Miksi valitsit tietojenkäsittelytieteen opinnot?
Tony Lam: Olen käynyt luonnontiedelukion, jossa tein Helsingin yliopiston ohjelmointikurssin. Minua kiinnosti ohjelmistokehitys ja se, miten tietokoneet toimivat. Olin peruskiinnostunut matematiikasta, mutta en harrasta sitä erityisesti. Hain lukion jälkeen yhteishaussa opiskelemaan tietojenkäsittelytiedettä ja pääsin sisään.
Sini Arkko: Olen alun perin teologian maisteri ja minusta piti tulla pappi. Tietojenkäsittelytiede oli minulle alana vieras, kunnes muutama vuosi sitten puolisoni koodasi osana väitöskirjaprojektiaan. Minäkin päätin kokeilla ja jäin koukkuun. Ajatus alanvaihdosta oli aluksi vitsi, mutta ohjelmoinnin moocien eli avoimien verkkokurssien myötä innostuin asiasta niin, että lopulta oli pakko rohkaistua hakemaan opiskelupaikkaa.
Kenelle tietojenkäsittelytieteen opiskelu sopii?
Sini: Tietojenkäsittelytiede kerää monenlaisia ihmisiä eri taustoista. Ikähaarukka on laaja. Tietojenkäsittelytieteessä pitää olla valmis oppimaan koko ajan uutta, koska teknologiat muuttuvat. Alalla joutuu myös sietämään sitä, että jotkut ongelmat ovat vaikeita.
Tony: monet kysyvät, pitääkö ennen opintoja osata koodata. Ei tarvitse! Itse asiassa suurin osa tietojenkäsittelytieteen aloittajista ei ole koodannut aiemmin. Enemmän täällä tarvitaan mielestäni yleistä uteliaisuutta.
Millaista tietojenkäsittelytieteen opiskelu on käytännössä?
Sini: Opetus voi olla luentoja, koodausta tai matemaattisia harjoituksia. Opintoihin kuuluu myös projekteja, kirjoitustehtäviä ja tenttejä. Kursseja voi tehdä itsekseen tai muiden kanssa. Lukemista on jonkin verran, mutta ehkä enemmän on tiedonhakua netistä. Koodaaminen on usein tiimityötä myös työelämässä, ja opintojen aikana harjoitellaan myös sitä.
Tony: On yleinen harhaluulo, että tietojenkäsittelytieteessä vain koodataan. Opinnoissa perehdytään enemmän siihen, miksi tietokoneet toimivat kuten toimivat. Koodaaminen on ehkä enemmän työväline kuin päämäärä.
Millaista tukea opintoihin on tarjolla?
Sini: Tukea on tarjolla paljon. Osalla kursseista on pajaopetusta, jossa kokeneemmat opiskelijat toimivat ohjaajina. Heiltä voi kysellä matalalla kynnyksellä. Monilla kursseilla on myös Telegram, Slack, Discord tai vastaava kanava, jossa apua voi kysellä muilta opiskelijoilta. Myös keskustelupalstat ovat olleet suureksi avuksi. Minulle oli yllätys, miten auttavaisen yhteisön koodarit verkossa muodostavat.
Tony: Alalla tarvitsee jonkin verran sisua. Mutta ei pidä luovuttaa vaan yrittää uudelleen, ja pajoissa ongelmiin saa uusia näkökulmia. Ongelmanratkaisu pajaohjaajien kanssa on ollut hauskaa ja palkitsevaa. Myös Youtube-videoista saa usein apua vaikeisiin tehtäviin.
Millainen tietojenkäsittelytieteen opiskelijoiden yhteisöllisyys ja yhteishenki on?
Sini: Tietojenkäsittelytieteen ainejärjestö TKO-äly järjestää paljon tapahtumia, joihin kannattaa osallistua. Itse olen tutustunut uusiin ihmisiin lähtemällä tuutoriksi ja ohjaajaksi kursseille. Kannattaa muistaa myös Helsingin yliopiston osakunnat, joissa tutustuu muidenkin alojen opiskelijoihin.
Tony: Ainejärjestö järjestää esimerkiksi mielenkiintoisia vierailuja teknologia-alan yrityksiin. Opiskelu on yhteisöllistä, ja olen saanut paljon kavereita etenkin pajaopinnoista. Opiskellessa ei pidä jäädä yksin vaan on hyvä hakeutua muiden seuraan.
Millaisia kesätyömahdollisuuksia tietojenkäsittelytieteilijöille on tarjolla?
Sini: Alan töitä on tarjolla paljon erilaisissa tehtävissä, mutta kilpailukin on kovaa. Rekrytointitapahtumat ovat hyvä paikka tutustua erilaisiin mahdollisuuksiin. Pääsin ensimmäisen opintovuoden jälkeen konsulttifirmaan kesätöihin tekemään testausautomaatiota. Olen ollut myös tietojenkäsittelytieteen osastolla töissä kurssiohjaajana.
Tony: Pääkaupunkiseudulla on paljon yrityksiä, mikä avaa paljon kesätyömahdollisuuksia. Itse olen tehnyt kesätöinä SQL-tietokantoja, ja olen ollut myös it-teknikkona.
Mitä haluaisitte tehdä valmistumisen jälkeen?
Sini: Tärkeintä olisi, että saisin koodata, mutta muuten on vielä vaikea sanoa, mikä olisi omin juttu. Tällä alalla tapahtuu niin paljon kaikkea kiinnostavaa! Datatiedettä olen pohtinut ja ihmisen ja tietokoneen vuorovaikutuskin olisi mielenkiintoista. Teologitaustani ansiosta myös eettiset teemat tuntuvat omilta, ja kandintutkielmani tein vinoumista ja reiluudesta datavetoisessa päätöksenteossa. Myös käytettävyyden ja saavutettavuuden asiantuntijoille on varmasti kysyntää ja haluaisin perehtyä näihin teemoihin, koska ne palvelevat kaikkia ja lisäävät tasa-arvoa.
Tony: Tietojenkäsittelytiede ei johda yhteen ammattiin vaan antaa valmiuksia monenlaiseen työhön. Minua kiinnostaa ohjelmistokehitys tai ylipäätään jokin sellainen ala, jolla tehdään asioita joilla on vaikutusta. Miettikää vaikka, miten paljon teknologian kehitys on auttanut esimerkiksi joukkoliikenteen sujumista!