2022 avoimia yliopisto-opintoja opiskeli yli 24 000 opiskelijaa, jotka suorittivat yhteensä 85 000 opintopistettä.    

Lue lisää ja tutustu opintotarjontaan: