Omatoimivierailut

Luonnontieteellinen museo ja Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha soveltuvat luontoretkikohteeksi kaikkina vuodenaikoina. Kumpulan puutarha on avoinna kesäkaudella.

Kannustamme opettajia suunnittelemaan omia oppituntejaan- ja vierailuja kohteisiimme. Opettajille ja varhaiskasvattajille on maksuton sisäänpääsy kaikkiin Luomuksen yleisökohteisiin.



Omatoimivierailun pääsymaksut koulu- ja päiväkotiryhmille ovat 3 €/hlö/kohde. Kaisaniemen ulkopuutarha on maksuton.

Luonnontieteellisen museon näyttelyihin ja kasvitieteellisten puutarhojen vehreyteen solahtavat tietysti luontevasti biologian ja ympäristöopin sisällöt, mutta ne ovat mainioita oppimisympäristöjä myös maantiedon, historian ja yhteiskuntaopin, kuvaamataidon ja äidinkielen teemoihin. Matematiikan taitoja voi harjoitella museossa varsinkin pienempien oppijoiden kanssa. 

Luomuksen yleisökohteet soveltuvat hyvin ryhmätyöskentelyyn ja itsenäisen oppimisen harjoitteluun. Lisätietoa museon näyttelyiden sisällöistä ja puutarhojen teemoista löytyy vetolaatikoista, infotauluista ja QR-koodien takaa.  

Ennen vierailua

Vierailu Luonnontieteellisessä museossa tai kasvitieteellisillä puutarhoilla on jännittävä kokemus! Luomuksen toimintaan voi tutustua jo ennen vierailua. Alle on koottu lyhyitä videoita Luomuksen toiminnasta eri ikäisten vierailuryhmien iloksi! 

Video MolyBros ja eläinmaailman ihmeet

MolyBrosin kaksikko kohtaa kymmenen miljoonaa hyönteistä ja kuolleen pöllön!



Videolla tutustutaan myös Luonnontieteellisen museon ahkerimpiin työläisiin, jotka eivät ehdi käydä suihkussa. Samalla selviää, miksi luonnon ja eläinten tutkiminen on tärkeää.

Hyvä tietää saavuttaessa

Luonnontieteelliselle museolle saavuttaessa naulakot löytyvät kassan tuntumasta erillisestä huoneesta. Tilassa on myös lukollisia kaappeja. Ryhmien varusteille on aulassa neljä reppuarkkua, joiden avaimen saa museon kassalta. Museolla on eväspaikka neljännen kerroksen porrastasanteella. 

Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan ulkopuutarhassa vieraillessa puutarhan karttoja löytyy mustista postilaatikoista. Ulkopuutarhassa saa syödä eväitä, puutarhan lajitteluastiat ovat merkitty karttoihin. Ulkopuutarha on avoinna päivittäin klo 9–20. Vessat ovat kasvihuoneilla, niissä voi käydä maksutta kasvihuoneiden ollessa auki yleisölle.

Ulkopuutarhalla voit ladata vierailua varten Lasten Kaisaniemi-oppaan. Oppaita on lainattavissa myös kasvihuoneiden kassalta. Kasvihuoneilla on kolme reppuarkkua ryhmän varusteita varten. Avaimen arkkuihin saa kassalta. Naulakot ja lukolliset kaapit löydät kasvihuoneiden aulasta. Kasvihuoneilla ei valitettavasti ole eväidensyöntimahdollisuutta. 

Kumpulan kasvitieteellinen puutarha on seikkailullinen retkikohde päiväkoti- ja oppilasryhmille sekä päiväleireille. Pääsyliput ostetaan puutarhan kartanorakennuksesta. Vessat löytyvät kartanon ensimmäisestä kerroksesta. Puutarhalla ei ole naulakoita tai säilytyspaikkaa retkivarusteille.  

Tehtäviä vierailulle
Vierailun jälkeen

Vierailun jälkeen on kiinnostavaa jutella ryhmän kanssa yhdessä vierailusta. Mikä jäi erityisesti mieleen? Mitkä asiat liittyivätkään koulussa tai päiväkodissa käsiteltyihin teemoihin? Parasta jatkotyöskentelyä onkin lähteä lähimetsään retkeilemään. Ulkona liikkuessa on helppoa harjoitella vierailulla opittuja taitoja ja tietoja.  

Mappa on ympäristökasvatuksen materiaalipankki, jossa on runsaasti ideoita ja valmiita tehtäviä luontoretken ja luonnontarkkailun tueksi. Lajintunnistustaitoja voi harjoitella iNaturalist- tai Seek-sovellusten avulla niin puistossa kuin metsäalueillakin. Eläinten jätöksiä tarkkaillessa saa selville keitä lähimetsässä asustaa. 

Virtuaalikierros

Jos retki museolle on pitkä tai hankala järjestää, vieraile Muutosta ilmassa -näyttelyssä virtuaalikierroksella

Kierros on kuvattu 360 ° -menetelmällä, joten matkan varrella voit pysähdellä ja tutustua näyttelyn yksityiskohtiin kaikkialla ympärilläsi. Salien seiniltä löydät infopisteitä, joita napauttamalla saat lisätietoa näyttelyn teemoista. Varaa kierrokseen vähintään 15 minuuttia, niin ehdit kuunnella jokaisen kohdan selostuksen ja lukea lisätietoruutuja.