Havainto, että matematiikkaa on kaikkialla, herätti opinto-ohjaajana Vantaalla työskentelevän Laia Saló i Nevadon uteliaisuuden matematiikan tutkimista kohtaan.
— Matematiikan perusteet pitää opetella hyvin, koska matematiikka auttaa meitä joka päivä.
Ajatuksesta kehittyi Saló i Nevadon väitöskirjan aihe: ongelmanratkaisu ja matematiikan käyttö maanviljelijän ja puusepän työssä.
Saló i Nevado halusi tutkimukseensa käytännönläheiset ammatit kuvastamaan matematiikan hyötyjä arkielämässä. Puusepän työ tuntui luontevalta valinnalta, koska Suomessa on paljon puuta. Maanviljelijät puolestaan valikoituivat mukaan Saló i Nevadon oman taustan kautta. Suku on kotoisin maaseudulta Lleidan maakunnasta Espanjasta.
Yliopisto-opinnot saivat jäämään Suomeen
Saló i Nevado tuli Suomeen vuonna 1999 vaihto-opiskelijaksi ja jäi, koska opinnot imaisivat mukaansa. Ensin valmistui lastentarhanopettajan tutkinto, myöhemmin maisterin opinnot — ja nyt tohtorin tutkinto.
Opettajan ja tutkijan töiden lisäksi hän on kirjoittanut espanjan kielen oppikirjoja. Muun ohessa syntyi pikkuhiljaa väitöskirja, jota hän on valmistellut vuodesta 2003.
— Se on ollut minun harrastukseni ja intohimoni.
Väitöstyöhön kuului puuseppien ja maanviljelijöiden työn tarkkailua. Saló i Nevado seurasi esimerkiksi, kuinka puuseppä valmisti pajallaan pöydän.
— Ongelmanratkaisulla on merkittävä rooli sekä matemaattisessa tietotaidossa että työelämässä.
Hänen väitöstutkimuksensa Problem Solving and Use of Mathematics at Work: Hanging around farmers and cabinetmakers tarkastettiin 19.3. kasvatustieteellisessä tiedekunnassa.
Artikkeli on julkaistu Yliopisto-lehdessä 4/2021.