Koneen Säätiöltä miljoonalahjoitus humanistisille tieteille

Koneen Säätiö on tehnyt miljoonan euron lahjoituksen Helsingin yliopiston humanistisille tieteille. Helsingin yliopisto on päättänyt suunnata lahjoituksen uuteen tieteenalaan.

Koneen Säätiön lahjoitus on lahja 375-vuotiaalle Helsingin yliopistolle.

– Tämä on erittäin merkittävä lahjoitus humanistisille tieteille ja antaa hienoja mahdollisuuksia uusiin avauksiin näinä taloudellisesti haastavina aikoina, kiittää humanistisen tiedekunnan dekaani Arto Mustajoki.

Alkuperäiskansojen tutkimus kasvaa nopeasti

Helsingin yliopisto on päättänyt suunnata lahjoituksen uuteen avaukseen, alkuperäiskansatutkimukseen. Monitieteinen, kansanvälinen ja maailmallakin uusi tieteenala kasvaa nopeasti.

Alkuperäiskansatutkimus (Indigenous studies) tuottaa tietoa monien globaalien ympäristö-, ilmastonmuutos- ja hyvinvointiongelmien ratkaisemiseksi. Se keskittyy alkuperäiskansojen monimuotoiseen tietoon ja käsityksiin kulttuureista, kielistä, identiteetistä ja historiasta sekä alkuperäiskansojen merkityksestä globaalissa yhteiskunnassa.

Säätiön lahjoituksen suuntaaminen alkuperäiskansatutkimukselle sopii hyvin Koneen Säätiölle, koska kyseessä on humanistinen, monitieteinen ala, joka luo katseen marginaaliin.

– Kyseessä on uusi tieteenala, uusi avaus, joka kuitenkin kunnioittaa perinteitä. Näinä kansainvaellusten aikoina on myös ajankohtaista kysyä, mikä on ihmisen suhde paikkaan, kommentoi Koneen Säätiön hallituksen varapuheenjohtaja, suomen kielen dosentti Ilona Herlin.

Koneen Säätiön lahjoituksella perustetaan Helsingin yliopiston humanististen tieteiden 375-rahasto. Rahaston varoja käytetään humanistisen koulutusalan tukemiseen Helsingin yliopistossa.