Ura ja työelämä

Kandidaattiopinnot luovat niitä perusvalmiuksia asiantuntijauralle, joiden hiomista voit jatkaa maisteriohjelmassa. Alumnimme toimivat moninaisissa asiantuntija- ja johtotehtävissä esimerkiksi politiikassa, yksityisen tai julkisen sektorin hallinto- tai viestintätehtävissä, kotimaisissa ja kansainvälisissä järjestöissä ja organisaatioissa (esimerkiksi YK, Euroopan Unioni) ja media-alalla. Valtio-opista ja viestinnästä valmistuneet ovat löytäneet menestyksekkäästi työpaikkoja Suomesta ja ulkomailta. Molemmat tieteenalat antavat taitoja, joita arvostetaan työelämässä.

Politiikan ja viestinnän kandiohjelmasta valmistumisen jälkeen sinulla on vaihtoehtoisia väyliä jatkaa maisteriopintoihin:

 • Voit jatkaa politiikan ja viestinnän maisteriohjelman samassa opintosuunnassa josta olet suorittanut politiikan ja viestinnän kandidaatintutkinnon (automaattinen opinto-oikeus). Maisteriohjelmassa opiskelet pääasiassa opintosuunnan syventäviä tieteenalaopintoja, syvennät osaamistasi tutkimusmenetelmissä sekä hankit työelämäopinnoilla työelämässä tarpeellisia valmiuksia. Lisäksi opiskelet itseäsi kiinnostavia valinnaisia opintoja 10-25 op.
 • Voit kandiopintojen aikana hakeutua ilmoittautumismenettelyn kautta politiikan ja viestinnän maisteriohjelman muuhun opintosuuntaan, mikäli täytät vaaditut kriteerit.
 • Voit hakeutua maisterioptio -ilmoittautumismenettelyn kautta tiettyihin valtiotieteellisen tiedekunnan tai Helsingin yliopiston kotimaisiin ja kansainvälisiin maisteriohjelmiin, mikäli täytät vaaditut kriteerit.
 • Voit hakea maisterivalinnan kautta muihin Helsingin yliopiston kotimaisiin ja kansainvälisiin maisteriohjelmiin, mikäli täytät vaaditut kriteerit.

Esimerkkejä maisteriohjelmista valtiotieteellisessä tiedekunnassa ja Helsingin yliopistossa:

 • Master's Programme in Global Politics and Communication
 • Magisterprogrammet i samhällsvetenskaper
 • Alue- ja kulttuurintutkimuksen maisteriohjelma
 • Sukupuolentutkimuksen maisteriohjelma
 • Master's Programme in Environmental Change and Global Sustainability
 • Master's Programme in European and Nordic Studies
 • Mas­ter's Pro­gramme in Contemporary Societies

Seuraa valtiotieteilijöiden blogikirjoituksia ajankohtaisista yhteiskunnallisista asioista, tutkimustuloksista, politiikasta ja vähän muustakin.

Lue blogikirjoituksia!

Olen Pekka, 31. Teen töitä Helsingin Sanomilla, jossa olen ollut pian neljä vuotta. Tällä hetkellä olen kirjoittava toimittaja, mutta olen tehnyt paljon myös toimitussihteerin töitä sekä uutispäällikkövuoroja. Opiskelin valtsikassa pääaineenani viestintä. Lisäksi luin filosofiaa, valtio-oppia ja fysiikkaa.

Aloitin aikoinani fysiikan laitoksella, mutta tajusin noin puolen vuoden jälkeen, että ala ei ole sellainen, jolle haluan jäädä. Jokin kipinä puuttui. Yhteiskunta oli kiinnostanut jo pienestä pitäen, Alfred J. Kwak oli lapsuuden suuria suosikkeja. Aloin katsomaan, mitä valtsikassa voisi opiskella, ja viestintä kuulosti mielenkiintoiselta. En kiinnittänyt mitään huomiota sisäänpääsyprosentteihin tai muuhun vastaavaan: nehän ovat vain keskiarvoja, eivätkä kerro yksilösuorituksesta mitään!

Pääsin sisään ensimmäisellä yrittämällä ja pian havaitsin, että viestintä ei varsinaisesti ole sekään ala, jota haluaisin opiskella. Siirryin nopeasti filosofian luennoille. Pääaineeksi jäi kuitenkin viestintä, sillä aloin pitää siitä sen jälkeen, kun pääsin kandissani yhdistämään viestintää ja filosofiaa. Samalla linjalla jatkoin maisteriopinnoissani ja gradussani.

Lue Pekan koko haastattelu ja miten opinnot auttoivat häntä urallaan.