Kansalliset mittausasemat tuottavat korkealaatuista pitkäaikaismittausaineistoa. Tutkimusalustoihin kuuluvat simulaatiokammiot, laboratoriot ja liikuteltavat alustat. Tutkimusalustoilla tehdään kampanjaluonteisia mittauksia ilmakehän prosessien ja yhdisteiden ymmärtämiseksi.
Eurooppalaiset ACTRIS keskukset ovat tutkimusinfrastruktuurin avainasemassa. Keskukset tarjoavat operatiivista tukea mittausasemille ja tutkimusalustoille sekä palveluita muille käyttäjille, mm. mittaussuosituksia ja -ohjeita, laitekalibrointeja, datan laadunvarmistusta, koulutusta ja laitekehitystä. ACTRIS keskuksiin lukeutuvat Kalibrointikeskukset ovat järjestäytyneet ACTRIS:n tieteellisten teemojen ympärille (pienhiukkaset, pilvet, hivenkaasut), kukin keskittyen joko kaukokartoitus (remote sensing, maanpinnalta käsin, esim. tutkat) tai maanpinnalla tehtäviin mittauksiin (in situ).
Suomella on yhteensä 14 huippuluokan ACTRIS mittausasemaa ja tutkimusalustaa. Tämän lisäksi Suomella on merkittävä rooli viidessä ACTRIS keskuksessa (päämaja, yksikkö datakeskuksessa ja 3 yksikköä kalibrointikeskuksissa). ACTRIS:ta johdetaan Suomesta; ACTRIS ERIC:n päämaja on Suomessa. Helsingin yliopisto johtaa kahta ACTRIS:n kalibrointikeskusyksikköä aerosoli- ja reaktiivisten hivenkaasujen mittauksiin keskittyvissä kalibrointikeskuksissa. Ilmatieteen laitos puolestaan johtaa yksikköä pilvikaukokartoituskalibrointikeskuksessa sekä pilvikaukokartoitusdataan liittyvää yksikköä datakeskuksessa.
aerosol = pienhiukkaset, cloud = pilvet, reactive trace gases = hivenkaasut