Opastukset ryhmille

Tällä sivulla voit tutustua Luonnontieteellisen museon sekä Kaisaniemen ja Kumpulan kasvitieteellisen puutarhan opastustarjontaan. Löydät myös ohjeet opastusvarauksen tekemiseen.

Opastusvaraus tehdään sähköisessä varauskalenterissa. Ryhmän erityistarpeet kirjataan varaukseen lisätietoja-kohtaan.  

Epäselvissä tilanteissa voit kysyä neuvoa sähköpostilla: opastukset@luomus.fi tai puhelimitse numerosta 02941 28855 maanantaisin klo 14–15. Huom! Opastuspuhelimessa ei ole päivystysaikaa koulujen lomaviikoilla: viikko 8, viikot 25–31, viikko 42, viikot 52-2 eikä arkipyhinä.

Opastusten hinnat

Oppilaitokset
Opastusten hinta on arkisin 80 € ja viikonloppuisin 120 €. Sisäänpääsymaksut sisältyvät opastuksen hintaan. Koskee varhaiskasvatuksen, peruskoulun ja toisen asteen ryhmiä.

Muut ryhmät
Opastusten hinta on arkisin 80 € ja viikonloppuisin 120 €. Lisäksi veloitetaan hinnaston mukaiset sisäänpääsymaksut. Ryhmän vetäjällä on ilmainen sisäänpääsy.

Lapsiryhmät 3–17 v. (muut kuin oppilaitosryhmät)
Opastusten hinta on arkisin 80 € ja viikonloppuisin 120 €. Lisäksi veloitetaan sisäänpääsymaksut 3 €/hlö. Ryhmän vetäjällä on ilmainen sisäänpääsy.

Opastus ja mahdolliset sisäänpääsymaksut maksetaan kassalle ennen opastuksen alkua. Maksutavaksi käyvät käteinen, pankkikortti, Visa Electron ja luottokorteista Visa ja MasterCard.

Myös laskutus on mahdollinen (8 € laskutuslisä). Laskun voi pyytää saavuttaessa  kassalta. Laskutusta varten tarvitaan laskutusyhteystietojen lisäksi y-tunnus. Mikäli maksajana on kaupunki/kunta tulee ottaa mukaan maksusitoumuslomake (kosti).

Henkilökohtaiset pääsymaksut voi maksaa myös Museokortilla, Smartumin yhdistetyillä kulttuuri- ja liikuntaseteleillä, SmartumPayllä, Epassin mobiilisovelluksella tai Eazybreak mobiililla.

Voiko Luonnontieteellisessä museossa syödä omia eväitä? 

Luonnontieteellisessä museossa on eväiden syöntiä varten 4. kerroksen porrastasanteella eväspaikka, jossa on tilaa n. 20 henkilölle. Eväspaikkaa ei voi varata etukäteen, eikä se ole käytössä ilmaispäivinä. Museon ulkopuolella sisäpihalla on pöytiä eväiden syöntiä varten.

Voiko opastuksen maksaa laskulla? 

Kyllä voi. Laskutusta varten tarvitsemme asiakkaan laskutusyhteystiedot ja y-tunnuksen (jos y-tunnusta ei ole, tarvitaan maksajan syntymäaika). Laskutuslomakkeen saa kassalta, jonne täytetty ja allekirjoitettu lomake myös palautetaan. Kaupunkien/kuntien koulut voivat tuoda mukanaan vastaavat tiedot sisältävän tilauslomakkeen. Lasku lähetetään jälkikäteen ja laskutuslisä on 8 euroa.

Mikä arvonlisäverokanta on voimassa opastuksilla ja pääsymaksuissa? 

Opastuksissa ja pääsymaksuissa on voimassa nollaverokanta eli hintoihin sisältyy alv. 0 %.

Mikä/kuka on laskuttajataho Luomuksen yleisökohteiden vierailujen ja opastusten osalta? 

Laskuilla on laskuttajatahona Helsingin yliopisto, y-tunnus: 0313471-7. Laskutus tapahtuu jälkikäteen, sillä laskutuslomake täytetään vierailun yhteydessä. Muistathan ottaa laskutusyhteystiedot mukaan!

Saako nettivarauksesta vahvistuksen? 

Kyllä. Lähetämme kaikista netin kautta tehdyistä opastusvarauksista vahvistuksen sähköpostitse. Vahvistus ei kuitenkaan lähde automaattisesti vaan vasta ehdittyämme käsitellä saapuneen varauksen. Yleensä vahvistus lähetetään viimeistään varausta seuraavana arkipäivänä. Huom! Varausvahvistuksessa on tärkeitä museovierailuun liittyviä ohjeita, joten se kannattaa lukaista läpi. Jos varausvahvistusta ei moneen päivään kuulu, ota yhteyttä opastusvaraukseen!

Miksi Luonnontieteellisen museon opastusta ei voi varata koulujen loma-aikoina (joululoma, talviloma ja syysloma)? 

Museon vilkkaimpina vierailuaikoina eli koulujen loma-aikoina, emme suurten asiakasvirtojen vuoksi pysty järjestämään opastuksia. Kokemuksemme mukaan sekä opastetun kierroksen seuraaminen että vetäminen on silloin hyvin haasteellista. Ryhmät ja yksityishenkilöt ovat kuitenkin tervetulleita vierailemaan museossa omatoimisesti kaikkina vuodenaikoina.

Järjestättekö syntymäpäiväpaketteja? 

Emme järjestä erityisiä syntymäpäiväopastuksia emmekä tarjoa/vuokraa tiloja esim. kakkutarjoiluja varten. Halutessanne voitte toki varata jonkin normaaleista opastuksistamme ja syödä syntymäpäiväherkkuja 4. kerroksen eväspaikalla. Eväspaikkaa ei kuitenkaan voi etukäteen varata.

Luonnontieteellisen museon opastukset
Kaisaniemen kasvihuoneopastus

Kasvihuoneissa tutustumme kasvien keinoihin sopeutua erilaisiin ympäristöihin. Kaikenikäisille (55 min.)

Kumpulan kasvitieteellisen puutarhan opastus

Kumpulan ulkopuutarhaopastuksella tehdään maailmanympärysmatka ja ihaillaan kulttuurikasvien väriloistoa. Kaikenikäisille (55 min.)