Vuodesta 2015 alkaen Helsingin Innovaatiopalvelut on ohjannut lähes sata Helsingin yliopiston tutkimusryhmää tavoitteenaan suojata ja kaupallistaa tutkimuksesta syntyneitä keksintöjä. Vuoden 2023 loppuun mennessä Helsingin yliopisto on perustanut 23 spinout-yritystä, joiden liiketoiminnan ydin perustuu tiedepohjaisiin innovaatioihin.
Onnistuneiden kaupallistamishankkeiden, lisenssisopimusten ja uusien spinout-yritysten määrä on suoraan verrannollinen saatavilla olevan kaupallistamisrahoituksen kanssa. Helsingin yliopiston kannalta keskeisessä roolissa on Business Finlandilta haettava Research to Business -rahoitus. Se myönnetään kaupallisesti potentiaalisten tutkimuspohjaisten innovaatioiden kaupallistamisen valmisteluvaiheeseen yleensä enintään kahdeksi vuodeksi.
Uusien teknologioiden vieminen ”laboratoriosta markkinaan” vaatii riittävän rahoituksen ohella tehokkaan teknologiansiirtoprosessin, syvällistä yliopistotutkimuksen lainalaisuuksien hahmottamista sekä startup-maailman ja kaupallistamisen tuntemista. Näihin haasteisiin Helsingin innovaatiopalveluiden liiketoiminnan kehittämisen ja IPR-asiantuntijat vastaavat auttaessaan yliopiston huippututkimusryhmiä muuntamaan tiedelähtöisiä keksintöjä kaupallisesti potentiaalisiksi teknologioiksi ja menestyväksi liiketoiminnaksi. Onnistumiseen vaikuttaa koko yliopiston tutkimusyhteisö, mukaan lukien tutkijat, tiedekuntien henkilökunta ja yliopiston hallinto sekä yliopiston laki- ja Inno-tiimin ponnistelut. Yhteistyön vaikutus näkyy monin tavoin; vuosittaisessa keksintöilmoitusten määrässä, tutkimuksen kaupallistamiseen liittyvän yleisen tietoisuuden kasvattamisessa sekä myönteisen innovaatiokulttuurin edistämisessä.
Työntäyteinen ja tuottelias vuosi 2023 tutkimuksen kaupallistamisen saralla
Katsaus vuoteen 2023 paljastaa, että Helsingin yliopistossa tehtiin yhteensä 101 uutta keksintöilmoitusta. Uusia patentteja myönnettiin ja patenttihakemuksia jätettiin eri tieteenaloilta. Patenttiperheiden määrä kipusi lähes 60:een. Lisäksi vuoden aikana tehtiin useita kaupallisia sopimuksia sekä perustettiin kolme spinout-yritystä.
− Kaiken kaikkiaan vuosi 2023 oli erinomainen vuosi kaupallistamisaktiviteettien kannalta. Helsingin innovaatiopalveluissa käynnistimme 11 uutta tutkimuksen kaupallistamishanketta. Kehitimme myös yliopiston lisensointiprosesseja, laajensimme teknologiansiirtoverkostojamme sekä kartutimme koko henkilöstömme osaamista, kertoo Helsingin Innovaatiopalvelut Oy:n väliaikainen toimitusjohtaja Kajsa Kajander.
− Vaikka kaupallistamistoiminnan kokonaisuus ei laajentunut valtavasti edellisvuoteen verrattuna, kaupallistamishankkeiden määrä kasvoi merkittävästi, kun tammikuussa käynnistettiin ennätyksellisen monta uutta Research to Business -hanketta. Syyskuun alkuun mennessä niitä oli 19 kappaletta, ja ne esiteltiin Slushissa ja Y Science -tapahtumassa. Näillä hankkeilla on runsaasti kaupallista potentiaalia, ja jää nähtäväksi, millaisia tuloksia niistä saadaan.