Tiedonhankinnan kurssit

Ensiapua opinnäytetyön lähteiden metsästykseen ja koulutusta viitteidenhallintaan? Kirjaston eri kursseilla voit kehittää akateemisia tiedonhankinnan ja -hallinnantaitojasi.
Osallistu kurssille

Tiedonhankinnan kurssit on suunnattu Helsingin yliopiston opiskelijoille ja henkilökunnalle. Kirjasto järjestää säännöllisesti kursseja kampuksilla ja verkossa esimerkiksi tiedonhausta, tietokantojen käytöstä ja viitteidenhallintaohjelmista.

Opintojen rakenne
Lisätietoja tiedonhankinnan kursseista

Kurssit on tarkoitettu Helsingin yliopiston perustutkinto-opiskelijoille, väitöskirjatutkijoille ja henkilökunnalle. Kurssit ovat maksuttomia Helsingin yliopistossa opiskeleville tai työskenteleville henkilöille. 

Kursseille voivat osallistua maksutta kaikki Helsingin yliopistossa opintokokonaisuuksia suorittavat opiskelijat, esimerkiksi JOO-opiskelijat ja avoimen yliopiston opiskelijat. 

Jos olet Helsingin yliopiston ulkopuolinen asiakas ja haluaisit osallistua kirjaston kurssille, katso lisätietoja kohdasta Helsingin yliopiston ulkopuoliset asiakkaat: Kirjaston kurssit yliopiston ulkopuolisille asiakkaille.

Opiskelijan digitaidot: Tiedonhankinta-osion avulla tutustut kirjaston palveluihin ja opit hakemaan tietoa.

Tutkielman tekijän tiedonhankinta -verkkokurssi: Tutkielman aiheen tiedonhaku: hakusanojen muodostaminen, tiedonhaku kansainvälisistä tietokannoissa, lähteiden arvioiminen. 

Tiedonhankinnan harjoituskurssit kampuksilla: Samoja asioita kuin verkkokurssilla, mutta painopiste käytännön harjoituksissa. 

Viitteidenhallinnan kurssi: Viitteidenhallintaohjelman käyttäminen ja toiminnallisuudet.

Osallistujat ilmoittautuvat kursseille pääasiassa lomakkeella. 

Helsingin yliopiston opiskelijat ilmoittautuvat Tutkielman tekijän tiedonhankinta -kurssille Sisussa.

Väitöskirjatutkijoiden kurssien ilmoittautuminen on Sisussa. 

Sinun kannattaa osallistua siinä vaiheessa, kun tarvitset kurssin sisältöjä opinnoissasi tai työssäsi. Voit tulla kurssille myös kertaamaan tietojasi, jos palaat yliopistolle pidemmän tauon jälkeen. 

Opiskelijan digitaidot -kurssi tai oppimateriaali: opintojen alkaessa, ensimmäinen opiskeluvuosi.

Verkkokurssit, tietokoneluokkien harjoituskurssit kampuksilla: kandidaatintutkielma tai pro gradu -vaiheessa, ensimmäistä laajempaa tutkielmaa kirjoittaessa. Ensijainen suositus: verkkokurssi. Tietokoneluokan harjoituskurssi on tarjolla erityisesti niille, jotka haluavat osallistua kontaktiopetukseen.  

Tiedonhankinnan erikois- tai jatkokurssi, esim. viitteidenhallinta: tarpeen vaatiessa, missä tahansa opintojen tai tutkimusuran vaiheessa.

Väitöskirjatutkijoiden tiedonhallinta (Information Management for Doctoral Researchers LIB-900): tohtoriopintojen alussa.

Kurssit perehdyttävät sinut akateemiseen tiedonhankintaan ja -hallintaan Helsingin yliopiston aineistojen ja tietojärjestelmien näkökulmasta. 

 • Haluatko löytää tehokkaammin kirjoja ja artikkeleja seminaarityötäsi varten?
 • Tunnetko riittävän laajasti erilaisia tietokantoja ja niiden hakutoimintoja? 
 • Harkitsetko lähdeviitteiden tallettamista ja järjestämistä viittendenhallintaohjelman avulla? 

