Luontohavainnot ja lajintuntemus

Museoelämyksen lisäksi Luomus tarjoaa vinkkejä luonnon havainnointiin ja lajintuntemuksen opiskeluun luokan kanssa. Oppikaa tuntemaan lajeja koululaispinkan avulla tai retkeilkää ja tehkää havaintoja iNaturalist- tai Seek-sovelluksella.
Opiskellaan lajintuntemusta – Pinkka

Pinkka on eliöiden ja elinympäristöjen tunnistusta tukeva verkko-oppimisympäristö. Pinkan nimi viittaa nipuiksi koottuihin kuiviin kasvinäytteisiin, joihin perehtymällä kasveista kiinnostuneet ovat perinteisesti opiskelleet lajintuntemusta.

Koululaispinkassa on tietoa kasveista, sammalista ja jäkälistä, joita voi nähdä lähiympäristössä. Sivulla on myös eri luokka-asteille sopivia tehtäviä, joiden avulla voi opiskella kasveja, sieniä ja sammalia.

Lajintuntemusopit museosta ja puutarhoista

Luomuksen näyttelyissä on erinomaiset mahdollisuudet eläinten ja kasvien omaehtoiseen havainnointiin ja oikeiden mittasuhteiden hahmottamiseen. Luonnossa pääsee harvoin näkemään eläimiä lähietäisyydeltä, joten näyttely tarjoaa ainutlaatuisen tilaisuuden lajintuntemuksen opiskeluun.

Kirjoista opiskellessa kasvien tunnistamiseen käytetään vain näköaistia, mutta puutarhassa ja ulkona luonnossa voidaan käyttää apuna useampia aisteja. Eri aistit ovat olennaisessa osassa kasvilajintunnistamisessa. Maut, tuoksut sekä muut merkitykselliset kokemukset kasvattavat lajeihin liittyvien linkitysten määrää ja lisäävät siten muistiin painamisen ja sieltä palauttamisen todennäköisyyttä.

Tutustukaa esimerksi Suomen luonto -näyttelyn suomalaisten lintulajien kokoelmaan museon 3. kerroksessa tai Kumpulan kasvitieteellisen puutarhan maantieteellisen kokoelman suomalaisiin lajeihin.

Luontoa havainnoimaan

Ota tekoäly mukaan luontoretkelle! iNaturalist- ja Seek-sovellusten tekoäly auttaa lajintuntemuksessa. Luomus ylläpitää iNaturalist Suomea eli kansainvälisen iNaturalist-verkoston kansallista jäsentä.

iNaturalist Suomi

iNaturalistilla voi kirjata luontohavaintoja älypuhelimen ja tietokoneen avulla. Sovelluksen tekoäly ja muut käyttäjät auttavat havaintojen tunnistamisessa. Samalla iNaturalist pitää kirjaa käyttäjän omista havainnoista, sekä tuottaa havaintotietoa tutkijoiden ym. käytettäväksi.

iNaturalist soveltuu parhaiten yläkouluikäisille ja sitä vanhemmille, sillä ikäraja tunnuksen luonnille on 13 v. iNaturalistia voi myös käyttää lähiopetuksessa opettajan tai luokan yhteisellä käyttäjätunnuksella ja laitteella, jolloin koululaiset eivät tarvitse omia tunnuksia. Sovelluksen käytöstä opetuksessa on laadittu ohjeet opettajalle.

Seek-sovellus

Seek-sovelluksella tunnistat lajeja sovelluksen tekoälyn avulla ja suoritat samalla haasteita ja keräät merkkejä. Seek on iNaturalistin tekijöiden luoma pelillisempi sovellus lajien havainnointiin.

Seek sopii hyvin nuoremmille koululaisille, sillä se ei tallenna käyttäjästä oletuksena mitään tietoja eikä kirjautumista tarvita.

Lisävinkkejä

Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liitto ry:n ylläpitämästä Mappasta löydät kattavasti materiaalit, koulutukset, tapahtumat ja muut palvelut ympäristökasvatukseen, kestävän elämäntavan taitojen opettamiseen sekä ulko-opetuksen tueksi eri ikäryhmille ja useisiin eri käyttötarkoituksiin.