Kirjastokortti ja lainausoikeus

Helka-kortti on Helsingin yliopiston kirjastokortti, jota tarvitset painetun aineiston lainaamiseen.
Helka-kortti

Helka-korttia voit käyttää Helka-kirjastoissa, joita ovat Helsingin yliopiston kirjaston lisäksi Kotimaisten kielten keskuksen kirjasto, Museoviraston kirjasto, Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kirjasto, Työväenliikkeen kirjasto ja Tuglas-seuran Baltia-kirjasto. 

Helka-kortin voi saada 15 vuotta täyttänyt henkilö, jolla on voimassa oleva kuvallinen henkilötodistus ja katuosoite Suomessa.

Poikkeuksena ovat Helsingin yliopiston opiskelijat ja tutkijat (ml. vierailevat opiskelijat ja tutkijat), joilla on mahdollisuus saada kortti em. ehdoista riippumatta.

Kortti on henkilökohtainen ja sen haltijana sitoudut noudattamaan kirjaston käyttösääntöjä. Ilmoita kortin katoamisesta välittömästi johonkin Helka-kirjastoon. Kadonneen kortin tilalle annetusta kortista peritään maksu.

Jos tarvitset apua esimerkiksi liikuntaesteen vuoksi, voit pyytää kirjastokorttiisi merkinnän erityispalveluista.

Kuinka saan kirjastokortin?

Helka-kortti Opiskelu-palvelussa

Voit hankkia Helka-kortin digitaalisena Opiskelu-palvelussa. Helka-kortti on heti käyttövalmis etkä tarvitse lainkaan fyysistä kirjastokorttia.

 1. Kirjaudu Opiskelu-palveluun yliopiston käyttäjätunnuksella ja salasanalla. Kirjautumisen jälkeen näet Helka-kortti-kuvakkeen sivun oikeassa yläkulmassa. Mobiililaitteella Helka-kortti löytyy hampurilaisvalikosta oikeassa yläkulmassa.  
 2. Palvelu ohjaa sinut ensin aktivoimaan asiakastietosi Helka-tietokannassa. Aktivoinnin jälkeen voit hankkia Helka-kortin Opiskelu-palvelussa ohjeiden mukaisesti.
 3. Aseta PIN-koodi ja paina tallenna. Helka-korttisi on luotu ja se on heti valmis käyttöön. 

Kirjojen varaaminen, lainojen uusiminen ja myöhästymismaksujen maksaminen onnistuvat kirjautumalla asiakastietoihisi Helka-tietokannassa. Myös Helka-korttisi näkyy digitaalisena asiakastiedoissasi. 

Jos yhteystietosi muuttuvat, tee ilmoitus yliopiston järjestelmään (opiskelijat: Sisu, henkilökunta: SAP). 

Helka-kortti kirjaston asiakaspalvelupisteeltä

Kirjastokortin voi hankkia myös fyysisenä. Kortti noudetaan kirjaston asiakaspalvelupisteeltä.

 1. Aktivoi ensin asiakastietosi kirjautumalla Helka-tietokantaan Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksellasi.
 2. Voit noutaa Helka-kortin kirjaston asiakaspalvelusta heti sen jälkeen, kun olet aktivoinut asiakastietosi. Kortin voi noutaa mistä tahansa Helsingin yliopiston kirjaston toimipaikasta asiakaspalvelun aukioloaikoina. Muista ottaa kuvallinen henkilöllisyystodistus mukaan noutaessasi Helka-korttia.
 3. Aseta PIN-koodi asiakastiedoissasi Helka-tietokannassa. PIN-koodia tarvitset vain kirjaston lainausautomaateilla lainatessasi painettua aineistoa.

Kirjojen varaaminen, lainojen uusiminen ja myöhästymismaksujen maksaminen onnistuvat kirjautumalla asiakastietoihisi Helka-tietokannassa. Myös Helka-korttisi näkyy digitaalisena asiakastiedoissasi. Voit käyttää digitaalista korttia lainausautomaateilla fyysisen kortin sijaan.

Jos yhteystietosi muuttuvat, tee ilmoitus yliopiston järjestelmään (opiskelijat: Sisu, henkilökunta: SAP). 

