Viikin lehmät kesälaitumille

Viikin lehmien vuotuinen laitumellelasku tapahtuu yleensä toukokuun aikana, vuonna 2024 laidunkausi avataan lauantaina 4.5. Laitumelle lasku järjestetään tutkimustilalla osoitteessa Koetilantie 5. Lehmät kirmaavat kesälaitumille ja paikan päällä on ohjelmaa koko perheelle ja päivän aikana vierailijat pääsevät tutustumaan Helsingin yliopiston Viikin kampuksen toimintaan laajemminkin.

Tule tutustumaan maitotilan elämään ja seuraamaan Valion, Helsingin yliopiston sekä maatalousylioppilaiden yhdistyksen Sampsa ry:n järjestämää, jo perinteeksi muodostunutta lehmien iloisen riehakasta laitumelle laskua.

Sampsalaiset myyvät tapahtuman piha-alueella pientä syötävää. Paikalla on ihasteltavana Valion maitoauto ja kuljetusauto. Lapset pääsevät testaamaan myös mini-traktorirataa, lypsämään leikkilehmiä sekä askartelemaan käpylehmiä puuhanavetassa.  
 
Päivän aikana Helsingin yliopiston lehmädosentit vastailevat lehmiä koskeviin kysymyksiin. Esittelemme tutkimustilan alueella sijaitsevan SMEAR-Agri asemaa, jonka mittaustuloksilla selvitetään maatalouden ilmastovaikutuksia. Lapset ja lapsenmieliset pääsevät myös haastamaan itsensä hauskassa papuvisassa. Saavu siis paikalle keväisen mielen kera. 

Suosithan tapahtumapaikalle saapuessa joukkoliikennettä ja kevyenliikenteen väyliä ja varsinkin uutta Raide-Jokeria. Parkkitilaa tutkimustilan alueella on erittäin rajallisesti. 

Tapahtumassa esillä