Tietoa hankkeesta

Tämä hanke pyrkii osaltaan hillitsemään ilmastokatastrofia ja luontokatoa sekä koko laajaa kestävyyskriisiä tuomalla vahvaa kestävyysajattelua osaksi yhteiskunnallisia keskusteluja mediassa. Hanke keskittyy kestävyystieteellisten tutkimustulosten ja näkökulmien saattamiseen erilaisille yleisöille työskentelemällä laajasti toimittajien ja tutkijoiden kanssa.

Hankkeen taustaa

Syksyllä 2023 viisi Helsingin yliopiston kestävyystieteen tutkijaa perusti HELSUS Mediaryhmän, joka alkoi pohtia uutisointia suomalaisessa mediassa kestävyystieteen näkökulmasta. Kerran kuussa pidetyt tapaamiset poikivat muun muassa juttuvinkkejä ja tapahtumia. Mediaryhmä on myös tavannut toimittajia kartoittaakseen, miten kestävyysuutisointia voisi kestävyystieteen tukemana kehittää ja lisätä. 

Hankkeen tämän hetkinen vaihe

Joulukuussa 2024 Koneen säätiö myönsi apurahan kolmevuotiseen hankkeeseen. Hanke käynnistyi virallisesti maaliskuussa ja hankkeen taustalle on muodostunut muun muassa media-ja viestintäasiantuntijoista koostuva asiantuntijaryhmä. HELSUS Mediaryhmä toimii hankkeen pääasiallisena asiantuntijoista koostuvana työryhmänä.

Järjestämme keväällä 2025 median metsäsuhdetta käsittelevän dialogin Suureena metsädialogipäivänä. Järjestämme myös huhtikuun lopulla Suomalaisen Tiedeakatemian kanssa yhteistyössä "tiedesparrauksen". Nämä dialogiset työpajat auttavat tutkijoita ja toimittajia ymmärtämään paremmin monitahoisia kysymyksiä kestävyysuutisointiin liittyen.

Hankkeen tavoitteet

Hankkeen tavoitteena on ymmärtää millaista tietoa, välineitä, yhteyksiä tai toiminnan alustoja toimittajat ja tutkijat tarvitsevat edistääkseen moniäänisempää, systeemisempää ja kokonaisvaltaisempaa, parhaimmillaan maailmankuvia ja yhteiskuntaa kestävämmäksi muuttavaa uutisointia ja muita mediasisältöjä. Toimimme myös käytännössä näiden tavoitteiden eteen. Hankkeen lopuksi tuotamme kaikesta oppimastamme koosteen, jota sekä tutkijat että toimittajat voivat hyödyntää työssään. 

Käytännön tavoitteita:

  • Kestävyystutkijoiden ja toimittajien yhteistyön rakentaminen ja vahvistaminen  
    • Hankkeen ytimessä on tekemällä oppiminen, eli selvitämme mitkä käytännöt muodostuvat parhaiksi ja vaikuttavimmiksi, jotta kestävyystutkijat ja toimittajat löytävät toisensa ja motivoituvat yhteistoiminnan kautta transformatiiviseen kestävyysmurrosta edistävään mediatyöhön.

       

  • Tapaamisten, tapahtumien ja koulutusten järjestäminen 
    • Työpajat – Pilotoimme hankkeen alussa erilaisia tutkijat ja toimittajat yhdistäviä työpajoja liittyen kestävyysuutisointiin, jossa ylittyvät sekä toimitusten että tieteenalojen keskinäiset rajat
    • Koulutukset – Järjestämme sekä tutkijoille ja toimittajille suunnattuja koulutuksia, joissa käsitellään kokonaisvaltaisesti mm. kestävyyskysymyksiä ja mediavaikuttamista, jotta molemmat ammattiryhmät voivat paremmin vastata yhteiskunnallisen kestävyysmurroksen edistämiseen työssään
    • Vierailut toimituksiin tarjoamme kestävyystieteellistä osaamista suomalaisten mediatalojen toimituksille
    • Science for Sustainability konferenssisessio – olemme jättäneet sessioehdotuksen syksyn 2025 SFS-konferenssiin.

       

  • Juttuvinkkien kirjoittaminen
    • Luomme yhdessä tutkijoiden kanssa juttuvinkkejä suomalaisille toimittajille

       

  • Viemme oppimamme Suomen rajojen ulkopuolelle
    • Hankkeen kolmantena vuonna aiomme viedä hankkeessa kerätyn tiedon ja parhaat käytännöt sisarorganisaatioihin ja -instituutteihin ulkomaille