”Opinnot sopivat uteliaille ja tieteellisille mielille – niille, jotka haluavat muuttaa maailmaa”

Oletko kiinnostunut elintarviketuotannosta, aina alkutuotannosta elintarvikkeiden jalostukseen ja kuluttajiin asti? Viikin kampus on paras mahdollinen paikka tutustua uusiin innovaatioihin ja huippuluokan elintarviketieteelliseen tutkimukseen.

Juttelimme kahden entisen opiskelijan, Wai Ingströmin ja Elina Kovasinin kanssa siitä, millaista elintarviketieteiden opiskelu Helsingin yliopistolla on.  

Millaista elintarviketieteiden opiskelu on? 

Elina: Opinnot ovat todella inspiroivia! Ne sisältävät paljon laboratoriotyöskentelyä ja käytännön kursseja, esimerkkeinä juustokurssi ja jogurttikurssi. Kurssit keskittyvät paljon konkreettiseen tekemiseen, ja niissä pääsee näkemään kätensä jäljen.  

Maisteriohjelma on myös hyvin monipuolinen. Opiskelija voi valita suuntauksensa meijeri-, liha-, viljateknologian, elintarviketeknologian, elintarvikekemian ja elintarviketurvallisuuden alalta. Vapaus kokeilla ja oppia tekee opinnoista mielekkäät.  

Opinnot ovat joustavia ja tutkinnon voi rakentaa itseä eniten kiinnostavista aiheista. Viikin kampuksen ilmapiiri on lämmin ja kutsuva – kaikki ovat tervetulleita juuri sellaisina kuin ovat. Kynnys osallistua erilaisiin aktiviteetteihin on matala. 

Kenelle ohjelma ja sen tarjoamat uramahdollisuudet sopivat?  

Wai: Tämä ohjelma sopii kaikille, joilla on tiedeorientoitunut ja utelias mieli, ja jotka haluavat käytännönläheisen työn, jossa oman työn tuloksen todella näkee.  

Elina: Tämä on tarkoitettu ihmisille, jotka haluavat muuttaa maailmaa. Ruokakulttuurimme on valtavassa murroksessa – erityisesti kasvipohjaisten tuotteiden osalta, joiden markkinaosuus kasvaa jatkuvasti. Opinnoissa auttaa, jos on kiinnostunut ruuasta, ajattelee innovatiivisesti ja kokee myös luonnontieteet kuten kemian ja biologian mielenkiintoisiksi. Elintarviketieteet tarjoavat todella konkreettisen ja käytännöllisen opintokokonaisuuden! 

Tiesitkö alusta alkaen, mitä halusit tehdä valmistumisen jälkeen?  

Wai: Kun aloitin kandiopinnot, minulla ei ollut selkeää käsitystä siitä, mitä haluan tehdä. Olen aina ollut akateemisesti vahva luonnontieteissä. Ruoka oli turvallista ja tuttua, hyvä ruoka tekee onnelliseksi, ja ruokaan liittyviä ammatteja on paljon. Päätin siis kokeilla onneani, ja pidin opinnoista. Opinnot ovat käytännönläheisiä mutta sisältävät paljon innovatiivisuutta. Pidin todella paljon esimerkiksi tuotekehityksestä, jossa voi kokeilla uusia tapoja tehdä asioita ja nähdä, miten ne toimivat. Se on vähän kuin salapoliisityötä. Tuote on sinun lapsesi, ja on hienoa nähdä se hyllyssä.  

Elina: Kasvoin maatilalla elintarvikkeiden alkutuotannon ympäröimänä. Olin lukiossa kiinnostunut biologiasta, kemiasta ja muista luonnontieteistä. Halusin opiskella jotain käytännöllistä, ja biologia ja kemia tuntuivat liian teoreettisilta. Päätin keskittyä elintarvike- ja meijeriteknologiaan sekä elintarviketurvallisuuteen. Tiesin siis aika lailla alusta asti, mitä halusin tehdä. 

Millaista opintoihin liittyvää työkokemusta sinulla on?  

Wai: Olen työskennellyt kesätöissä kentällä ensimmäisestä kandidaatintutkintovuodesta lähtien ja jatkanut samoissa paikoissa lukukausieni aikana. Työskentelin Pauligin elintarvike- ja juomayhtiössä tuotantolinjalla, jossa kahvia pakataan. Sitten siirryin Arlaan, meijeriyritykseen, jossa työskentelin laadunvalvonnassa. Viimeisenä kesätyönäni työskentelin Keskossa, joka on suomalainen vähittäiskaupan monialayritys. Kesätyöni oli laboratoriossa, ja kesän jälkeen sain töitä määräaikaisena tuotteiden laatupäällikkönä samasta yrityksestä. Se muuttui myöhemmin vakituiseksi työpaikaksi. Työssäni varmistan, että pakkaustiedot ovat lain mukaiset, valvon Keskon tuotemerkkien kehitystä, teen maistiaisia ja päätän yhdessä tiimin kanssa, mitkä tuotteet sisällytetään yrityksen tuotemerkin alle. Olen myös mukana päättämässä, mitä valitsemme tuotteisiimme. 

Elina: Työskentelin kaksi kesää Jukkola Foodissa, pienessä meijeriyrityksessä. Toisen vuoden kandidaatin opintojen jälkeen sain kesätyön Maitokolmiosta, isommasta meijeriyrityksestä. Kolmas alan työpaikkani oli Finnspringissä, lähdevesituotteita valmistavassa yrityksessä laatuassistenttina. Tällä hetkellä työskentelen tuotekehittäjänä Mö Foodsilla, joka on suomalainen kaurateollisuusmeijeri. Tuotteet valmistetaan suomalaisesta kaurasta perinteisillä meijeriprosesseilla. Työssäni kehittelen uusia kaurapohjaisia tuotteita, työstän reseptejä ja huolehdin laadunvalvonnasta. 

Minkälaista uraa muut ohjelmastasi osallistuneet ovat tehneet? 

Wai: Elintarviketieteiden alalla monet alumnit ovat päätyneet Fazerin ja Valion kaltaisiin suuriin toimijoihin. Työnkuva voi vaihdella laatuasiantuntijasta tuotteen laatupäällikköön, tuotekehitykseen tai jopa teknisemmille aloille, kuten pakkaamiseen tai elintarvikevalvontaviranomaisena toimimiseen.  

Elina: Uramahdollisuuksia on monenlaisia myynnistä ja markkinoinnista laadunvalvontaan ja tuotekehitykseen sekä tuotannon esimiestehtäviin. Jotkut työskentelevät elintarvikevalvojina, tutkimuksessa, ammattikorkeakoulujen hankkeissa, ammattiliitoissa, kansalaisjärjestöissä tai laboratorioissa. Alat ja ammatit ovat moninaisia, mikä kertoo ohjelman laajuudesta ja monipuolisuudesta. 

Onko sinulla erityisiä suunnitelmia tulevaisuutta varten?  

Elina: Minusta tuntuu, että olen nyt oikeassa paikassa. Nautin työstäni. Jossain vaiheessa voisin ehkä palata yliopistoon tekemään väitöskirjaa ja keskittyä erityisesti kauraan ja sen ominaisuuksiin. Kaura on hyvin erityinen viljalaji. Suomi on yksi Euroopan huipputuottajista: kaura on osa suomalaista ruokakulttuuria ja sen ravintoarvo on erinomainen. Minusta se on jännittävä raaka-aine, joten olisi mielenkiintoista tutkia sitä syvällisemmin.