Palkinnon myöntää dekaani yhteiskunnallisesta vuorovaikutuksesta vastaavan varadekaanin ja yvv-toimikunnan esityksestä. Palkinnon suuruus on 1000 euroa, ja se tulee käyttää yvv-toiminnan tai siihen liittyvän opetuksen ja tutkimuksen kuluihin.
Humanistisen tiedekunnan ensimmäinen YVV-palkinto myönnettiin Pohjoismaisten kielten professori Camilla Lindholmille ja Ranskan kielen ja ranskankielisen kulttuurin apulaisprofessori Johanna Isosäville erinomaisesta ja monipuolisesta yhteiskunnallisesta vuorovaikutuksesta, vaikuttamisesta ja julkaisemisesta.
Camilla Lindholm ja Johanna Isosävi ovat vaikuttaneet sekä yhdessä että erikseen. He ovat näkyviä tutkimuksen soveltajia ja tutkimustiedon leviämisen edistäjiä. Vuonna 2021 Lindholm ja Isosävi julkaisivat teoksen Väitöksen jälkeen, johon kuului myös samanniminen podcast. Viime vuonna heiltä ilmestyi Yhteisöllisen kirjoittamisen opas.
Camilla Lindholm on tutkinut vuorovaikutusta ja erikoistunut haavoittuvien ryhmien kielellisiin kysymyksiin. Hän on välittänyt kielitieteellistä tietoa moniammatillisiin yhteyksiin ja erilaisille yleisölle. Lindholm on tutkinut dementiapotilaiden vuorovaikutusta, ja hänen aihetta käsittelevää kirjaansa on käytetty oppimateriaalina sekä Suomessa että Ruotsissa. Lindholm on myös tutkinut selkokielen mahdollisuuksia suhteessa vahvasti uhanalaiseen suomenruotsalaiseen viittomakieleen.
Camilla Lindholm on myös ollut toimittajana ensimmäisessä suomenkielisessä artikkelikokoelmassa, joka käsittelee vuorovaikutusta ja haavoittuvien ryhmien kielellisiä tarpeita. Teos vastaa laajaan, tieteenalojen rajat ylittävään tiedontarpeeseen – aivan kuten monet hänen julkaisuistaan, jotka pitävät sisällään niin tieteellistä julkaisemista, ammatillisia julkaisuja kuin yleistajuista tiedettä.
Johanna Isosävin tutkimukset ranskalaisen ja suomalaisen kohteliaisuuden eroista ja yhteyksistä kiinnostavat myös suurta yleisöä, ja hän on ollut kysytty esiintyjä aiheen tiimoilta. Häneltä on ilmestynyt myös useita yleistajuisia kirjoituksia, ja häntä on haasteltu useissa medioissa. Hänen suomeksi ilmestynyt tutkimuksensa Miten tutkia kohteliaisuutta? Käsityksiä suomalaisesta ja ranskalaisesta kohteliaisuudesta on esimerkki siitä, kuinka tutkimusjulkaisu voi samalla kiinnostaa myös laajempaa lukijakuntaa. Isosävi toimittaa myös podcast-sarjaa Ranskaa raakana, jossa tarjoillaan tiedollinen kattaus ranskan kieltä ja kulttuuria suomalaiselle kuulijakunnalle.
Camilla Lindholm ja Johanna Isosävi ovat esimerkkejä siitä, miten monipuolista akateeminen asiantuntijuus voi olla. Kummallakin on hieno tapa tehdä omasta alastaan uusien hakijoiden ja nuorten tutkijoiden kannalta kiinnostavaa.