Kurssien tarkoituksena on kehittää opinnoissa ja tutkimustyössä tarvittavia tiedonhankinnan ja -hallinnan taitoja.  

Opintopisteellisiä Sisu-merkintöjä tuottavat: 

 • Väitöskirjatutkijoiden kurssi LIB-900
 • Opiskelijan digitaitojen Moodle-tentti

Selvitä koulutusohjelmastasi, voitko hyödyntää kirjaston kurssia tutkinnossasi. Valtaosasta kirjaston kursseista et voi saada suoraan opintopisteitä.

Opetatko tieteellisen kirjoittamisen kurssia, kandiseminaaria tai vastaavaa kokonaisuutta? Tarvitseeko sinun opastaa opiskelijoita, miten hakea tietoa tietokannoista ja arvioida tiedonlähteitä? 

Voit hyödyntää opetuksessasi kirjaston opetusmateriaaleja tai suositella opiskelijallesi kirjaston opetustarjonnassa olevalle kurssille osallistumista.

Tiedonhankinnan opetus ja tuki: ohjeet opettajalle

Haluatko osallistua kirjaston kurssille, mutta et opiskele tai työskentele Helsingin yliopistossa? 

Helsingin yliopiston kirjasto tarjoaa verkossa valikoiman kaikille avoimia ja maksuttomia oppimateriaaleja. 

Kaikille avoimet ja maksuttomat kurssit ja oppimateriaalit

Säännöllisesti järjestettävät kurssit (harjoitusryhmät tietokoneluokassa) ovat maksuttomia Helsingin yliopistossa tai seuraavissa organisaatioissa opiskeleville tai työskenteleville: 

 • Helsingin yliopiston Avoin yliopisto
 • Helsingin seudun yliopistollinen keskussairaala (HYKS)
 • Helsingin yliopistollinen sairaala (HUS)
 • Ilmatieteenlaitos

Harjoituskurssille voivat osallistua maksutta myös opiskelijat, jotka suorittavat Helsingin yliopistossa yksittäisiä opinto-kokonaisuuksia, esimerkiksi JOO-opiskelijat. 

Voit halutessasi osallistua harjoituskurssille (tietokoneluokassa) myös yliopiston tai edellä mainittujen organisaatioiden ulkopuolisena asiakkaana, jos  

 • kurssilla on tilaa 
 • maksat hinnaston mukaisen kurssimaksun. 

Tutustu huolella kunkin kurssin kuvaukseen ja ilmoittautumisohjeeseen. 

Kun kurssipaikkasi on varmistunut, sovi kurssimaksun maksamisesta kouluttajan kanssa. 

 • Yksittäisenä yliopiston ulkopuolisena asiakkaana voit maksaa osallistumismaksun kirjaston asiakaspalvelutiskillä.
 • Jos koulutukseen osallistuu yliopiston ulkopuolinen ryhmä (vain erikseen sovittaessa), varmista laskutustiedot kouluttajan kanssa.

Kirjaston hinnasto

Mikäli sinulla on kursseihin liittyviä kysymyksiä, ota yhteys kirjaston kouluttajiin verkkolomakkeella.

Ota yhteyttä kirjastoon verkkolomakkeella

Tiedonhankinnan ohjaus ja tapahtumat

Oletko jo opiskellut tiedonhankintaa kursseilla, mutta tarvitset edelleen lisäapua? Kirjasto tarjoaa tiedonhankinnan ohjausta lukukausien aikana. Palvelu on tarkoitettu Helsingin yliopiston opiskelijoille ja henkilökunnalle.

Kirjasto järjestää ajoittain myös opintojen sujumista ja hyvinvointia tukevia matalan kynnyksen tapahtumia. Tapahtumien ajankohdat ja lisätiedot löydät Hyvinvointitapahtumat-sivulla.

 

 

Tiedonhankinnan oppaat