Tietoa DigiTala toiminnaksi -projektista

DigiTala toiminnaksi (DTA) -projektin tavoitteena on kehittää mobiilisovellus, joka automaattisesti arvioi suomi toisena kielenä (S2) -opiskelijoiden puhuttua suomen kieltä ja antaa heille palautetta. Sovellus tarjoaa oppijalle sekä holistisen EVK-taitotasoarvioinnin että analyyttisen arvioinnin ja palautetta suullisen kielitaidon keskeisistä osa-alueista.

Miksi?

Kielitaidosta on tullut yhä tärkeämpää maahanmuutto- ja kotouttamispolitiikassa (ALTE 2016), ja maahanmuuttajien kotoutumisessa sillä on ratkaiseva rooli koulutuksessa, työllisyydessä ja yhteiskunnallisessa osallisuudessa. Koska virallisen koulutuksen tarjoama opetus on ajallisesti rajallista, uuden kielen oppijoiden tukeminen edellyttää myös välineitä, jotka mahdollistavat ajasta ja paikasta riippumattoman harjoittelun. Tämä on erityisen haastavaa puhetaidon kehittämisen osalta.

Mitä?

DigiTala toiminnaksi (DTA) -projektin tavoitteena on kehittää mobiilisovellus, joka automaattisesti arvioi suomi toisena kielenä (S2) -opiskelijoiden puhetta ja antaa heille palautetta. Sovellus tarjoaa oppijalle sekä holistisen EVK-taitotasoarvioinnin että analyyttisen arvioinnin ja palautetta suullisen kielitaidon keskeisistä osa-alueista. Kun työkalu on oppinut ihmisiltä riittävän laadukkaan arvioinnin mallin, se soveltuu ajasta ja paikasta riippumattomaan omaehtoiseen harjoitteluun monista kielitaustoista tuleville opiskelijoille.

Kenelle?

Mobiilisovellus sopii kaikille suomen kieltä oppiville aikuisille maahanmuuttajille. Sovellus on riippumaton ajasta ja paikasta ja sitä voi käyttää itsenäiseen harjoitteluun opetuksen ulkopuolella. Se voi nopeuttaa ja tehostaa oppimista, millä voi olla myönteisiä yhteiskunnallisia vaikutuksia maahanmuuttajien paremman integroitumisen kautta suomalaiseen yhteiskuntaan. Sovelluksella on myös käyttöä perusopetuksessa, lukiossa ja korkeakouluissa. Työkalulla tehostettu itsenäinen harjoittelu auttaa oppijoita myös valmistautumaan kokeisiin, joissa on suullinen osuus. Lue lisää:

Keitä olemme?

Suomen Akatemia rahoittaa tutkimushanketta 2025–2026. Projekti yhdistää Helsingin yliopiston kielipedagogisen osaamisen (apurahanumero 365232), Aalto-yliopiston koneoppimisen, puheteknologian, automaattisen L2 arvioinnin ja tutkimustulosten hyödyntämisen osaamisen ja kokemuksen (apurahanumero 365233) sekä Jyväskylän yliopiston foneettisen ja L2 arvioinnin osaamisen (apurahanumero 365234). Tutkimusprojektin kohdekieli on suomi toisena kielenä (S2).

Tausta

DigiTala-hankkeessa (Suomen Akatemian rahoittama 2019–2023) tutkittiin toisen kielen puheen automaattista arviointia (ASA). Hankkeessa kehitettiin Moodle-työkalu, jolla voi automaattisesti arvioida suomea tai ruotsia toisena kielenä opiskelevien lukiolaisten suullisia kielitaitoja. Aiempaa DigiTala-hanketta jatkavan DigiTala toiminnaksi -projektin (2025–2026) tavoitteena on kehittää työkalusta mobiilisovellus. DTA-projektissa hyödynnetään DigiTala-hankkeen tuloksia ja kokemuksia parantaakseen puhutun suomen kielen automaattista arviointia sekä kehittääkseen automaattisen puhumisen arviointia kotoutumiskoulutukseen soveltuvaksi. Samalla parannetaan työkalun käytettävyyttä ja arviointien luotettavuutta sekä kehitetään puhumisen tehtäviä ja arviointikriteerejä kotoutujille sopiviksi.