Ura ja työelämä

Laillistuksen saanut psykologi voi hakea erilaisia psykologin ammattinimikkeen alla olevien tehtäviä.
Uramahdollisuudet

Ne voivat sijoittua esimerkiksi

  • erikoissairaanhoitoon
  • kunnalliseen terveydenhuoltoon
  • työterveysalalle
  • kouluihin tai
  • lastensuojeluun.

Psykologi voi toimia myös yksityisenä ammatinharjoittajana. Psykologian maisteriksi tai filosofian maisteriksi psykologia pääaineenaan valmistuneet voivat sijoittua syvällistä käyttäytymistieteellistä asiantuntijuutta vaativiin suunnittelu-, kehittämis- ja tutkimustehtäviin yrityksissä ja julkishallinnossa. He voivat myös toimia konsultteina henkilöstön rekrytoinneissa ja opettajan pedagogiset opinnot suoritettuaan psykologian opettajana esimerkiksi toiseen asteen oppilaitoksissa.

Urapalvelut

Opinnot ovat osa uraasi. Helsingin yliopistossa urasuunnittelu kuuluu kaikkiin tutkintoihin. Urapalvelut tukee yhteistyössä koulutusohjelmien kanssa kasvuasi asiantuntijaksi osana opintojasi ja erillisin palveluin.

Urapalvelut on tukenasi aina ensimmäisestä opintovuodestasi lähtien ja vielä vuoden valmistumisen jälkeen.

Urapalvelut

  • tarjoaa uraohjausta ja työnhaun neuvontaa
  • järjestää infoja, työpajoja ja työelämätapahtumia
  • välittää opiskelijoille soveltuvia työ- ja harjoittelupaikkoja
  • jakaa yliopiston tuen harjoitteluun ja
  • fasilitoi ryhmämentorointiohjelmia.

Tutustu urapalvelujen koko tarjontaan Opiskelijan ohjeissa, teemoissa Työ ja ura sekä Harjoittelu.

Psykologin pätevyys

Psykologian kandidaatin tutkinto antaa edellytykset jatkaa opintoja psykologian maisteriksi tai filosofian maisteriksi psykologia pääaineena. Psykologian maisteriksi valmistunut voi hakea Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastosta (Valvira) lupaa toimia terveydenhuollon ammattihenkilönä, eli psykologina.



Filosofian maisterina ei saa pätevyyttä työskennellä psykologina.




Psykologina:

  • voit työskennellä laillistettuna psykologina eli terveydenhuollon ammattihenkilönä tai psykologisena asiantuntijana valitsemallasi sovellusalueella.
Psykologian aineenopettajan pätevyys

Psykologian maisteriohjelman sekä opettajan pedagogiset opinnot suorittaneella henkilöllä on psykologian aineenopettajan kelpoisuus. Sekä psykologian maisterin että filosofian maisterin tutkinnot antavat pedagogisten opintojen suorittamisen jälkeen mahdollisuuden toimia psykologian aineenopettajana. Psykologiaa opetetaan lukioiden lisäksi myös monissa muissa oppilaitoksissa.



Jos haluat suuntautua psykologian aineenopettajaksi sinun on sisällytettävä pedagogisten opintojen perusopinnot jo psykologian kandidaatin tutkintoon.



 

Uratarina: Vankila on ankara, macho ympäristö, joka muuttaa sekä vankia että työntekijää

Vankilanjohtaja, psykologi Kaisa Tammi astui ensi kertaa Katajanokan vankilaan vuonna 1991, kesävartijana. Takana oli yksi vuosi psykologian opintoja Helsingin yliopistossa. 

— Lama-aikaan ei oikein mistään tahtonut saada omaan alaan liittyviä töitä, ja näin ilmoituksen Porthanian seinällä. Kävin haastattelussa ja soittelin pitkään perään, koska vartiopäällikkö epäröi naispuolisen kesävartijan palkkaamista.

Helsingin yliopiston alumnit

Valmistumisen jälkeen maailma on avoin ja täynnä mahdollisuuksia. Miten löytää oman näköinen urapolku? Miten ylläpitää omia taitoja ja saada voimaa verkostoista? Helsinki Alumni -yhteisö on tukena sinun polullasi opinnoista työelämään.

Kaikki Helsingin yliopiston tutkinnon suorittaneet, vaihto-opiskelijat sekä työntekijät ovat alumnejamme. Helsingin yliopiston alumneja on maailmanlaajuisesti lähes 200 000. Heistä jo lähes 57 000 henkilöä on osa yliopiston omaa, maksutonta Helsinki Alumni -yhteisöä.

Lue lisää Helsingin yliopiston alumnitoiminnasta

Alumniksi ilmoittautuneille löytyy oma Helsinki Alumni LinkedIn -ryhmä

Opiskelijana voit etsiä Helsingin yliopiston alumneja yliopiston LinkedIn -sivun kautta