Suomen- ja ruotsinkielisiin koulutusohjelmien hakuaika syksyllä 2025 alkaviin opintoihin on 11.–25.3.2025.
Varsinainen haku tapahtuu Opintopolku.fi -palvelussa. Opintopolun hakulomake on auki vain hakuaikana.
Tähän ohjelmaan voit hakea yhteishaussa, jos olet suorittanut tai suoritat hakukeväänä korkeakoulukelpoisuuden tuottavan tutkinnon, eli esimerkiksi suomalaisen ylioppilastutkinnon. Useimmissa hakukohteissa voit tulla valituksi sekä ylioppilastodistuksen että valintakokeen perusteella.
Voit myös hakea tutkinto-opiskelijaksi avoimen väylän haun kautta, jos olet suorittanut opintoja avoimessa yliopistossa.
Tarkista hakukohteen valintaperusteista Opintopolussa, millä eri tavoilla sinua kiinnostavaan hakukohteeseen voi tulla valituksi.
Tutustu taloustieteen kandiohjelmaan yhteishaun hakuohjeisiin ennen hakua. Valintaperusteet seuraavaan hakuun julkaistaan Opintopolussa aina edeltävänä syksynä. Valintaperusteista löydät tiedon korkeakoulukelpoisuuden tuottavista tutkinnoista ja kielitaidon osoittamisen tavoista.
Varsinainen haku tapahtuu Opintopolku.fi -palvelussa. Opintopolun hakulomake on auki vain hakuaikana.
Tähän ohjelmaan voit hakea tutkinto-opiskelijaksi myös avoimen väylän haun kautta, jos olet suorittanut opintoja avoimessa yliopistossa.
Opiskelupaikkaa ei saa automaattisesti, vaan sitä tulee erikseen hakea. Vaatimukset vaihtelevat koulutusohjelmittain. Valinta perustuu tavallisesti opintojen määrään ja opintomenestykseen. Avoimen väylän perusteella täytettäviä paikkoja on rajoitetusti.
Avoimen väylän haussa voit hakea Helsingin yliopistoon tutkinto-opiskelijaksi, jos olet suorittanut opintoja avoimessa yliopistossa. Opiskelupaikkaa ei saa automaattisesti, vaan sitä tulee erikseen hakea. Vaatimukset vaihtelevat koulutusohjelmittain. Valinta perustuu tavallisesti opintojen määrään ja opintomenestykseen. Avoimen väylän perusteella täytettäviä paikkoja on rajoitetusti.
Avoimen väylän haussa voit hakea seuraaviin koulutusohjelmiin:
Taloustieteen kandiohjelmassa suoritetaan valtiotieteiden kandidaatin tutkinto (VTK). Tutkinto antaa hyvät tiedot kansantalouden toiminnasta mikro- ja makrotasolla sekä valmiudet seurata talouden kehitystä ja analysoida talouspolitiikkaa ja talouden haasteita. Tutkinnon suorittanut ymmärtää taloustiedettä, talouden käyttäytymistä ja kykenee tilastomenetelmien avulla analysoimaan taloudelliseen käyttäytymiseen liittyviä säännönmukaisuuksia. Mikro- ja makroteorian lisäksi perehdytään taloustieteen tutkimusmenetelmiin. Vapaasti valittaviin opintoihin voi sisällyttää taloustieteen erikoisalojen jaksojen lisäksi muiden aineiden opintoja.
Taloustieteellisen tutkinnon suorittaneen ammattinimike on ekonomisti. Kandidaatin tutkinto antaa hyvät valmiudet taloustieteen ja talouden perusteiden tuntemusta vaativiin työtehtäviin. Taloustieteen kandiohjelmassa suoritettua tutkintoa voidaan kuitenkin pitää suurelta osin maisterin tutkintoon valmentavana tutkintona. Tutkinto on työelämässä arvostettu, ja huomattava osa Helsingin yliopiston taloustieteen maisteriohjelmasta valmistuneista sijoittuu varsinaisiin ekonomistintehtäviin, jotka edellyttävät hyviä analyyttisia valmiuksia. Tyypillisesti valtiotieteiden maisterin tutkinnon suorittaneet ekonomistit sijoittuvat vaativiin asiantuntijatehtäviin yrityksissä ja julkishallinnossa.
Tämän kandiohjelman opiskelija voi jatkaa opintoja seuraavissa maisteriohjelmissa ilman erillistä hakua, jos hänelle on myönnetty tutkinnonsuoritusoikeus kandidaatin ja maisterin tutkintoihin. Yhteishaussa ja avoimen väylän haussa hyväksytylle opiskelijalle myönnetään aina myös maisterin tutkinnon suoritusoikeus. Huomaathan kuitenkin, että osaan maisteriohjelmista voidaan vaatia tiettyjä ennalta määriteltyjä opintoja. Lisäksi opiskelijoiden määrää on osassa rajattu ja optio saattaa myös päteä vain yhteen tai muutamaan maisteriohjelman opintosuuntaan.
Tutkinto mahdollistaa työskentelyn taloustieteen ja talouden perusteiden tuntemusta vaativissa työtehtävissä.
Pankki- ja rahoituslaitokset sekä muut yritykset työllistävät ekonomisteja hyvin erilaisiin työtehtäviin. Järjestöt, kuten työnantaja- ja työntekijäjärjestöt, palkkaavat ekonomisteja talouden analysointiin ja talouspolitiikan arviointiin liittyviin tehtäviin. Tutkimuslaitokset, esimerkiksi Valtion taloudellinen tutkimuskeskus, palkkaavat ekonomisteja soveltavaan tutkimukseen ja talouspolitiikan arviointiin liittyviin tehtäviin. Julkinen sektori, valtio ja kunnat, palkkaavat ekonomisteja talouden analysointiin ja talouspolitiikan valmisteluun liittyviin töihin, esimerkiksi Valtionvarainministeriöön, Suomen Pankkiin, Tilastokeskukseen ja muihin valtionhallinnon yksiköihin.
Onko sinulla kysyttävää hakemisesta yliopistoon? Älä kysy kaverilta, kysy hakuneuvonnasta! Helsingin yliopiston hakijapalvelut auttaa sinua kaikissa hakemiseen liittyvissä asioissa.