Opiskelijatarinoita

Millaista on opiskella taloustieteen kandiohjelmassa? Tutustu opiskelijoiden kokemuksiin taloustieteen opiskelusta.
Enni Leponiemi

Kuka olet ja mitä opiskelet?

Olen Enni ja opiskelen ensimmäistä vuotta taloustiedettä.

Mikä sai sinut hakemaan juuri tälle alalle?

Valitsin taloustieteen siksi, että talous vaikuttaa kaikkeen. Jokainen törmää valintoihin, joita pitää tehdä niukkuuden vallitessa, eli tehdessään tietyn valinnan joutuu luopumaan jostain muusta vaihtoehdosta. Nämä niukkuuden vallitessa tehdyt valinnat pyörittävät myös yhteiskuntia. Minua kiehtovat yhteiskunnalliset muutokset, ja taloustieteestä saa mielenkiintoisen perspektiivin ymmärtää ja analysoida näitä muutoksia.

Mikä on ollut parasta opinnoissasi?

Taloudellisten mekanismien oivaltaminen ja se, että oma ymmärrys taloudesta ja yhteiskunnasta on laajentunut hurjasti.

Nimeä joku erityisen mukava, haastava tai mieleenpainuva kurssi.

Suomen talouselämän ja maailmantalouden esittely -kurssi. Oli mieleenpainuvaa päästä kuuntelemaan huippuekonomistien pitämiä luentoja Suomen, Euroopan ja globaalin tason talous- ja rahapolitiikasta.

Millaista etäopiskelu on ollut?

Etäopiskelu on tuottanut omanlaisiaan haasteita, sillä se vaatii paljon enemmän oma-aloitteisuutta kuin lähiopetus. Pidän kuitenkin opiskelun joustavuudesta ja mahdollisuudesta opiskella omaan tahtiini.

Ajatuksesi työllistymisestä?

Taloustieteilijöiden työllistyminen on erittäin hyvä. Itseäni kiinnostaisivat talouspolitiikan asiantuntijatehtävät, mutta oma suuntani on vielä hakusessa.

Jatkoitko jotain omaa harrastustasi tai saitko yliopisto-opintojen tai opiskelukavereiden myötä uusia harrastuksia?

Olen jatkanut omia harrastuksiani, kuten pianonsoittoa vapaa-ajallani. Ajatuksena olisi ollut lähteä mukaan Valtsikan speksiin, mutta se valitettavasti peruttiin koronatilanteen takia.

Millainen asumisjärjestely sinulla on?

Olen kotoisin Helsingistä ja asun tällä hetkellä kämppiksen kanssa. Helsinki on mukavan kokoinen kaupunki elää ja opiskella. Kaikille löytyy varmasti se oma paikka, jonne kuuluu.

Minkä myytin yliopisto-opiskelusta haluaisit murtaa?

Yliopistoon mennessä ei tarvitse tietää kaikkea, sillä oma suunta täsmentyy opiskeluiden aikana. Sen lisäksi täällä tapaa paljon mielenkiintoisia ihmisiä ja ystäviä saa omalta alalta sekä poikkitieteellisesti.

Vinkkisi hakuun tai pääsykokeisiin valmistautuvalle?

Taloustieteen opiskelu on haastavaa mutta antoisaa. Opinnot ovat hyvin matemaattisia, joka kannattaa ottaa huomioon hakiessa. Matematiikan opiskelu ei kuitenkaan ole ylitsepääsemätöntä, ja opinnot ovat helposti lähestyttäviä.

Minua kiehtovat yhteiskunnalliset muutokset, ja taloustieteestä saa mielenkiintoisen perspektiivin ymmärtää ja analysoida näitä muutoksia.
Tomi Laakso

Kerro hiukan itsestäsi.

Olen 21-vuotias taloustieteen opiskelija Helsingin yliopistosta. Opiskelen nyt toista vuotta taloustiedettä. Vapaa-ajallani käyn yliopiston salilla Unisportilla ja luen kirjoja.

Mikä sai sinut hakeutumaan juuri tälle koulutusalalle?

Taloustiede alana oli ollut minulle melko tuntematon, kunnes lukiossa sain tietää siitä enemmän. Tutustuttuani taloustieteeseen tarkemmin se tuntui minulle sopivalta alalla. Matemaattinen ja faktoihin perustuva tutkimus taloudesta ja yhteiskunnasta sekä laajempiin kokonaisuuksiin keskittyminen vetosi minuun.

Mikä on ollut opinnoissasi parasta tähän mennessä?

Opinnot ovat muuttuneet koko ajan mielenkiintoisimmiksi ja haastavammiksi, mikä on mielestäni todella hyvä asia. Opiskelu on ollut palkitsevaa ja motivaatio on pysynyt yllä. Olen myös lähtenyt ainejärjestötoimintaan mukaan. Järjestömme Kansantaloustieteen opiskelijat ry on erityisen aktiivinen ja sen toimintaan on matala kynnys liittyä. Voinkin suositella sitä kaikille.

Miksi päätit tulla juuri Helsingin yliopistoon?

Helsingin yliopiston taloustieteen koulutuksen perinteinen ja hyvä maine olivat isoja syitä. Toisaalta Helsingin yliopisto on Suomen johtava yliopisto melkein kaikilla mittareilla. Lisäksi Helsingin yliopiston matemaattisesti painottunut tutkinto on erityisesti ekonomistin työhön todella hyvä pohja. Helsingissä toimii myös lukuisia osakuntia ja erilaisia järjestöjä, joihin voi liittyä. Ne tuovat mielenkiintoista lisäsisältöä opiskeluun. Tämän lisäksi Helsingissä on paljon tapahtumia ja tekemistä opiskelujen ulkopuolella. Myös työpaikat ovat keskittyneet Helsinkiin, mikä on selvä etu muihin yliopistoihin.

Mitä haluat tehdä tulevaisuudessa? Onko sinulla jo urasuunnitelmia tai toiveammattia?

Minulla ei ole vielä täysin selkeää näkemystä siitä, missä haluaisin työskennellä. Taloustieteen hyvä puoli on se, että tutkinnolla voi hakea monipuolisiin tehtäviin niin julkiselle puolelle kuten Suomen Pankkiin tai yksityiselle puolelle liikepankkeihin. Konsulttiyrityksiin on myös työllistynyt useita opiskelijoita. Omalta osaltani en ole sulkenut pois jatko-opiskelujen mahdollisuuttakaan. Tohtorikoulutus ja tutkijan ura on todella mielenkiintoinen uravaihtoehto.

Onko sinulla antaa neuvoja tälle alalle hakeville?

Koska pääsykokeita ei ole, ylioppilaskirjoitusten hyvä suorittaminen on edellytys. Kannattaa panostaa erityisesti matematiikkaan. Pitkän matematiikan hyvä hallinta auttaa ensimmäisenä opiskeluvuotena, jonka aikana suoritetaan suurin osa pakollisista sivuaineista matematiikasta ja tilastotieteestä. Pitkä matematiikka ei kuitenkaan ole täysin välttämätöntä. Moni on pärjännyt hyvin vaikka lukiosta olisi ollut pitkäkin aika tai suoritettuna olisi ollut vain lyhyt matematiikka. Suosittelenkin rohkeasti hakemaan, jos taloustiede tuntuu kiinnostavan edes vähän.

Taloustieteen hyvä puoli on se, että tutkinnolla voi hakea monipuolisiin tehtäviin niin julkiselle puolelle kuten Suomen Pankkiin tai yksityiselle puolelle liikepankkeihin.