VIExpert-opiskelijatarina: Elokuvaopinnot kulttuuriharrastajan henkireikänä

Venäjää ja ukrainaa opiskeleva Johanna Porkkala on hyödyntänyt VIExpert-opintotarjontaa tyydyttäkseen kiinnostustaan elokuviin, sarjakuviin sekä maantieteellisiin alueisiin, joita pääaine ei käsittele. Runsas tarjonta on ollut opiskelijalle viime aikojen voimavara.

Kerro hieman itsestäsi ja siitä, miten päädyit hakemaan VIExpertiin.

Olen Porkkalan Johanna Helsingin yliopistosta ja pääaineeni on Venäjän kieli ja kirjallisuus. Aika moni meidän opintosuuntamme opiskelijoista on löytänyt VIExpertiin Aleksanteri-instituutin kautta. Itse innostuin etenkin, kun kävin VIExpertin infotilaisuudessa ja ymmärsin, kuinka laaja ohjelman kurssitarjonta on. 

Itsehän saan oman pääaineeni materiaaleista helposti tehtyä VIE-alueeseen liittyvän gradun, joten voin valita VIExpert-kursseja puhtaasti mielenkiinnon pohjalta. Olen viime aikoina viihtynyt esimerkiksi kovasti Keski-Aasia-kursseilla.

Kerro tarkemmin siitä, mitä VIExpert on sinulle antanut. 

Yksi asia, mitä mielelläni hehkutan VIExpertin kurssitarjonnasta, on se, miten paljon elokuvakursseja siellä on. Elokuva on minulle rakas asia, joten ohjelman opinnot ovat olleet minulle henkireikä. Olen saanut oppia, millaisia elokuvia eri alueilla tehdään ja kuinka rikas elokuvahistoria eri maissa on.

Olen ollut ukrainalaisen elokuvan kurssilla, venäläisen elokuvan kurssilla, kahdella eri puolalaisen elokuvan kurssilla. Ja nyt ollaan siinä tilanteessa, että olen mukana suunnittelemassa ensi vuodelle tšekkoslovakialaisen elokuvan kurssia. Olin kurssin ideanikkarina ja tuen myös suunnittelussa kurssin opettajaa, joka ei aiemmin ole opettanut; vaikka en tietenkään ole itsekään! [nauraa]. 

Haluaisin myös julkaista esseen varhaisesta ukrainalaisesta elokuvasta, esimerkiksi Idäntutkimus-lehdessä. Teen sen, kunhan vähän aikaa vapautuu. 

Mitä maisterintutkielmasi käsittelee? Entä osallistutko VIExpertin seminaarehin?

Graduaiheeni käsittelee Venäläistä nykysarjakuvaa, jossa on hieman propagandistisia elementtejä. Mulla on sarjakuvataustaa muutenkin, joten halusin päästä hyödyntämään sitä myös akateemisesti. Aihe käsittelee siis omaa pääainettani Venäläistä kirjallisuutta, mutta siinä on myös paljon alueellisia ja yhteiskunnallisia kysymyksiä, joihin haluaisin saada näkökulmaa. Niinpä uskon, että minulle on paljon iloa syksyllä alkavasta VIExpert-graduseminaarista. 

Sain itse asiassa jo apuja työhön VIExpert-kurssilla ”Sota ja rauha venäläisessä kirjallisuudessa”, koska kurssia opettava Reeta Kangas Turun yliopistosta tekee myös tutkimusta samasta sarjakuvakustantamosta. Hän antoi paljon vinkkejä esimerkiksi siitä, miten tällaista visuaalista, multimedia-aihetta kannattaa lähestyä. 

Mitä elämässäsi tapahtuu valmistumisen jälkeen?

En ehkä ole sellainen ihminen, joka suunnittelee tietynlaisen uran itselleni. Menen mielelläni virran mukana. Olen viihtynyt yliopistolla niin hyvin, että mieluusti jäisin vielä tänne jotakin tekemään, jos se on mahdollista. Olen ollut aiemmin aktiivinen Suomi-Venäjä-seurassa, mutta sieltä on nyt jonkun verran lähtenyt työpaikkanäkymiä. Uskon kuitenkin, että muu aktiivisuus ja erikoistuminen, kuten esimerkiksi VIExpertin kautta, vie varmasti eteenpäin – en ole huolissani.