Kirjaston kokoelmat valottavat noituuden historiaa

Kirjaston Avoimella otteella -podcastin kolmannen kauden ensimmäisessä jaksossa sukelletaan taikuuden harjoittamisen historiaan Pohjanmaalla. Kirjaston teemakokoelmassa näkökulma laajenee kansainväliseksi, ja mukaan on otettu kirjallisuutta niin eurooppalaisen noituuden historiasta kuin Salemin noitavanoista.

Avoimella otteella -podcastin kolmannen kauden ensimmäisen jakson vieraana on filosofian tohtori Karolina Kouvola, jonka on tutkinut pohjanmaalaisia tietäjiä ja heidän rooliaan 1800-luvun kyläyhteisöissä. 

Kirjaston teemakokoelmaan on valittu aihetta syventävää lukemista eri aikakausilta. Mukana on noitavainojen ja -oikeudenkäyntien historiaa kautta Euroopan ja Pohjois-Amerikan, erilaisia kansanparannuskeinoja ja niihin liittyviä uskomuksia unohtamatta. 

Kirjaston teemakokoelma syventyy aiheeseen

Teemakokoelmat ovat kirjaston asiantuntijoiden kuratoimia kokonaisuuksia, joista löytyy kirjaston hankkimia kirjoja, lehtiä ja muita tiedonlähteitä koottuna erilaisten ajankohtaisten teemojen ympärille.

Teemakokoelmat löydät helposti Helkan ylävalikosta, tervetuloa tutustumaan!

Olisiko juuri sinulla idea tai toive Teemakokoelman aiheeksi? Voit laittaa meille ehdotuksia osoitteeseen hulib-comms@helsinki.fi 

Pohjanmaan tietäjät ja noidat

Kolmannen kauden aluksi tavataan filosofian tohtori Karolina Kouvola, joka on tutkinut pohjanmaalaisia tietäjiä, joiden maagisiin voimiin agraarin yhteiskunnan kyläyhteisöissä luotettiin. Suhtautuminen parantajan taitoihin ja parantaviin yksilöihin on kuitenkiin vaihdellut läpi vuosisatojen. Kuinka 1800-luvun Pohjanmaalla suhtauduttiin tietäjiin? Keitä he olivat, ja minkälaisia olivat heidän taikansa?