Opi lajeista

Tiedätkö, paljonko Suomessa on luetteloitu lajeja? Tutustu Suomen lajien luetteloon, opiskele lajintuntemusta Pinkan avulla tai hyppää hyönteisten maailmaan hyönteislahko-oppaan kanssa. Opi myös tuntemaan vieraslajit.
Suomen lajien luettelo

Tutustu lajeihin ja niiden luokitteluun. Voit selata asiantuntijoiden ylläpitämää lajiluetteloa ja tutustua lajikortteihin, joihin on koottu lajikuvaukset ja tiedot lajeista. Lajiluettelosta julkaistaan kerran vuodessa jäädytetty versio.

Pinkka – lajintuntemuksen oppimisympäristö

Pinkka on lajien tuntemusta tukeva verkko-oppimisympäristö. Pinkan nimi viittaa nipuiksi koottuihin kuiviin kasvinäytteisiin, joihin perehtymällä kasveista kiinnostuneet ovat perinteisesti opiskelleet lajintuntemusta. Nimestä huolimatta Pinkassa on nykyisin kursseja laajasti eri eliöryhmistä. Tietokannasta koostetaan eri käyttäjäryhmien tarpeisiin muokattuja tietopaketteja tai opinto­kokonaisuuksia ­– virtuaalisia näytepinkkoja.

Punaisen kirjan verkkopalvelu

Punainen kirja 2019 on Suomessa järjestyksessään kolmas lajien uhanalaisuusarviointi, joka noudattaa kansainvälisen luonnonsuojeluliiton IUCN:n ohjeitaLajien uhanalaisuutta arvioi suuri lajiasiantuntijajoukko. Punaisen kirjan verkkopalvelussa esitellään arvioinnin tulokset sekä tietoa arvioinnin toteutuksesta. Tarkastelluista yli 22 000 lajista 11,9 % arvioitiin uhanalaisiksi.

Vieraslajit

Kansallinen vieraslajisivusto vieraslajit.fi kokoaa suomalaisen vieraslajitiedon yhdelle sivustolle. Vieraslajit.fi auttaa tunnistamaan ja torjumaan haitallisia vieraslajeja sekä keräämään niistä havaintoja mm. lajien seurantaa ja tutkimusta varten. Sivustolla on myös tietoa vieraslajien torjuntaan liittyvästä lainsäädännöstä sekä hallintasuunnitelmista.

Suomen hyönteislahkojen tunnistusopas

Hyönteiset on Suomen lajirikkain eliöryhmä. Hyönteislajeja tunnetaan Suomesta noin 24 000 lajia, joten niissä riittää tutkittavaa ja opittavaa. Hyönteisten haltuunottoa helpottamaan on Luonnontieteellisessä keskusmuseossa Luomuksessa tuotettu Suomen hyönteiset – Lahkojen tunnistusopas -teos, jonka avulla kuka tahansa pystyy määrittämään löytämänsä hyönteiset lahkotasolle.