Tietoa

Helena Ranta Forum keskittyy humanitaariseen työhön, konfliktien ratkaisemiseen sekä ihmisoikeuksiin.

Teemoja avataan kokemuksen, tutkimuksen ja taiteen keinoin. Forum kokoaa yhteen päättäjät ja kansalaiset sekä tutkijat ja käytännön toimijat etsimään yhdessä keinoja totuuden esille saamiseksi, kärsimyksen vähentämiseksi ja ihmisoikeuksien edistämiseksi. Forum on avoin kansallisille ja kansainvälisille keskusteluille, aloitteille ja kohtaamisille.

Kesäkuussa 2019 Suomen Akateemisten Naisten Liitto teki aloitteen professori, oikeushammaslääkäri Helena Rannan elämäntyön kunnioittamiseksi. Aloitteen taustalla ovat professori Helena Rannan mittava ura kansainvälisten oikeuslääketieteellisten tutkimusryhmien johtajana ja jäsenenä, asiantuntijana toimiminen kansainvälisen politiikan ja oikeuden kysymyksissä, luottamustehtävät järjestöissä, koskettavat yleisöpuheenvuorot sekä huomionosoitukset (1. luokan Vapaudenristi 2010, Pyhän Henrikin risti ulkomaille suuntautuneista humanitaarisista ansioista 2018, Tammisaari 1918 -mitali ihmisoikeustyöstä 2018, kansainvälinen rauhanvälityksen Lysistrata-palkinto 2017, Suomen kulttuurirahaston suurpalkinto totuuden selvittäjälle ja kärsimyksen todistajalle 2019).

Suomen Akateemisten Naisten Liiton lisäksi Helena Ranta Forumia ovat olleet järjestämässä Ulkoministeriö, Helsingin yliopisto, Suomen UN Women, Suomen 1325-verkosto, Kirkon ulkomaanapu, Ihmisoikeusliitto, Plan International Suomi, Suomen YK-liitto, WISE ry, Historioitsijat ilman rajoja Suomessa, Hanasaaren ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus sekä Naisjärjestöjen keskusliitto