Opiskelijatarinoita
Millaista on opiskella teologian ja uskonnontutkimuksen kandiohjelmassa? Tutustu opiskelijoiden kokemuksiin teologian ja uskonnontutkimuksen opiskelusta.
Irina Igonen

Kuka olet ja mitä opiskelet?

Olen Irina ja opiskelen teologian ja uskonnontutkimuksen kandiohjelmassa.

Mikä sai sinut hakemaan juuri tälle alalle?

Päätin hakea teologiseen, koska kiinnostuin lukiossa uskonnosta oppiaineena, etenkin uskonnon tarkastelusta ilmiönä. Tiesin myös haluavani pätevöityä psykologian sekä uskonnon ja elämänkatsomustiedon aineenopettajaksi.

Mikä on ollut parasta opinnoissasi?

Opinnoissa parasta on ollut halu jatkuvaan oppimiseen itseään kiinnostavan aiheen parissa. Olen myös pitänyt erilaisista merkityksellisistä oppimiskokemuksista esimerkiksi ryhmätyöskentelyssä.

Nimeä joku erityisen mukava, haastava tai mieleenpainuva kurssi.

Mieleenpainuvin tähän asti on ollut opintomatka Israeliin ja Palestiinaan, joka oli samalla myös kurssi.

Millaista etäopiskelu on ollut?

Paikoin hyvinkin uuvuttavaa, etenkin etäyhteyksien käyttö. On ollut vaikeaa tottua siihen, että tietty tila on sekä opiskelua että lepoa varten. Opiskelin aiemminkin paljon kotona, mutta silloin kotoa ei seurattu luentoja tai tehty ryhmätöitä.

Ajatuksesi työllistymisestä?

Suunnitelmanani on työskennellä psykologian sekä uskonnon ja elämänkatsomustiedon aineenopettajana.

Minkä myytin yliopisto-opiskelusta haluaisit murtaa?

Olen usein törmännyt lukiolaisten kysymykseen, onko yliopistossa vaikeaa opiskella? Mielestäni ei ole. Etenkin, jos hakee itseään kiinnostavalle alalle. Silloin ajoittaiset haasteet ovat ennemminkin oppimiskokemuksia. Yliopisto-opiskelu sisältää pieniä saavutettavissa olevia haasteita, jotka saavat mielenkiinnon pysymään opinnoissa.

Vinkkisi hakuun tai pääsykokeisiin valmistautuvalle?

Ei kannata stressata. Jos koet kiinnostusta jotakin alaa kohtaan, olet motivoitunut ja jaksat tehdä tarpeeksi töitä, saavutat varmasti haluamasi.

Lauri Vikeväinen

Kuka olet ja mitä opiskelet?

Olen Lauri ja opiskelen teologian ja uskonnontutkimuksen kandiohjelmassa.

Mikä sai sinut hakemaan juuri tälle alalle?

Sain muutamalta lukion opettajalta vinkin, että teologinen tiedekunta voisi olla oikea paikka minulle. Olin harkinnut teologiaa jo aiemminkin, mutta olin kiinnostunut myös aatehistoriasta.

Mikä on ollut parasta opinnoissasi?

Uuden oppiminen ja ymmärryksen laajeneminen. Yliopistolla on tilaa osoittaa mielenkiintoa ja innostusta aiheisiin ihan eri tavalla kuin lukion puolella. Opintojen eteneminen avaa ovia keskustella ja ymmärtää monia aiheita.

Nimeä joku erityisen mukava, haastava tai mieleenpainuva kurssi.

Uskonnon filosofian peruskurssi oli erittäin mieleenpainuva. Kurssilla sai pitää yli tunnin mittaisen esitelmän uskonnollisen kielen luonteesta samasta aihepiiristä väitelleen tohtorin valvonnassa. Keskiajan teologian kurssi oli haastava ja mielenkiintoinen, sillä aineistoa oli runsaasti.

Millaista etäopiskelu on ollut?

Ei kovinkaan hauskaa. Mielestäni opiskelun vapaus on kärsinyt ja työmäärä kasvanut. Fiilistely yliopiston maisemissa on normaalioloissa tärkeä osa jaksamistani. Etäopiskellessa aamuluennoilla on vaarana torkahtaa, sillä herään tavallisesti toimintakuntoon vasta bussimatkalla yliopistolle.

Ajatuksesi työllistymisestä?

Ajatuksenani on työskennellä filosofian, uskonnon ja elämänkatsomustiedon aineenopettajana. Myös mahdollisuus katolisen uskonnon opettamiseen houkuttelee. Suunnittelen palaavani Pohjoiseen, kun valmistun.

Jatkoitko jotain omaa harrastustasi tai saitko yliopisto-opintojen tai opiskelukavereiden myötä uusia harrastuksia?

Lukiossa luin paljon filosofiaa, esimerkiksi Aristoteleen avaintuotanto tuli silloin tutuksi. Harrastus on siirtynyt vähän työn puolelle, mutta olen pyrkinyt ylläpitämään uteliaisuutta. Olen myös intohimoinen numismaatikko, ja nyt yliopistossa opiskellessani olen hankkinut eri uskontojen jumaluuksia esittäviä kolikoita.

Minkä myytin yliopisto-opiskelusta haluaisit murtaa?

Monista erilaisista lähtötilanteista tulevat pääsevät loistamaan yliopistolla. Käytämme osan ajastamme myös opiskeluun, vaikka vapun juhlinnasta voikin saada toisenlaisen kuvan.

Vinkkisi hakuun tai pääsykokeisiin valmistautuvalle?

Oikean alan ja yliopiston valitseminen on tärkeämpää kuin pääsykokeet! Pääsykoetehtävistä selviytyy, kun keskittyy ja lukee tehtävänannon huolella. Kannattaa myös muistaa, että on hakemassa ei-tunnustukselliseen tutkimusyliopistoon.