Kumppanuudet

Helsingin yliopiston kirjasto on aktiivinen kumppani yhteistyössä yliopiston sisällä, kansallisesti ja kansainvälisesti.
Kansallinen yhteistyö
ALMA-kirjastojen yhteistyö

Suomen ALMA-kirjastot ovat joukko suomalaisia yliopisto-, korkeakoulu- ja erikoiskirjastoja jotka ottivat käyttöön uuden kirjastopalvelualustan vuosina 2019-2020. ALMA on yhtenäinen kirjastopalvelualusta, jonka kautta organisaatio voi hallinnoida kaikkia painettuja, elektronisia ja digitaalisia materiaaleja yhdessä käyttöliittymässä. ALMA on kirjastojen ja korkeakoulujen käytössä pilvipalveluna. ALMAn on tuottanut Ex libris.

Helka-kirjastoille ALMA-kirjastopalvelualustan ja asiakaskäyttöliittymän tuottaa Helsingin yliopiston kirjasto.

Kirjasto- ja tietopalvelualan seurat ja yhteisöt
Kansainvälinen yhteistyö

LIBER on eurooppalaisten tiedekirjastojen verkosto, joka edistää muun muassa avointa tiedettä. Helsingin yliopiston kirjaston edustajia osallistuu LIBER:in eri työryhmiin ja LIBER-konferenssien ohjelmatoimikunnan työskentelyyn. Kirjasto on ollut mukana myös LIBER Emerging Leaders -ohjelmassa.

The League of European Research Universities (LERU) on 23 eurooppalaisen huippuyliopiston muodostama yhteenliittymä, joka edistää perustutkimuksen edellytyksiä ja mahdollisuuksia Euroopassa sekä osallistuu globaaliin yhteistyöhön.

Arvovaltaisten tiedeyhteisökontaktien vuoksi LERU:n kannanottoja seurataan ja niillä on tiedepoliittista painoarvoa. Helsingin yliopiston kirjaston edustaja on jäsen Information and Open Access Policy Groupissa.

Kansainväliset seurat ja yhteisöt
Avoimen tieteen infrastuktuurit ja yhteisöt

Vuonna 2017 perustettu Global Sustainability Coalition for Open Science Services (SCOSS) on vaikutusvaltaisten organisaatioiden verkosto, joka on sitoutunut auttamaan avoimen tieteen infrastruktuurin turvaamista pitkälle tulevaisuuteen.

Verkoston tavoitteena on auttaa tunnistamaan avoimelle tieteelle välttämättömiä ei-kaupallisia palveluita ja antaa päteviä suosituksia siitä, mitkä näistä palveluista tulisi ottaa rahoitustuen piiriin.

Helsingin yliopiston kirjasto tukee palveluita jäsenmaksuin.

Hankkeet

Helsingin yliopiston kirjasto on aktiivinen hankekumppani kansallisissa ja kansainvälisissä kirjasto- ja tietopalvelutoiminnan kehittämiseen ja tutkimukseen liittyvissä hankkeissa ja aloitteissa.

Jos etsit yhteistyökumppania alan hankkeeseen, ole rohkeasti yhteydessä Helsingin yliopiston kirjastoon.

 

Kirjasto Helsingin yliopiston Tutkimusportaalissa
Yhteistyö yliopistolla

Helsingin yliopiston kirjasto työskentelee tiiviissä yhteistyössä Helsingin yliopiston eri yksiköiden, tiedekuntien ja yliopistopalveluiden kanssa.

Keskeisiä yhteistyökumppaneita ovat esimerkiksi Tutkimuspalvelut, HY 24/7, Opiskelijapalvelut, Opetusteknologiapalvelut ja Tietotekniikkakeskus.