Ota yhteyttä

Aleksanteri-instituutti
Metsätalo, Unioninkatu 40
PL 24, 00014 Helsinki

Aleksanteri-instituutti toimii marraskuusta 2021 lähtien Metsätalon C-siivessä, osoitteessa Unioninkatu 40. Olemme tutkimusinstituutti, jolla ei ole kiinteitä aukioloaikoja. Sovithan siis tapaamisen etukäteen. Tutkijoihin ja muihin asiantuntijoihin saa parhaiten yhteyden sähköpostitse (etunimi.sukunimi@helsinki.fi). Ellet tiedä, ketä tavoittelet, ota yhteyttä palveluosoitteeseemme aleksanteri@helsinki.fi.
JOHTAJA

Aleksanteri-instituuttia johtaa Markku Kangaspuro. Jos haluat toteuttaa tutkimustasi instituutissa, haet partneria hankkeeseen tai etsit akateemisia asiantuntijoita soveltavaan tai poikkitieteelliseen selvitykseen tai raporttiin, ota yhteyttä tutkimusjohtajaamme.

 

KOULUTUSOHJELMAT

VIExpert on valtakunnallinen maisteriopiskelijoille suunnattu Venäjän, muuhun Euraasiaan ja itäiseen Eurooppaan erikoistuvien asiantuntijaopintokokonaisuus. 

Koulutusohjelmajohtaja, Venäjän ja Euraasian tutkimuksen yliopistonlehtori Sirke Mäkinen on vastuussa VIExpertin opetussuunnitelmasta ja opetuksen kehittämisestä. Mäkinen vetää myös VIExpert-tutkielmaseminaaria.

VIExpertin opintohallinnosta ja käytännön prosesseista vastaa koulutussuunnittelija Hanna Peltonen

Kansainvälinen Venäjän, itäisen Euroopan ja Euraasian tutkimuksen englanninkielinen maisteriohjelma MAREEES on monitieteinen tutkintokokonaisuus, joka tarjoaa opiskelijoille tietoa paikallistason kysymyksistä, kansainvälisistä suhteista ja globaaleista ajankohtaisista teemoista. 

Itäisen Keski-Euroopan, Balkainin ja Baltian tutkimuksen (IKEBB) ja Ukrainan alueopintojen opintokokonaisuuksia voit opiskella osana MAREEES- ja ViExpert-maisteriohjelmia. Monitieteinen 15 opintopisteen Ukraina-opintokokonaisuus on yksi harvoista alueeseen keskittyvistä ohjelmista Euroopassa. IKEBB-opintoja voi suorittaa omien toiveiden mukaan joko 15, 30 tai 45 opintopistettä. 

Kokonaisuuksien opinto-ohjelmasta vastaa koulutusohjelmajohtaja Jouni Järvinen ja hallinnollisissa asioissa voit kääntyä koulutuskordinaattori Minna Orozan puoleen. 

TUTKIMUS

Aleksanteri-instituutti on mukana Helsingin yliopiston Poliittisten, yhteiskunnallisten ja alueellisten muutosten tohtoriohjelmassa (PYAM). 

Jos olet kiinnostunut jatko-opinnoista liittyen Venäjään, itäiseen Eurooppaan tai Euraasiaan tai olet jo jatko-opiskelija, ja haluat verkostoitua, ota yhteyttä Kaarina Aitamurtoon. 

Venäjän ja Euraasian tutkimus käsittää monitieteisen ja tieteiden välisen alan, joka tarkastelee maantieteellisen kohdealueensa nyky-yhteiskuntien kehitystä ja niiden historiaa. Jos olet kiinnostunut hakemaan dosentuuria tieteenalalta, ota yhteyttä Venäjän ja Euraasian tutkimuksen tieteenalavastaava Anna-Liisa Heusalaan. 

Alueen tutkijoita löydät Helsingin yliopiston Tutkimusportaalista. 

Alueellisesti tieteenalan määritellään käsittävän Euroopan unionin itäiset jäsenmaat, Länsi-Balkanin valtiot, sekä EU:n itäiset naapurimaat (Valko-Venäjä, Ukraina, Moldova ja Georgia). Itäisen Euroopan tutkimus on poikkitieteellinen ala, joka keskittyy globaalien ilmiöiden tarkasteluun ja jossa korostuvat muun muassa oikeusvaltion, kansalaisyhteiskunnan, hyvinvointivaltion, laajan turvallisuuden, innovatiivisen talouden edellytysten, ympäristökysymysten ja kulttuurisen murroksen tutkimus. Jos olet kiinnostunut tieteenalan dosentuurista, ole yhteydessä Miklóssyyn. 

Alueen tutkijoita löydät Helsingin yliopiston Tutkimusportaalista. 

Aleksanteri-instituutissa työskentelee kymmeniä Venäjän ja itäisen Euroopan sekä Euraasian tutkijoita. Voit halutessasi pyytää tukea Helsingin yliopiston mediapalvelusta sopivan asiantuntijan löytämiseksi.  

SAAPUMINEN

Aleksanteri-instituutti toimii marraskuusta 2021 lähtien Metsätalon C-siivessä, osoitteessa Unioninkatu 40. Jos saavut tapaamaan jotakuta henkilöä, sovithan tapaamisestasi ennakkoon. Jos olet tulossa tapahtumaan, varmista ennakkoon, että tilaisuus on Metsätalolla. Paikan päällä oikean huoneen tai luokkatilan löytämisessä sinua auttavat aulapalvelun henkilökunta.

Aleksanteri-instituuttiin on noin kymmenen minuutin kävely Helsingin rautatieasemalta. Jos tulet kauempaa, HSL Reittiopas tai Googlen karttapalvelu kertovat nopeimman reitin.