Vincenzo Cerullo: Mitä jos syövän hoitamiseen voitaisiin räätälöidä rokote?

Miten ihmisen immuunipuolustus voidaan valjastaa syövän torjumiseen? Biologisten lääkeaineiden kehittämisen professori selvittää.

Mitä tutkit?

Keskityn tutkimuksessani kehittämään innovatiivisia syöpärokotteita, joiden rakennuspalikoina käytetään viruksia. Virukset ovat loistava voimavara, sillä ne ovat kehittyneet rinta rinnan ihmisen kanssa. Itse asiassa immuunipuolustus havaitsee virukset helposti, toisin kuin salavihkaiset kasvaimet. Niinpä kehitämme kasvainten osasilla päällystettyjä viruksia. Immuunipuolustus hämätään niillä luulemaan kasvaimia viruksiksi, jotka täytyy tuhota.

Mihin ja miten oman tutkimuksesi aihe vaikuttaa? 

Toivoakseni se vaikuttaa ennen kaikkea näillä uusilla lääkkeillä hoidettavien syöpäpotilaiden elämään. Lääkkeet, joita minun tutkimusryhmäni ja yhteistyössä Helsingin yliopiston kanssa perustamani VALO Therapeutics -spin-off-yritys kehittävät, saataneen hoitokäyttöön vuoden 2019 lopussa.

Minulle ja tutkimuslaboratoriolleni tutkimuksen yhteiskunnallinen vaikuttavuus on ensiarvoisen tärkeää. Sen toteuttamiseksi on mielestäni keskeistä edesauttaa tutkimustuloksiemme kaupallistamista, sillä sen lisäksi että ne vaikuttavat syöpähoitoihin ylipäänsä, ne houkuttelevat kansainvälisiä pääomasijoittajia Suomeen, kuten VALO Therapeuticsin tapauksessa on käynyt.

Tutkimustiedon jakamiseksi osallistun muun muassa TEDx Talk-, Fresh from Campus ja Slush Y Science -tapahtumiin.

Mikä alallasi inspiroi sinua erityisesti juuri nyt?

Minua ovat urani aikana innoittaneet ja innoittavat edelleen monet henkilöt, etenkin entiset ohjaajani ja eräät merkittävät suomalaistutkijat. Eniten minua kiehtoo se, miten voimme hyödyntää olemassa olevaa puolustuskykyämme syövän torjumiseen. 

 

Vincenzo Cerullo on biologisten lääkeaineiden kehittämisen professori farmasian tiedekunnassa.

Lue lisää syöpärokotealustasta.

Lue lisää ImmunoViroTherapy-tutkimusryhmästä.

Katso Vincenzo Cerullon uuden professorin tervetuliaisluento 29.5.2019

Tutustu muihin Helsingin yliopiston uusiin professoreihin.