 1. Hae Helka-korttia verkkolomakkeella. Lomake pyytää ensin vain sähköpostiosoitteesi. Sen jälkeen pääset täyttämään kirjastokorttia varten tarvittavat tiedot sähköpostiisi tulevan linkin kautta.
 2. Voit noutaa Helka-kortin kirjaston asiakaspalvelusta heti, kun olet saanut Tervetuloa asiakkaaksi-sähköpostiviestin Helka-tietokannasta. Kortin voi noutaa mistä tahansa Helsingin yliopiston kirjaston toimipaikasta asiakaspalvelun aukioloaikoina. Muista ottaa kuvallinen henkilöllisyystodistus mukaan noutaessasi Helka-korttia.
 3. Aseta PIN-koodi asiakastiedoissasi Helka-tietokannassa. PIN-koodia tarvitset vain kirjaston lainausautomaateilla lainatessasi painettua aineistoa. Helkaan kirjautuminen edellyttää, että olet antanut kirjastolle sähköpostiosoitteesi.
 4. Helka-kortin hankittuasi voit varata kirjoja, uusia lainoja, päivittää yhteystietosi ja maksaa tarvittaessa myöhästymismaksuja kirjautumalla asiakastietoihisi Helka-tietokannassa.
 5. Myös Helka-korttisi näkyy digitaalisena asiakastiedoissasi. Voit käyttää digitaalista korttia lainausautomaateilla fyysisen kortin sijaan.
Kirjautuminen Helka-tietokantaan
 1. Kirjaudu sisään valitsemalla ”Helsingin yliopiston kirjautuminen”.
 2. Asiakastiedoistasi löydät lainasi, varauksesi ja maksusi.
 3. Omat tiedot -välilehdeltä näet yhteystietosi ja pääset asettamaan PIN-koodin, jota tarvitset lainatessasi kirjoja lainausautomaatilla.
 4. Älä päivitä yhteystietojasi Helkassa, sillä osoite- ja yhteystiedot päivittyvät Helkaan automaattisesti Helsingin yliopiston taustajärjestelmistä. Jos siis yhteystietosi muuttuvat, riittää että teet ilmoituksen yliopiston järjestelmiin (Sisu/Sap).

Helkaan kirjautuminen edellyttää, että olet antanut kirjastolle sähköpostiosoitteesi.

 1. Kirjaudu sisään valitsemalla ”Kirjautuminen sähköpostilla”.
 2. Helka lähettää sähköpostiisi linkin, jota klikkaamalla pääset kirjautumaan Helkaan. Linkki on voimassa rajoitetun ajan.
 3. Asiakastiedoistasi löydät lainasi, varauksesi ja maksusi.
 4. Omat tiedot -välilehdeltä näet yhteystietosi ja pääset asettamaan PIN-koodin, jota tarvitset lainatessasi kirjoja lainausautomaatilla. Muuttuneet yhteystiedot voit päivittää linkistä ”Muuta”.

Jos et il­moi­ta kir­jas­tol­le säh­kö­pos­tio­soi­tet­ta­si

 • et voi kirjautua omiin asiakastietoihisi Helkassa
 • et näe eräpäiviä asiakastiedoissasi etkä saa eräpäivämuistutuksia
 • et voi uusia lainojasi itse
 • et voi tehdä varauksia itse etkä saa ilmoituksia saapuneista varauksista
 • et voi maksaa maksuja verkossa.

Helka on Helka-kirjastojen yhteinen kokoelmaluettelo ja lainausjärjestelmä. Helka-kirjastoja ovat Helsingin yliopiston kirjasto sekä viisi muuta kirjastoa (Kotimaisten kielten keskuksen kirjasto, Museoviraston kirjasto, Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kirjasto, Työväenliikkeen kirjasto ja Tuglas-seuran Baltia-kirjasto).

Hankkimalla kirjastokortin sitoudut kaikkien Helka-kirjastojen käyttösääntöihin. Samalla asiakastietosi liitetään Helkan asiakasrekisteriin. Näet asiakastietosi kirjautumalla Helka-profiiliisi.

Helka-järjestelmän asiakasrekisterin kautta saat asiointiin liittyviä muistutuksia ainoastaan sähköpostitse. Tällaisia ovat esimerkiksi eräpäivämuistutus, ilmoitus saapuneesta varauksesta ja palautuskehotus. Helkasta ei lähetetä enää paperipostia lainkaan.

Asiakkaana olet itse vastuussa asiakastietojesi ajantasaisuudesta. Jos olet Helsingin yliopiston opiskelija tai henkilökuntaa, osoite- ja yhteystietosi päivittyvät Helkaan Helsingin yliopiston taustajärjestelmistä, jonne muutokset on ilmoitettava. Yliopiston ulkopuoliset asiakkaat päivittävät yhteystietonsa Helkassa.