Viikin lehmät kesälaitumille

Viikin lehmien vuotuinen laitumellelasku tapahtuu yleensä toukokuun aikana. Laitumelle lasku järjestetään perinteikkäästi Viikin tutkimustilalla osoitteessa Koetilantie 5. Lehmät kirmaavat navetan ovista kesälaitumille ja paikan päällä järjestetään ohjelmaa koko perheelle ja päivän aikana vierailijat pääsevät tutustumaan Helsingin yliopiston Viikin kampuksen toimintaan laajemminkin.

Tule tutustumaan maitotilan elämään ja seuraamaan Valion, Helsingin yliopiston sekä maatalousylioppilaiden yhdistyksen Sampsa ry:n järjestämää, jo perinteeksi muodostunutta lehmien iloisen riehakasta laitumelle laskua.

Sampsalaiset myyvät tapahtuman piha-alueella pientä syötävää. Paikalla on ihasteltavana Valion maitoauto ja kuljetusauto. Lapset pääsevät testaamaan myös mini-traktorirataa, lypsämään leikkilehmiä sekä askartelemaan käpylehmiä puuhanavetassa.  
 
Päivän aikana Helsingin yliopiston lehmädosentit vastailevat lehmiä koskeviin kysymyksiin. Esittelemme tutkimustilan alueella sijaitsevan SMEAR-Agri asemaa, jonka mittaustuloksilla selvitetään maatalouden ilmastovaikutuksia. Lehmien lisäksi alueella voi tutustua hajukoirien työhön ja hakea koiranruokamaistiaisia, jotka ovat saaneet alkunsa Viikin ruokainnovaatioiden kotipesässä. Lapset ja lapsenmieliset pääsevät myös haastamaan itsensä hauskassa papuvisassa. Saavu siis paikalle keväisen mielen kera. 

Suosithan tapahtumapaikalle saapuessa joukkoliikennettä ja kevyenliikenteen väyliä ja varsinkin uutta Raide-Jokeria , jonka liikennöinti on varauduttu aloittamaan syksyllä 2023 ja siitä vastaa HSL.. Parkkitilaa tutkimustilan alueella on erittäin rajallisesti. 

Tapahtumassa esillä